back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πώς η ΕΕ διευκολύνει την κινητικότητα πολιτών

Διαβάστε επίσης

Για την κινητικότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε σήμερα στον Αθήνα 9.84 ο Παναγιώτης Αλεβαντής, πρώην στέλεχος της Κομισιόν.

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία του ραδιοφωνική στήλη για το τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες, στην εκπομπή Και Μία Και Δύο Μία με Δύο και στις δημοσιογράφους Μυρσίνη Λιοναράκη και Δομίνα Διαμαντοπούλου, μίλησε σήμερα ο Παναγιώτης Αλεβαντής, πρώην στέλεχος της Κομισιόν.

Το σημερινό θέμα είχε τίτλο “Ευκολότερη κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση” και παρουσιάστηκαν οι βασικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. που αφορούν τους περίπου 17 εκατομμύρια πολίτες που εργάζονται ή διαμένουν σε άλλη χώρα της ένωσης.

Αναφέρθηκε στον Κανονισμό 2016/1191 για την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών μέσω της απλούστευσης των απαιτήσεων για την υποβολή ορισμένων δημόσιων εγγράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Πιστοποιητικά

Ο κ. Αλεβαντής αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό δημοσίων εγγράφων όπως τα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου, κατοικίας κ.ά. που εκδίδονται από χώρες – μέλη της ΕΕ δεν χρειάζεται πλέον να επικυρώνονται, ούτε να μεταφράζονται για να αποδειχτεί η γνησιότητά τους.

Αν η παραλαμβάνουσα αρχή έχει αμφιβολίες για τη γνησιότητα του δημόσιου εγγράφου, όπως σημείωσε, επικοινωνεί με την εκδούσα αρχή μέσω του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (IMI).

Συνταξιοδοτικό

Αναφορά έγινε επίσης και στην συμφωνία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP) που αφορά την ασφάλεια στων ιδιωτικών (συμπληρωματικών) συστημάτων σύνταξης.

Σημείωσε ωστόσο ο κ. Αλεβαντής ότι σήμερα επωφελείται από τέτοια συστήματα μόνο το 27% των ευρωπαίων (25-59 ετών).

Απασχόληση

Ο Κανονισμός 2016/1191 για την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών, εστιάζει ιδιαίτερα στην κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και την απόσπαση των εργαζομένων, όπως και στον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης και την ειδική νομοθεσία στον τομέα των οδικών μεταφορών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αλεβαντής, 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι διασχίζουν καθημερινά τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, μεταφέροντας εμπορεύματα ή επιβάτες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα