back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Παγώνει» η συμφωνία για τα F-35, ενώ επιταχύνεται η παράδοση των S-400 στην Τουρκία – «Αίνιγμα» οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας – Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Η επιμονή της Τουρκίας, να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, σε στρατιωτικό επίπεδο, που θα επισφραγιστεί με την αγορά των υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, προκαλεί τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαϊλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι: «Η παράδοση των S-400 θα ξεκινήσει τον φετινό Ιούλιο». Ενώ, οι Υπουργοί Άμυνας X. Ακάρ και Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου , διαβεβαιώνουν τους Ρώσους, ότι δεν θα επιτρέψουν στους αμερικανούς να μελετήσουν την τεχνολογία του ρώσικου πυραυλικού συστήματος, όταν θα εγκατασταθεί στην Τουρκία.
Μετά την απόρριψη από την Τουρκία, της πρότασης των ΗΠΑ, να «παγώσει» την αγορά των S-400, η αμερικανική διοίκηση, θα προχωρήσει, όπως διαφαίνεται, στην ακύρωση της παράδοσης στην Τουρκία, των νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-35 Στέλθ, αλλά και των αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, παρά την ισχύουσα αμερικανο-τουρκική συμφωνία. Μια επιλογή, την οποία υποστηρίζει και το ΝΑΤΟ.

Τις επόμενες μέρες, ο ΥΠ.ΑΜ. της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, με τον Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Γκιουλέρ, θα επισκεφτούν την Ουάσιγκτον και κορυφαίο θέμα των συζητήσεων θα είναι παράδοση επί τουρκικού εδάφους, του πρώτου ζεύγους των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ΣΤΕΛΘ, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία, με την Τουρκία να είναι συμπαραγωγός χώρα.

Σημειώνεται ότι, το «πάγωμα» των F-35 οριστικοποιήθηκε, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για τον ετήσιο προϋπολογισμό του Πενταγώνου, από τον οποίο εξαιρέθηκε η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία. Η παράδοση των αεροπλάνων F-35 θα «παγώσει» μέχρι τον Ιούλιο και δεν υπάρχει δυνατότητα να ανακληθεί , ώσπου οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας να υποβάλουν στο Κογκρέσο επικαιροποιημένη έκθεση, που θα αναφέρεται στην αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400.

Το θέμα αυτό, συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη Σύνοδο των ΥΠ.ΑΜ. του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλες, αλλά και στη Διάσκεψη του Μονάχου, καθώς συνδέεται άμεσα με τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και ανατολικότερα, σε μια προσπάθεια ελέγχου του «ζωτικού χώρου» της Ευρασίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μία περιοχή «υψηλού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος».

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ, έχουν προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση της Ρωσίας, αλλά και οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον . Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, δημιουργεί κινδύνους εντάσεων, προβληματισμό στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και διαμορφώνει μια δυναμική ανατροπής των εύθραυστων γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή. Και ακόμη, οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας και Ρωσίας, σχέσεις ασταθούς ισορροπίας, προκαλούν , εκ των πραγμάτων και θέμα επιχειρησιακής αρτιότητας στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που καλύπτει μια Στρατηγικής σημασίας για τη Δύση γεωγραφική περιοχή (Αν. Μεσόγειο, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Βαλκάνια). Ως ενδεχόμενη αναπλήρωση των επιχειρησιακών κενών της Ατλαντικής Συμμαχίας, λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας, είναι η σημαντική γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, όπως προκύπτει από την ελληνο-αμερικανική στρατιωτική συμφωνία , που προβλέπει και ουσιαστική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα αμερικανικά οπλικά συστήματα, αλλά και μεταφορά κρίσιμων και υψηλής τεχνολογίας όπλων από την Τουρκία, σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα