Search
κατσέλη

Αυτό είναι το πλαίσιο που καταλήγουν κυβέρνηση και τράπεζες για την προστασία α΄ κατοικίας

588

Οι ασφυκτικές πιέσεις των θεσμών προς την κυβέρνηση να μπει φρένο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές οδηγεί ξανά τράπεζες και κυβέρνηση σε νέο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τελικό γύρο διαπραγμάτευσης για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Από τις 15:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Μυλωνάς-ΕΤΕ, Καραβίας- Eurobank, Ψάλτης-Alpha, Μεγάλου Πειραιώς) μαζί με την κα Χαρίκλεια Απαλλαγάκη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank κ. Θόδωρο Καλαντώνη συναντώνται με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη καθώς και τους Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Λιάκο.

Η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησε να αποσυνδέσει την διαδικασία ένταξης στην προστασία της πρώτης κατοικίας από άλλες ενέργειες των δανειοληπτών που έχουν και άλλου είδους δανεισμό γεγονός που συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των θεσμών αλλά και των ελληνικών τραπεζών

Έτσι το σχέδιο που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται ότι θα καταλήξει στη σημερινή συνάντηση είναι το εξής:

  • Οι δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια θα υποβάλλουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί ώστε να ελέγχεται εντός ολίγων ημερών αν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο νόμο (130.000 ευρώ υπόλοιπο δανείου, αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ κλπ).
  • Εφ όσον πληρούν τα κριτήρια θα προσέρχονται στην τράπεζα που τους έχει δανείσει και η οποία θα υποχρεούται να κουρέψει το δάνειο έως το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Δηλαδή αν το υπόλοιπο δανείου είναι 130.000 και η κατοικία έχει εμπορική αξία 80.000 ευρώ το υπόλοιπο δανείου υποχρεωτικά θα μειώνεται στις 96.000 ευρώ δηλαδή θα γίνεται υποχρεωτικά κούρεμα.
  • Παράλληλα η τράπεζα θα διαμορφώνει σχέδιο αποπληρωμής για το υπόλοιπο του δανείου το οποίο θα είναι διάρκειας 25 ετών και με επιτόκιο euribor τριμήνου συν 2% (σήμερα το συνολικό επιτόκιο είναι 2% δεδομένου ότι το euribor είναι οριακά αρνητικό).
  • Ταυτόχρονα όλα τα δάνεια θα επιδοτούνται κατά το 1/3 από το ελληνικό δημόσιο.
  • Εφ’ όσον ο δανειολήπτης δεν δεχτεί την πρόταση της τράπεζας θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο. Για να έχει όμως το δικαίωμα να προστατευτεί η πρώτη κατοικία θα πρέπει μέχρι να δικαστεί η υπόθεση να καταβάλλει το 30% της δόσης που είχε διαμορφωθεί πριν το δάνειο γίνει κόκκινο. Δηλαδή αν η δόση που δεν πλήρωνε ήταν 500 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει 150 ευρώ μηνιαίως καθώς σε αντίθετη περίπτωση η πρώτη κατοικία δεν θα προστατεύεται.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σημαντικό νομικό ζήτημα ανακύπτει με όσους έχουν ήδη προσφύγει στο νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει δικάσιμο. Τα νομικά επιτελεία των τραπεζών αλλά και της κυβέρνησης αναζητούν λύση ώστε ο νέος νόμος να έχει αναδρομική ισχύ καθώς αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στη διαδικασία του νόμου Κατσέλη έχουν προσφύγει πάνω από 150.000 δανειολήπτες εκ των οποίων ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Επιπλέον απομένει να διευθετηθούν και ζητήματα τεχνικής φύσεως τα οποία όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές θα καταστήσουν πιο ασφυκτικό το νέο πλαίσιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Νίκος Καρούτζος

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *