back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Τα διαλυτικά φαινόμενα στο ΚΙΝΑΛ αποδεικνύουν ότι, δεν υπάρχει σαφές πολιτικό στίγμα

Διαβάστε επίσης

Για στοχοποίηση του Παύλου Πολάκη, με σκοπό την αλλαγή της ατζέντας, την ημέρα που πρωθυπουργός βρισκόταν στο Μόναχο, όπου βραβεύτηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο η υπ. Εσωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Η Στάση των Δύο» και στον Άρη Τόλιο, για την επίθεση του αναπληρωτή υπ. Υγείας στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι, «θα μείνω στην δήλωση του ίδιου του κύριου Πολάκη, ο οποίος είπε ότι, ούτε υπήρχαν απειλές ούτε ηχογραφήσεις ότι, πήρε απλώς γιατί ένιωσε να θίγεται γιατί ένιωσε να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Ερωτηθείσα σχετικά με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «αυτή η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τον θεσμό της δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία των διαφορετικών αρχών, από εκεί και πέρα αν κάποιος νιώθει ότι θίγεται είτε είναι Υπουργός είτε απλός πολίτης έχει δικαίωμα να υπερασπίσει την τιμή του, δεν πρέπει να κάνουμε διάκριση σε αυτό».

Όπως είπε, «η κυβέρνηση αυτό που τόνισε με την ανακοίνωση της είναι αυτό που επανειλημμένα έχει πει και ο Πρωθυπουργός ότι σέβεται απόλυτα και την αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας και την δικαιοσύνη και όλες τις θεσμικές αρχές όπως λειτουργούν στην χώρα. Δήλωση η οποία επιβεβαιώνεται και στην πράξη».

Για τις επιθέσεις που δέχεται από κυβερνητικά στελέχη ο κ. Στουρνάρας και το πώς αυτό περιφρουρεί τον ρόλο της πολιτικής ουδετερότητας και της ανεξάρτητης αρχής, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επανέλαβε ότι, η κυβέρνηση σέβεται τις διαδικασίες και τους θεσμούς. Στάθηκε ωστόσο στη διαφοροποίηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, σε συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης. «Αυτό που εσείς θεωρήσατε ως αιχμή είναι απλώς η δήλωση μέσα στην ευρύτερη δήλωση, που έγινε ότι, η ανεξαρτησία και ο σεβασμός των θεσμών είναι κάτι αμοιβαίο», είπε και πρόσθεσε: «Εδώ, νομίζω ότι πιο πολύ η αναφορά που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι, σε κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης διαπραγμάτευσης της χώρας μας, ας πούμε στο θέμα των συντάξεων, ακούστηκαν ακόμα και μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού κάποιες διαφορετικές θέσεις από τον κεντρικό Τραπεζίτη».

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η συμπεριφορά του κ. Πολάκη αποτελεί μεγάλο θέμα για την παραμονή του στην κυβέρνηση και την εικόνα της, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι, «ο καθένας μπορεί να εκφράζεται ανάλογα με τον χαρακτήρα του και με την προσωπικότητά». Ωστόσο, τόνισε ότι, τόσο ο κ. Πολάκης, όσο και ο κ. Ξανθός, με τους οποίους -όπως είπε- έχει άριστη συνεργασία, «είναι δύο Υπουργοί Υγείας οι οποίοι δουλεύουν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δίνουν μάχες για να κρατάνε τα νοσοκομεία όρθια, για να γίνουν προσλήψεις και θεωρώ ότι, στον τομέα τους είναι ιδιαίτερα επιτυχημένοι. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει τον τρόπο που εκφράζεται και λειτουργεί. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα κόμματα και πάντα συνέβαινε. Από εκεί και πέρα κρίνεται συνολικά και ο κάθε Υπουργός ανάλογα με το έργο του. Να υπάρχει και η ίδια ευαισθησία συνολικά, γιατί βλέπουμε στη βουλή βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι από το πρωί ως το βράδυ έρχονται να κατηγορήσουν λειτουργούς της δικαιοσύνης ανάλογα με το τι θέλουν να πουν ή που να στοχεύσουν».

Για την υπουργοποίηση των κυρίων Τόλκα και Μωραΐτη, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, την ενέταξε στις «ευρύτερες αλλαγές που γίνονται και την ανάγκη για ένα ισχυρό προοδευτικό πόλο».

Η υπουργός αιτιολόγησε κάνοντας αναφορά στις νέες προκλήσεις της εποχής μας. «Η εποχή μετά τα μνημόνια και οι νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας συνηγορούν στο να υπάρχει μια ευρύτερη ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, όπου εκ των πραγμάτων υπάρχουν και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές. Προσδιορίζεται μια διαχωριστική γραμμή απέναντι στην ακροδεξιά που αναδεικνύεται είτε είναι καθαρή ακροδεξιά με φασιστικά χαρακτηριστικά στην Ευρώπη και στην χώρα μας , είτε είναι δυστυχώς μια διολίσθηση των συντηρητικών κομμάτων από την κεντροδεξιά προς την δεξιά και αυτό το βλέπουμε και στην ισχυρή έκφραση τους στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ειδικότερα για τους κυρίους Τόλκα και Μωραΐτη είπε ότι, «με τις δηλώσεις τους διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή του ΚΙΝΑΛ που είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς λέγοντας ότι κάτι τέτοιο υπηρετεί τελικά την ενίσχυση και την στρατηγική ήττα της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ κανείς δεν αμφισβήτησε ότι θα μπορούσε να παίζει ρόλο σε μια τέτοια προοδευτική συμπαράταξη και ίσα-ίσα ο Πρωθυπουργός έχει κάνει επανειλημμένα ανοίγματα και προσκλήσεις που αρνείται το ΚΙΝΑΛ να προσέλθει σε μια συζήτηση , φτάνοντας μάλιστα στο οξύμωρο, το ΚΙΝΑΛ να κατηγορεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στον προοδευτικό χώρο και να λέει ότι θέλει την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Το οποίο είναι κα πρωτάκουστο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κόμμα της κεντροαριστεράς να έχει μέτωπο με την Αριστερά και να στοχεύει σε σύμπραξη με την Κεντροδεξιά. Αυτοί οι λόγοι που αυτή την στιγμή βλέπετε τα διαλυτικά φαινόμενα στο ΚΙΝΑΛ και στην κεντροαριστερά είναι ακριβώς γιατί δεν υπάρχει ένα πολιτικό στίγμα σαφές και ενιαίο».

Αναφερόμενη στον Γιώργο Παπανδρέου, επεσήμανε ότι, «είχε την συνέπεια να βγει μπροστά αν είναι συνεπής στην δική του γραμμή για την εξωτερική πολιτική και την συμφωνία των Πρεσπών , σε πλήρη διαφοροποίηση από το υπόλοιπο ΚΙΝΑΛ, το οποίο λειτούργησε με έναν τρόπο εκτός της εθνικής γραμμής που είχε αποφασίσει το 2008 , όπως επίσης αυτό που δήλωσε στην Πάτρα όταν γινόταν η εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ το επίσημο ΚΙΝΑΛ νομίζει ότι μπορεί να περιορίσει την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου στα στενά όρια του 4-5%, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το πολύ απλό. Η μνήμη και η παρακαταθήκη η πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου ως πατέρα της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης είναι αναφορά για λόγους τους προοδευτικούς πολίτες και για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

Για όσους, από το χώρο του ΚΙΝΑΛ, κατηγορούν την ίδια, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε: «Δυστυχώς βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα ορισμένοι πρώην σύντροφοι, όχι όλοι , οι οποίοι σε έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων το μόνο που κάνουν είναι να στοχοποιούν και να κατηγορούν ανθρώπους επειδή δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα. Ναι υπήρξα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ το 2005-2006 , οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά δεν είχαμε ποτέ ευθύνη για τα οικονομικά, ούτε υπογράφαμε ποτέ. Είχαμε καθαρά ευθύνη για την πολιτική και οργανωτική λειτουργία του εθνικού συμβουλίου και του κόμματος».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα