back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συγκέντρωση έξω από το ΑΤ Ομόνοιας για τον θάνατο 34χρονου Νιγηριανού μετανάστη

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας στην οδό Βερανζέρου πραγματοποίησαν το μεσημέρι μέλη από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά και την Πανελλαδική Δικτύωση Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών Συλλογικοτήτων με τη συμμετοχή αντιρατσιστικών οργανώσεων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και εκπροσώπους της νιγηριανής και αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν να διαλευκανθούν οι αιτίες και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του μέσα στο ΑΤ Ομονοίας όπου είχε προσαχθεί για εξακρίβωση στοιχείων, ο 34χρονος Νιγηριανός «Εμπουκά» Μαμάν Σούμπεκ, πατέρας δύο μικρών παιδιών.

Όπως κατήγγειλαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου «ακόμα και τώρα οι «εξηγήσεις» της αστυνομίας δεν δίνουν καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το πώς και το γιατί πέθανε ένας άνθρωπος που μεταφέρθηκε στο τμήμα για έλεγχο στοιχείων. Ένας άνθρωπος που βγήκε από το σπίτι του το πρωί και δεν γύρισε ποτέ. Γιατί;”.

Μάλιστα όπως σημείωσαν το εν λόγω Α.Τ. «έχει μεγάλη ιστορία και η λίστα των θυμάτων και των περιστατικών του είναι ατελείωτη. Τα βασανιστήρια, οι ξυλοδαρμοί, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι καθημερινή πρακτική και φαινόμενα των αστυνομικών τμημάτων και ειδικά εκείνου της Ομόνοιας».

Επίσης κατήγγειλαν την αντιμετώπιση που είχε η σύζυγος του 34χρονου άνδρα, η οποία τον αναζητούσε και απευθύνθηκε στο ΑΤ Ομονοίας. Εκεί ενώ είχε ήδη πεθάνει ο σύζυγός της, δήλωσαν άγνοια και την παρέπεμψαν σε άλλη αστυνομική υπηρεσία όπου τις υποδείχθηκε να περάσει το 24ωρο προκειμένου να δηλώσει εξαφάνιση!
Εκπρόσωποι της νιγηριανής κοινότητας τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ιατροδικαστικές εξετάσεις μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου του Εμπουκά.

Από την Αστυνομία διενεργείται έρευνα για τον θάνατο του 34χρονου μετανάστη και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ «δεν προκύπτει αστυνομική βία».

Συγκεκριμένα η επίσημη θέση της Αστυνομίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ αναφέρει τα εξής:
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αιφνίδιο θάνατο 34χρονου αλλοδαπού στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

– ο αλλοδαπός, υπήκοος Νιγηρίας, προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση της δικαστικής του ταυτότητας, την 11.30 ώρα της 8ης Φεβρουαρίου 2019,
– κατά το χρόνο παραμονής του στο χώρο αναμονής του Αστυνομικού Τμήματος έχασε τις αισθήσεις του, χωρίς προηγουμένως να έχει εκφράσει κάποια αδιαθεσία στους αστυνομικούς,
– άμεσα κλήθηκε και προσήλθε την 12.20 ώρα περίπου, προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β., οπότε διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της έρευνας, που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, δεν προκύπτει αστυνομική βία.

Αναμένονται από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, προκειμένου να προσδιορισθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου».

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα