back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η αποσκίρτηση των 3 βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος και η ενσωμάτωση τους στην ομάδα των ανεξαρτητων στη Βρετανία είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία

Οι εφημερίδες έχουν βασικό θέμα την “αποσκίρτηση” τριών βουλευτών από το Συντηρητικό κόμμα και την ενσωμάτωση τους στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, προερχόμενων από το Εργατικό.
“Ας ξεκινήσουν οι χοροί” είναι ο τίτλος της City AM που δείχνει τη φωτογραφία από τα “τρία φιλαράκια” όπως τους αποκαλεί μαζί με τους οκτώ βουλευτές του Εργατικού κόμματος.
“Οι προδότες των Τόρις” είναι ο τίτλος της Daily Express
Από την πλευρά της η Sun τους αποκαλεί “τους τρεις αντιρρησίες” και αναφέρει πως οι πράξεις τους μπορεί να οδηγήσουν την κυβέρνηση στο “χείλος του γκρεμού”.
Η Daily Mail εκτιμά πως άλλος είναι ο στόχος τους από το να καταστρέψουν ολοσχερώς το κόμμα των Συντηρητικών. Σε σχόλιο της αναφέρει πως δεν θα υπάρξει κόμμα να επιστρέψουν, αν κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει.
Από την πλευρά της η Daily Telegraph αναφέρει πως ο χρόνος που επέλεξαν να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις λίγο πριν την “ώρα της πρωθυπουργού” στη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν υπολογισμένη ώστε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή προσβολή προς την Μέι.
Ένας από τους λόγους που έφυγαν από το Συντηρητικό κόμμα εκτιμά ο Guardian είναι η αποτυχία της ηγεσίας του κόμματος να έρθει σε επαφή μαζί τους. Αναφέρει πως τα κινητά τους τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά 24 ώρες πριν από την αποχώρησή τους αλλά δεν βρήκαν ποτέ κλήση από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Σύμφωνα με τους Times εκείνος που τους τηλεφώνησε προσπαθώντας να τους πείσει ήταν ο προκάτοχος της Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον. Σε μια ασυνήθιστη παρέμβασή του τους ρώτησε “ειναι πολύ αργά για να σας πείσω να παραμείνετε;”
Ήταν όντως πολύ αργά και το ερώτημα τώρα είναι: υπάρχουν και άλλοι που θα τους ακολουθήσουν; Η Daily Mirror το θεωρεί σίγουρο αναφέροντας πως η Μέι θα πρέπει να προετοιμάζεται για “μεγαλύτερη έξοδο” από το κόμμα της που ήδη έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα.
Από την πλευρά της η « θεωρεί ότι το ίδιο ισχύει και για το Εργατικό κόμμα. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές υπάρχουν δεκάδες βουλευτές που είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το κόμμα εξαιτίας της ηγεσίας του Κόρμπιν.
Σε κοινή τους επιστολή οι τρεις βουλευτές προς την πρωθυπουργό κατηγορούν τη Μέι “για στροφή προς τα δεξιά” και πως ευνοεί μόνο την ομάδα των σκληροπυρηνικών του Brexit. “Αντί να αναζητάτε να επουλώσετε τις πληγές του διχασμού ή να διαχειριστείτε τις υποκείμενες αιτίες του Brexit, η προτεραιότητα σας ήταν να θέτετε κόκκινες γραμμές” επεσήμαναν. “Το 48% όσων ψήφισαν υπερ της παραμονής έμειναν στο περιθώριο, αποξενωμένοι”. Η κίνηση αυτή των τριών προκαλεί νέο μομέντουμ για την ομάδα των ανεξάρτητων των οποίων η δυναμική προέρχεαι από πρώην βουλευτές των Εργατικών, βαθιά απογοητευμένων από την ηγεσία του κόμματος τους τόσο για το Brexit όσο και για την αντι-σημιτική κουλτούρα του επικεφαλής του κόμματος αλλά και την εξωτερική πολιτική. Η επικείμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε προκαλεί ρωγμές εντός και των δύο μεγάλων κομμάτων και επιβεβαιώνει την έντονη φημολογία που υπήρχε τους τελευταίους μήνες για διάσπασή τους. Προς ώρας η ομάδα δεν έχει εξελιχθεί σε κόμμα ούτε έχει επικεφαλής ή συγκεκριμένες πολιτικές. Και όμως η πλειοψηφία των βουλευτών τους τάσσονται υπερ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, σχολιάζει το Politico.

Για συνάντηση Μέι – Γιούνκερ

“Πως θα μοιάζει η πρόοδος: Αυτή είναι η πρόταση κλειδί από το κοινό ανακοινωθέν του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι μετά τη συνάντηση τους χθες στις Βρυξέλλες: “η πρωθυπουργός αναγνώρισε αποδεχόμενη τη θέση της Ε.Ε όπως αυτή εκφράστηκε από την επιστολή των Ντ. Τουσκ και Ζ. Κλ Γιούνκερ στις 14 Ιανουαρίου”. Η επιστολή ανέφερε πως η Συμφωνία Αποχώρησης δεν είναι προς διαπραγμάτευση.
Αυτή είναι είδηση: Ας υποθέσουμε για ένα λεπτό ότι έχουμε δίκιο να ερμηνεύουμε αυτή τη δήλωση ως υποχώρηση της Μέι να ανοίξει εκ νέου η διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία Αποχώρησης και ως συμφωνία να επικεντρωθεί τελικά στην Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση αναζητώντας “εναλλακτικές ρυθμίσεις” ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία. Αυτό είναι πράγματι, πρόοδος, σημειώνει το Politico. Το θέμα είναι πως είμαστασν στην ίδια κατάσταση και τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν η Μέι είπε στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν ήταν αυτό που ήθελε, αλλά επέμεινε ότι η συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να υπάρξει. Στο ίδιο σημείο βρισκόμασταν και το 2016 μετά το δημοψήφισμα όταν η τότε βρετανική κυβέρνηση προειδοποιούσε πως μια έξοδος της χώρας από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία θα ζημίωνε την Ευρωπαϊκή ήπειρο περισσότερο από την ίδια τη Βρετανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ επανέλαβε το μήνυμα στη διάρκεια επίσκεψης του στο Βερολίνο χθες. “Αν κάτι πάει στραβά με το Brexit δεν θα προκληθεί καταστροφή μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη” είπε. “Σημαίνει… ότι η σκιά του θα βρίσκεται για πολύ ακόμα πάνω από την γηραιά ήπειρο”.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε ότι το Brexit θα συμβεί με ή χωρίς συμφωνία. Μπορεί να φαίνεται λογικό, αλλά δεν είναι. Τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης της Ε.Ε “Δεν θα αμβλύνουν και δεν μπορούν τις συνολικές επιπτώσεις του σεναρίου της μη συμφωνίας, ούτε θα μπορέσουν με κανέναν τρόπο να αποζημιώσουν την έλλειψη προετοιμασίας ή θα αντικαταστήσουν τα πλήρη προνόμια ενός κράτους μέλους της Ε.Ε ή τα ευνοϊκά μέτρα μιας μεταβατικής περιόδου” ανέφερε η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες επεσήμαναν ότι οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας ειναι μονομερείς – δεν είναι μικρές συμφωνίες και δεν τις έχουμε διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Συμπερασματικά: Η Κομισιόν επιμένει ότι δεν έχει υπάρξει διαπραγμάτευση για το σενάριο μη συμφωνίας – και αυτό αποτέλεσε και έμμεσο μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να διασφαλίσουν ότι οι χώρες τους δεν θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία προσπαθώντας διμερώς να διαχειριστούν τις συνέπειες της άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η αναπληρώτρια γ.γ της Κομισιόν, Σελίν Γκερ είναι σε περιοδεία στην Ευρώπη με την ομάδα της “ώστε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και να συζητήσει τις εθνικές προετοιμασίες και τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης”. Μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο “είναι αναγκαία να καθοριστεί τώρα” είπε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέπ Μπορέλ στο Bloomberg προκαλώντας σημαντική άνοδο στη στερλίνα.

Στη Γαλλία

“Ο Μακρόν ανακοίνωσε πάταξη του αντι-σημιτισμού στην Ευρώπη” αναφέρει ο Guardian. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του αντι-σημιτισμού μετά τα τελευταία περιστατικά. Είπε ενώπιον εκπροσώπων εβραϊκών οργανώσεων ότι η Γαλλία θα αναγνωρίζει τον αντι-σιωνισμό – την άρνηση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ – ως μορφή αντι-σημιτισμού. Ανέφερε επίσης ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει έναν νέο νόμο που θα αντιμετωπίζει τη διάδοση μίσους μέσω του διαδικτύου. Την Τρίτη ο Μακρόν επισκέφθηκε ένα εβραϊκό κοιμητήριο κοντά στο Στρασβούργο, όπου είχαν βεβηλωθεί οι τάφοι με ναζιστικά σύμβολα. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα ως ένδειξη στήριξης της εβραϊκής κοινότητας. Στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των εβραϊκών οργανώσεων χθες ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι ο αντι-σημιτισμός στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει φθάσει στα χειρότερα επίπεδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα σε μια σειρά νέων μέτρων δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα επιχειρήσει τη διάλυση τριών εξτρεμιστικών οργανώσεων, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ενισχύσει το μίσος και προωθήσει τις διακρίσεις.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τη Liberation ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα προβλήματα γύρω από την υπόθεση “Μπεναλά” μετά την έκθεση της επιτροπής της Γερουσίας ότι ο πρώην συνεργάτης του Αλεξάντρ Μπεναλά θα πρέπει να ερευνηθεί και για ψευδορκία. Η ίδια έκθεση κατηγορεί το προεδρικό μέγαρο για “σημαντικές παραλείψεις”. Η επιτροπή είπε πως ήταν φανερή η “μεγάλη δυσλειτουργία” στο γραφείο του προέδρου και εκτιμά ότι υπήρχαν αρκετές ενδείξεις ότι η ασφάλεια του Ε. Μακρόν είχε κενά. Η έκθεση συντάχθηκε μετά από έρευνα γύρω από επεισόδιο όπου ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν είχε χτυπήσει βάναυσα διαδηλωτές στο Παρίσι. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Μπεναλά είχε διασυνδέσεις και με Ρώσο ολιγάρχη κάτι που προκαλεί σύγκρουση συμφερόντων, κάτι που συνιστούσε ενδεχόμενη απειλή κατά της ασφάλειας του προέδρου αλλά και των εθνικών συμφερόντων καθώς ο σωματοφύλακας ήταν πολύ κοντά στον Μακρόν. Η έκθεση 120 σελίδων που δημοσιεύθηκε χθες ύστερα από εξάμηνη σχετική έρευνα και στη διάρκεια της οποίας ανακρίθηκε ο ίδιος ο 27χρονος Μπεναλά.

Για προϋπολογισμό Ευρωζώνης

“Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης είναι σχεδόν έτοιμος” ο Γερμανός υπουργός ΟΙκονομικών, Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα μπορέσει να παρουσιάσει την κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση για τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωζώνης τις επόμενες μέρες, μετά από συνάντηση του με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρυνό Λεμέρ. Το Βερολίνο περιέγραψε τον συμβιβασμό σε ένα έγγραφο το οποίο έχει στην κατοχή του το Pοlitico καταγράφοντας αυτό στο οποίο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνοντας τις γαλλικές προτάσεις. “Ο σκοπός του εργαλείου του προϋπολογισμού θα είναι να ενισχύσει τον ανταγωνισμο και τη σύγκλιση” στην ευρωζώνη, αναφέρει το εν λόγω έγγραφο, προσθέτοντας ότι “μόνο έτσι θα αυξηθεί η σταθερότητα στη κοινή νομισματική ένωση”. Και ενώ Παρίσι και Βερολίνο έρχονται πολύ κοντά, ίσως σε κάποια σημεία στα οποία έχουν συμφωνήσει να προκληθούν αντιδράσεις αλλού. Η αναφορά σε “σταθεροποιητική” λειτουργία θα σημάνει συναγερμό στην ομάδα χωρών υπό την Ολλανδία καθώς φοβούνται ότι οποιαδηποτε οικονομική αναταρχή σε μια χώρα της Ευρωζώνης ενδεχομένως να αποτελέσει δικαιολογία για να ζητηθούν χρήματα. Δεύτεορν, η γερμανική θέση θέτει τον προϋπολογισμό στη βάση μιας “διακυβερνητικής συμφωνίας”. Η ειρωνεία: Αυτό θα δώσει το δικαίωμα στις κυβερνήσεις να έχουν ισχυρότερο λόγο από το εάν ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης συντάσσεται υπό τους αυστηρούς κανόνες του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Κάποιες χώρες όμως θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει η πίσω πόρτα για να παίρνουν περισσότερα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Στην Ισπανία

Ο Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται στο στόχαστρο των τριών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων και της κριτικής της Αριστεράς. Η δίκη εναντίον των Καταλανών εθνικιστών εντείνει την πόλωση στην Καταλωνία, με το εθνικιστικό συνδικάτο Intersindical CSC να έχει προκηρύξει για σήμερα Πέμπτη γενική απεργία, με τη στήριξη σημαντικών συνδικάτων στον τομέα της Παιδείας, των μεγάλων κοινωνικών οργανώσεων ANC και Omnium, την τοπική κυβέρνηση και τα εθνικιστικά κόμματα αναφέρει η Pais. Οι μαχητικές Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας της Καταλωνίας CDR θα κινητοποιηθούν από νωρίς το πρωί με μπλόκα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες για να στηρίξουν επίσης τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Καταλωνία το μεσημέρι και το απόγευμα καθώς και τις μεγάλες διαδηλώσεις που αναμένονται στη Βαρκελώνη. Ο Πέδρο Σάντσεθ βρέθηκε στη Βουλή στο στόχαστρο του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών, που συνδυάζουν μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Προέδρου της Καταλωνίας και εναντίον του Σάντσεθ γιατί “πούλησε το έθνος” και “προσπάθησε να διαλύσει την Ισπανία”, “τη γέμισε με μετανάστες”, “δεν καταδίκασε τη Βενεζουέλα” και “επισκέφθηκε τον δικτάτορα της Κούβας”. Το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες, με τη στήριξη της Δημοκρατικής – Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC, ζήτησαν μάλιστα από τον Σάντσεθ να συζητήσει στη Βουλή το θέμα της Βενεζουέλας, ενώ ο ηγέτης του φασιστικού Vox ζήτησε να προετοιμαστεί μια “στρατιωτική δύναμη για να παρέμβει στη Βενεζουέλα” εάν ο αυτοανακυρηχθείς Πρόεδρος Γκουαϊδό “ζητήσει βοήθεια εναντίον του δικτάτορα Μαδούρο”. Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τη διάλυση της Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα, το Unidos Podemos και η καταλανική Αριστε-ρά ERC απέρριψαν τις προτάσεις των σοσιαλιστών για τη μεταρρύθμιση της αποκαλούμενης Συμφωνίας του Τολέδο για το ασφαλιστικό, μεταφέροντας στην επόμενη Βουλή την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και την ανάληψη του κόστους της μητρότητας και της πατρότητας απευθείας από το κράτος.
Στο μεταξύ, η πέμπτη ημέρα της δίκης των Καταλανών εθνικιστών σημαδεύτηκε από νέες εντάσεις και πολώσεις, με τον κατηγορούμενο πρώην “υπουργό” των Εδαφών της Καταλωνίας Ζοσέπ Ρουγ να καταγγέλει ότι ο Μαριάνο Ραχόι απέκλεισε κάθε διάλογο για να συμφωνηθεί ένα δημοψήφισμα, ενώ ο πρώην “υπουργός” Εσωτερικών Ραούλ Ρομέβα τόνισε αναφερόμενος στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την Καταλωνία ότι “τα μόνα όπλα που είδαμε ήταν αυτά της Γκουάρδια Θιβίλ” της κυβέρνησης

Για Ρωσία – Πούτιν

Η Ρωσία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη από τις ΗΠΑ πυρηνικών όπλων μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνον τις χώρες στις οποίες τα όπλα αυτά έχουν εγκατασταθεί, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την ετήσια ομιλία του στο ρωσικό Κοινοβούλιο, αναφέρει ο Guardian. Στις πιο σκληρές δηλώσεις που έχει κάνει για έναν πιθανό νέο γύρο ανταγωνισμού των εξοπλισμών, ο Πούτιν ανέφερε πως η Ρωσία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση και δεν θα κάνει το πρώτο βήμα για να αναπτύξει πυραύλους ως απάντηση στην πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τη σημαντική συνθήκη που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Τόνισε επανειλημμένως ότι η αντίδραση της Ρωσίας σε οποιαδήποτε ανάπτυξη θα είναι αποφασιστική και αυτοί που χαράσσουν την πολιτική των ΗΠΑ, ορισμένοι από τους οποίους έχουν, όπως είπε, εμμονή με την αμερικανική αποστασιοποίηση, θα πρέπει να αποτιμήσουν τους κινδύνους προτού κάνουν οποιεσδήποτε κινήσεις. «Είναι δικαίωμά τους να σκέπτονται όπως θέλουν. Αλλά μπορούν να μετρήσουν; Είμαι βέβαιος ότι μπορούν. Ας μετρήσουν την ταχύτητα και το βεληνεκές των οπλικών συστημάτων που αναπτύσσουμε» είπε, καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της ρωσικής Δούμα. Ο Πούτιν δεν ανακοίνωσε χθες την ανάπτυξη νέων πυραύλων. Η Μόσχα δεν θα αναπτύξει νέους πυραύλους εδάφους στην Ευρώπη, ή αλλού, εκτός αν το κάνει πρώτα η Ουάσιγκτον, είπε. Ομως στην ομιλία του κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμος, χωρίς να είναι πρόθυμος, για κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν και ότι η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει όπλα και πυραυλικά συστήματα προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι καλά προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα