back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο διεθνής Tύπος για την υπόθεση Πολάκη

Διαβάστε επίσης

Η υπόθεση Πολάκη – Στουρνάρα απασχολεί σήμερα τον διεθνή Τύπο που σχολιάζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κεντρικός τραπεζίτης γίνεται στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας κατηγορεί υπουργό για παρέμβαση” αναφέρουν οι FT. Στο ρεπορτάζ της η Κέριν Χόουπ αναφέρει ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κατηγόρτησε υπουργό της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για “βάναυση θεσμική εκτροπή” μετά τη διαρροή της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας σε ελληνικό ενημερωτικό σάιτ. Ο Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε χθες ότι τηλεφώνησε στον κ Στουρνάρα τη Δευτέρα εν μέσω πληροφοριών για τους όρους προσωπικού του δανείου ύψους 100.000 ευρώ που έλαβε από την Attica, μια μικρή κρατική τράπεζα, που είναι υπό τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας. Το δάνειο, που φαίνεται ασυνήθιστα μεγάλο δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε πρώτα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” την Κυριακή. Ο κ Πολάκης δήλωσε ότι το χρειαζόταν για να καλύψει προσωπικές δαπάνες καθώς ως μέλος πια της κυβέρνησης δεν μπορει να ασκήσει το επάγγελμα του χειρουργού. Είπε ότι τα δημοσιευμένα αποσπάσματα από τη τηλεφωνική του επικοινωνία είναι ακριβή αλλά αρνήθηκε ότι τα διέρρευσε ο ίδιος στο σάιτ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Documento, που συχνά “επιτίθεται” εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη. Ο Πολάκης ανέφερε συγκεκριμένα δάνεια προς πολιτικούς της αντιπολίτευσης και κυρίως από τη ΝΔ και άλλους καθώς και προς το “Πρώτο Θέμα” που όπως ισχυρίστηκε δεν έχουν αποπληρωθεί. Από την πλευρά του ο κ Στουρνάρας είπε “αυτή η εξωφρενική προσπάθεια του Παύλου Πολάκη να αναμειχθεί στο πώς η διοίκηση της ΤτΕ και προσωπικά ασκούμε τα καθήκοντα μας είναι μια βάναυση θεσμική εκτροπή… Αυτές οι πράξεις (η ηχογράφηση και η δημοσιοποίηση) έγιναν χωρίς την άδεια μου και αποτελούν παραβίαση του ποινικού κώδικα”. Η σύγκρουση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ανέδειξε για ακόμα μια φορά την τεταμένη σχέση για την οικονομική πολιτική μεταξύ του κ Στουρνάρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε την εξουσια πριν από 4 χρόνια. Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει πάρει αποστάσεις αρκετές φορές από κυβερνητικές αποφάσεις, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη από πλευράς κυβέρνησης της προληπτικής γραμμής πίστωσης μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο δανειακό της πρόγραμμα, τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με το Documento ο κ Στουρνάρας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη της κεντρικής τράπεζας στην αξιολόγηση του δανείου του κ Πολάκη στη διάρκεια της επικοινωνίας τους. Ένας αξιωματούχος από την Attica δήλωσε ότι έγινε ένας πρώτος έλεγχος σύμφωνα με τον οποίο το δάνειο δόθηκε νόμιμα. Ο λαλίστατος υπουργός που κάποτε παραδέχθηκε ότι ενώ ήταν δήμαρχος στα Σφακιά, τοπικοί υπάλληλοι κρατούσαν διπλά λογιστικά βιβλία συνηθίζει να προκαλεί ντόρο. Επικριθηκε πριν από λίγες μέρες από τον Επίτροπο Υγείας στη διάρκεια επίσκεψης του στην Αθήνα ότι επί της ουσιας αρνείται την εφαρμογή της απαγόρευσης καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. “Είναι ντροπή… ο τύπος δεν ξέρει τίποτα σχετικά με την υγεία” δηλωσε ο Επίτροπος σχολιάζοντας βίντεο με τον υπουργό να καπνίζει μέσα σε νυχτερινό κέντρο.

“Η Ελλάδα σε νέα διαμάχη γυρω απο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας” αναφέρει το Bloomberg. Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας νέας αναταραχής γύρω από την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά τη διαρροή μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ ενός υπουργού και του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Οι εντάσεις μεταξύ του κ Στουρνάρα και της κυβέρνησης που εξελέγη το 2015 είναι συχνό φαινόμενο. Το τελευταίο περιστατικό έρχεται την ώρα που κεντρικές τράπεζες επικρινονται από εκλεγμένους αξιωματούχους από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εως και την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας. Το ελληνικό περιστατικό περιλαμβάνει την ηχογράφηση μιας συνομιλίας μεταξύ του Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλου Πολάκη, που απαίτησε από τον διοικητή να ελέγξει δάνεια που έχουν λάβει πολιτικοί από την αντιπολίτευση, κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Ο Στουρνάρας χαρακτήρισε την κίνηση αυτή “χωρίς ιστορικό προηγούμενο για τα ευρωπαϊκά στάνταρντς” και “βάναυση θεσμική εκτροπή”.

“Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας καταγγέλλει παρέμβαση υπουργού” αναφέρουν οι NYTimes και Washington Post καθώς αναδημοσιεύουν τηλεγράφημα του Associated Press. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να παρέμβει χθες μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με υπουργό της κυβέρνησης που του υπέδειξε πώς να κάνει τη δουλειά του και μετά ο ίδιος έκανε διαρροή της επικοινωνίας τους στον Τύπο. Οι σχέσεις του κεντρικού τραπεζίτη – πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας- έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές με την αριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα και έχει γίνει συχνά στόχος των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα