Χαμός με τη δήλωση Τσακαλώτου για τη ΝΔ

0
432
Τσακαλώτος

Πολιτική αναστάτωση προκάλεσε η δήλωση του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τις θέσεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα επειδή η ΝΔ θα βρισκόταν στην εξουσία. «Δεν θεωρώ ότι, είναι πιθανό, αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά», είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δήλωση η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση ευχαριστώντας τον υπ. Οικονομικών τόσο για την «αυτονόητη πρόβλεψή του ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε. Είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του».

Η απάντηση του υπ. Οικονομικών στη ΝΔ

Το υπ. Οικονομικών έσπευσε να απαντήσει καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι, υιοθετεί fake news.

«Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ με ανακοινώσεις τραγικωμικές, δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανό και ατυχές», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Στο ακόλουθο λινκ https://www.cnbc.com/video/2019/02/21/greek-finance-minister-high-surplus-target-feeds-populists.html?&qsearchterm=tsakalotos
βρίσκεται το video με απόσπασμα της συνέντευξης τού υπουργού Οικονομικών. Στο 2ο λεπτό, όταν ο υπουργός Οικονομικών ερωτάται, σύμφωνα με το επίσημο αρχείο απομαγνητοφώνησης του CNBC:

Q: So let’s imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?
Απαντά:

Α. Of course, of course we did we wouldn’t change our position just because new democracy was in power. I don’t think it’s very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course.

Η ελληνική μετάφραση είναι:

Ερ: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ (με δεδομένο αυτό που είπατε) τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία επαναδιαπραγμάτευση [σ.σ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα] με τους πιστωτές;
Απ: Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η ΝΔ είχε κάνει λόγο «για την αυτονόητη πρόβλεψή του (του κ. Τσακαλώτου) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές».

Και ανακοίνωση από το Μαξίμου

Ακολούθησε ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου,  στην οποία γίνεται λόγος για μια «αντιπολίτευση για κλάματα».

Συγκεκριμένα, το Μαξίμου αναφέρει: «Πλέον δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πότε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παράγουν τα fake news και πότε απλά γελοιοποιούνται γιατί τα καταναλώνουν αμάσητα από τα ΜΜΕ τους, όπως σήμερα με τις δήθεν δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Αντιπολίτευση για κλάματα».

Τη συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης γράφοντας ότι όντως ο υπ. Οικονομικών δεν έχρισε ακόμη κυβέρνηση τη ΝΔ, ωστόσο όπως προσθέτει -για τα πλεονάσματα- «δεσμεύτηκε να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη αναφέρει:

«Ο κ. Τσακαλώτος, όντως, δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση. Θέλω, ωστόσο, να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω».

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here