back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Brexit: Νέα συνάντηση Μέι-Γιούνκερ την άλλη βδομάδα

Διαβάστε επίσης

Για «νομικά δεσμευτικές αλλαγές» στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων μίλησε η Τερέζα Μέι στη χθεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Άκαρπη συνάντηση

Ο κ. Γιούνκερ πριν τη συνάντησή του με την βρετανίδα Πρωθυπουργό είχε πει ότι, δεν αναμένει να προκύψουν ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα. Επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα, όταν σε κοινή δήλωση του με την Τερέζα Μέι, τόνισε ότι οι συζητήσεις ήταν μεν εποικοδομητικές αλλά ότι θα επαναληφθούν πριν το τέλος του μήνα, μιας και δεν κατέληξαν κάπου συγκεκριμένα.

«Υπογράμμισα την ανάγκη που έχουμε να δούμε νομικά δεσμευτικές αλλαγές σχετικά με το backstop, που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα είναι αόριστο, ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης» δήλωσε η Μέι, σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.

«Το γοργόν και χάριν έχει και είναι προς το συμφέρον και των δυο μας, όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ να το κάνει με συντεταγμένο τρόπο. Επομένως, καταγράψαμε πρόοδο», είπε η ίδια.

Τροποποιήσεις και όχι επαναδιαπραγμάτευση

Πάντως, στη σημερινή ανακοίνωση Λονδίνου και Βρυξελλών δεν τίθεται θέμα «επαναδιαπραγμάτευσης» της συμφωνίας για το διαζύγιο, αλλά κυρίως να «υπάρξουν τροποποιήσεις» στην πολιτική διακήρυξη που θα τη συνοδεύει.

Ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί, εκτίμησε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σάτζιντ Τζάβιντ. Πρόθεσε δε, ότι αυτή η επιλογή δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το τραπέζι.

«Δεν είναι δυνατόν» να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα το λεγόμενο no-deal Brexit, είπε ο Τζάβιντ στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε εκπομπή του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV.

Προειδοποίηση Τουσκ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ενδέχεται να χρειαστεί να παραταθούν, αν η Βρετανία δεν καταφέρει να εκπονήσει μια λογική συμφωνία για την αποχώρησή της από την ΕΕ.

«Μαζί με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι προετοιμάσαμε μια πολύ καλή και ασφαλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Αποδείχθηκε ότι οι Βρετανοί την απέρριψαν, χωρίς να προσφέρουν τίποτα σε αντάλλαγμα» είπε ο Τουσκ, σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 της Πολωνίας.

«Φυσικά, αν η Βρετανία δεν καταφέρει να παρουσιάσει εγκαίρως κάποια λογική πρόταση, τότε υπάρχει πάντα η δυνατότητα να παρατείνουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα ήταν προτιμότερο από ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία» πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Fitch: Προς υποβάθμιση του αξιόχρεου του Η.Β.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε σήμερα ότι, λόγω της εντεινόμενης αβεβαιότας για το Brexit μπορεί να υποβαθμίσει το αξιόχρεο του Ηνωμένου Βασιλείου, από τη βαθμίδα «ΑΑ», που βρίσκεται σήμερα.

«Ο Fitch πιστεύει ότι μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα οδηγούσε σε αληθινή αναταραχή τις οικονομικές και εμπορικές προοπτικές του ΗΒ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις κι ο περιορισμένος χρόνος μέχρι την προγραμματισμένη έξοδο από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου καθιστούν πιο πιθανή μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία» τόνισε ο οίκος.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα