back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τραπεζίτες και δανειστές vs κυβέρνησης για τον νέο νόμο Κατσέλη – Ποιές είναι οι αμφισβητούμενες διατάξεις

Διαβάστε επίσης

Ενστάσεις, διαφωνίες, αλλά και προβληματισμούς για κρίσιμες διατάξεις, που έχουν εισαχθεί από την κυβέρνηση στο προσχέδιο νόμου, που θα ισχύσει από 1/3/2019 για τα “κόκκινα” τραπεζικά δάνεια, διατυπώνουν ανοιχτά πλέον εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών αλλά των δανειστών (Κομισιόν και ΕΚΤ).

Το προσχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τους όρους και τις προυποθέσεις για την εξωδικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας χιλιάδων δανειοληπτών έχει ήδη αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ,προκειμένου στη συνέχεια να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον τελικά θα λάβει την έγκριση των θεσμών οι οποίοι φέρεται,όπως και οι εδώ τραπεζίτες, να απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές στο περιεχόμενό του,κρίνοντας ότι απέχει σημαντικά από την προφορική συμφωνία που είχε επέλθει την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ διοικήσεων τραπεζών και κυβέρνησης.

Που εστιάζονται οι ενστάσεις και οι διαφωνίες Τραπεζών και δανειστών

Αναλυτικά τα σημεία τριβής και ενστάσεων μεταξύ δανειστών και τραπεζιτών με την κυβέρνηση, εστιάζονται σε όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες προκειμένου να υπαχθούν,μετά από αίτησή τους, στο νέο νόμο. Οι όροι και οι προυποθέσεις που προβλέπονται στο προσχέδιο του νόμου και τίθενται υπό αμφισβήτηση είναι οι εξής:

*Το ανώτατο όριο του υπολειπόμενου ποσού δανείων ενός δανειολήπτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ , και αφορούν υπόλοιπο της αρχικής οφειλής του δανείου(ή των δανείων πάσης φύσεως ) που χορηγήθηκαν με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Οι δανειστές ζητούν ο “κόφτης” των 130.000 ευρώ ως ανώτατο όριο των υπολειπόμενων δανείων να μην αναφέρεται μόνον στην αρχική οφειλή του δανείου αλλά να συμπεριλαμβάνει τους τόκους και τις προσαυξήσεις του. Στην περίπτωση αυτή η αρχική οφειλή “πέφτει” ακόμη και στα 70-80.000 ευρώ υπόλοιπο δανείων.

* Το ανώτατο όριο προστασίας των 250.000 ευρώ για αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας για πολυμελή οικογένεια κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό,από τους δανειστές,καθώς υπολείπεται μόλις 30.000 ευρώ από το όριο που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη (280.000 ευρώ).

*Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το γεγονός τι θα γίνει με τις εκκρεμείς 130.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχουν ακόμη φτάσει στα ακροατήρια των δικαστηρίων. Οι 130.000 αυτοί δανειολήπτες θα υπαχθούν στο νέο νόμο προαιρετικά η υποχρεωτικά;

* Τουλάχιστον για ορισμένους μήνες όλοι οι δανειολήπτες, σύμφωνα με τους τραπεζίτες,θα έχουν καθεστώς ασυλίας καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλουν αιτήσεις για την υπαγωγή τους στο νέο νόμο είναι αρκετά περίπλοκη (θα απεικονίζει καταθέσεις,δάνεια,εισοδήματα,ακίνητα κλπ) και θα απαιτηθεί χρόνος τουλάχιστον 3-4 μηνών ώστε να ενεργοποιηθεί.

Στην περίπτωση αυτή πως θα πρέπει οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τους δανειολήπτες που δεν πληρώνουν;

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα