back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Cosco: Υπό εξέταση οι αποφάσεις της ΣΕΑΛ για το master plan

Διαβάστε επίσης

«Ναι μεν, αλλά…» από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), η οποία ενέκρινε ορισμένες από τις υποχρεωτικές επενδύσεις, αλλά όχι όλο το master plan της Cosco, που εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία.

Παράλληλα η απόφαση, που αναμένεται να αποσταλεί στους εμπλεκόμενους, προβλέπει ότι για κάθε έργο θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και να λαμβάνεται υπόψη η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Συγκεκριμένα στις υποχρεωτικές επενδύσεις περιλαμβάνονται:

Η επέκταση του επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας στη νότια ζώνη, με κατασκευή δύο νέων θέσεων ελλιμενισμού για κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς,

Οι απαραίτητες επισκευές στην προβλήτα Ι του ΟΛΠ, η οποία παρουσιάζει εκτεταμένες βλάβες,

Η μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, δυναμικότητας 900 ατόμων,

Η υπόγεια σύνδεση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με τον πρώην ΟΔΔΥ,

Η βυθοκόρηση του κεντρικού λιμανιού,

Η κατασκευή νέας προβλήτας για τα πετρελαιοειδή,

Η επέκταση του car terminal,

Η βελτίωση των υποδομών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,

Η προμήθεια νέου εξοπλισμού και

Τα απαραίτητα έργα συντήρησης υποδομών σε ολόκληρο το λιμάνι.

Από την άλλη δεν εγκρίθηκαν η δημιουργία του εμπορικού κέντρου mall, του logistics center, όπως και η κατασκευή ενός ξενοδοχείου (θα γίνουν τρία αντί τέσσερα στην Παγόδα και τις Παλιές Αποθήκες).
Σημειώνεται, ότι οι υποχρεωτικές επενδύσεις του ΟΛΠ είναι προϋπολογισμού άνω των 293 εκατ. ευρώ και πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2021, ώστε να περάσει στην Cosco, το 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, εκτός του 51% που απέκτησε το 2016. Υποχρεωτικές και πρόσθετες επενδύσεις που περιλαμβάνει το master plan της Cosco είναι προϋπολογισμού 580 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές από τον κινεζικό κολοσσό, η διοίκηση της εταιρείας είναι δυσαρεστημένη από την απόρριψη των πρόσθετων έργων και μελετά την προσφυγή στη διαιτησία.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα