back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η πρώτη Σύνοδος στο Βατικανό για την κακοποίηση ανηλίκων

Διαβάστε επίσης

Ο Πάπας Φραγκίσκος συγκαλεί σήμερα την πρώτη σύνοδο για τα σκάνδαλα κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης από ιερείς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, στα οποία εμπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις ανήλικοι.

“H κραυγή των παιδιών για δικαίωση”

Καλεσμένοι στην σύνοδο είναι προκαθήμενοι 115 Επισκοπών, ειδικοί αλλά και θύματα από όλο τον κόσμο, τα οποία ο Πάπας επιθυμεί να γνωρίσει προσωπικά. Ο ποντίφικας δεσμεύθηκε ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας. Τα θύματα, όπως ανέφερε κατά την έναρξη της συνόδου, προσδοκούν την λήψη “συγκεκριμένων και αποδοτικών μέτρων“ προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των κακοποιήσεων και όχι απλώς την καταδίκη των περιστατικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: “H εκκλησία πρέπει να ακούσει την κραυγή των παιδιών που ζητούν επιτακτικά δικαίωση”.

Οι στόχοι της συνόδου

Οι προσδοκίες είναι υψηλές, καθώς από την δεκαετία του 1980 έχουν έρθει στο φως αμέτρητες περιπτώσεις κακοποίησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης στους κόλπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Στόχος είναι οι πρoκαθήμενοι των Επισκοπών να επιστρέψουν στις παρτίδες τους έχοντας σαφή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εντοπίζουν, να αντιμετωπίζουν και να αποτρέπουν τέτοια περιστατικά στο εξής.

Η υπόθεση ΜακΚάρικ

Τα στοιχεία που προκύπτουν, ωστόσο, και για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν είναι περισσότερο ενθαρρυντικά, καθώς ο κατάλογος των μέχρι στιγμής γνωστών σεξουαλικών επιθέσεων είναι μακρύς. Στις ΗΠΑ ο Θίοντορ ΜακΚάρικ υπήρξε ο πρώτος αρχιεπίσκοπος στην σύγχρονη ιστορία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ο οποίος αποπέμφθηκε με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης εφήβων αλλά και ενηλίκων. Μάλιστα, φέρεται να έχει ασελγήσει σε θύματά του ακόμη και κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης.

Ο ΜακΚάρικ δεν είναι παρά ένας μόνο από τους εκατοντάδες καθολικούς ιερείς που βαρύνονται με παρόμοιες κατηγορίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τα κρούσματα ξεπερνούν τις 100.000 τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ. Μόνο στην πολιτεία της Πενσιλβανία έχουν αναφερθεί χιλιάδες περιστατικά στα οποία εμπλέκονται τουλάχιστον 300 ιερείς.

Στη Χιλή, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δικαιοσύνη διερευνά 148 περιπτώσεις πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης. Ο αριθμός των θυμάτων, ωστόσο, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 250. Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 60.000 περιστατικά κακοποίησης, όχι μόνο σε εκκλησιαστικούς χώρους, αλλά και σε σχολεία ή γυμναστήρια.

Γερμανία

Στη Γερμανία η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων ξεκίνησε επί της ουσίας μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο ιερέας των Ιησουϊτών Κλάους Μέρτες το 2010, αποκαλύπτοντας σκάνδαλα δεκαετιών στο υψηλού κύρους κολέγιο Canisius του Βερολίνου.

Το 2018 η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας δημοσίευσε μία μελέτη, στην οποία καταγράφονται τουλάχιστον 3.600 κρούσματα κακοποίησης από 1.670 ιερείς την περίοδο 1946-2014. Πρόσφατα, γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε πρώην ιερέα για σεξουαλική κακοποίηση πέντε νεαρών. Ο ίδιος ιερέας είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης λόγω εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας την περίοδο 2003-2009.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία οι πρώτες υπόνοιες για σεξουαλικά σκάνδαλα εντός της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είχαν γίνει γνωστές από τη δεκαετία του 1990. Το 2009, επιτροπή ερευνητών της ιρλανδικής κυβέρνησης δημοσίευσε μελέτη με τον τίτλο “Έκθεση Ράιαν”, επισημαίνοντας ότι μικρά παιδιά αναγκάζονταν να ζουν σαν αιχμάλωτοι σε οργανώσεις της εκκλησίας. Κατά την επίσκεψή του στην Ιρλανδία το 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος παρακάλεσε τις οικογένειες των θυμάτων για συγχώρεση.

Γαλλία

Στη Γαλλία τα σεξουαλικά σκάνδαλα εντός των κόλπων της εκκλησίας έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 1970. Τον Μάρτιο αναμένεται η δικαστική απόφαση για τον αρχιεπίσκοπο Φιλίπ Μπαρμπαρίν, ο οποίος μαζί με άλλους έξι ιερείς κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση. Πάντως, η αρμόδια εισαγγελία έχει ζητήσει την αθώωσή του, καθώς, όπως επισημαίνει, μερικά από τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ενώ για τα υπόλοιπα δεν διαπιστώνεται ποινικά κολάσιμη πράξη. Σε πολλές χώρες το ζήτημα της παραγραφής δεν επιτρέπει την τιμωρία των φερόμενων ως δραστών.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ακόμη δυσκολότερη σε κράτη της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίες δεν παραδέχονται την ύπαρξή του.

Τα “Σόδομα”

Ο συγγραφέας, πανεπιστημιακός, δημοσιογράφος και ερευνητής Φρεντερίκ Μαρτέλ, παρουσίασε χθες το απόγευμα στην Ρώμη το νέο του βιβλίο “Σόδομα” το οποίο πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε στην Γαλλία και έχει ήδη μεταφραστεί στα Ιταλικά. Κατά την ομιλία του στην παρουσίαση, υπενθύμισε ότι το Βατικανό αποτελεί “μία από τις μεγαλύτερες ομοφυλοφιλικές κοινότητες στον κόσμο”. Έχει δηλώσει ότι επί τέσσερα χρόνια διεξήγαγε συνεντεύξεις με πολλούς ιερείς για την “διπλή τους ζωή”. Το περιεχόμενο αυτών των συνεντεύξεων αποτυπώνει στο 600 σελίδων βιβλίο του.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα