back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι μελετά το υπουργείο Υγείας για την εξαφάνιση των ράντζων

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη μείωση και την εξαφάνιση των ράντζων αλλά και την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, ειδικά σε περιόδους επιδημίας γρίπης, προβληματίζει την πολιτική ηγεσία καθώς το οικονομικό σκέλος των βασικών προτάσεων μπορεί να εκτινάξει τον προυπολογισμό.

Μία πρόταση η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση είναι η ένταξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των ιδιωτικών κλινικών στο σύστημα υγείας για όσο διαρκεί η επιδημία γρίπης.

ΜΕΘ Ιδιωτικών Κλινικών

Η σύμβαση υπάρχει από το 2012 και ενεργοποιείται κατά περιόδους, αλλά τώρα από ότι φαίνεται οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών επιθυμούν την επαναδιαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας προτείνοντας την απαλλαγή τους από την καταβολή clawback (η υπέρβαση της κλειστής δαπάνης που έχει προϋπολογιστεί για τις νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ).

Νοσοκομείο Αττικόν

Επίσης, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί άμεσα μέχρι τα μέσα Μαρτίου την αναμόρφωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Αττικόν το οποίο εμφανίζει τα περισσότερα ράντζα στο λεκανοπέδιο και συνήθως αυτή την εποχή ξεκινά τις εφημερίες του με ράντζα

Η αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης θα είναι το επόμενο βήμα προς την εξαφάνιση των ράντζων, αλλά δεν είναι σαφές το πότε θα εφαρμοστεί, αφού εκτός όλων των άλλων θα πρέπει να τεθεί και σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας

Το επόμενο βήμα για την κατάργηση των ράντζων είναι η 24ωρη λειτουργία τουλάχιστον 5 Κέντρων Υγείας στο λεκανοπέδιο, ώστε αυτά να «αναλάβουν» μέρος των επειγόντων περιστατικών που κατευθύνονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Προς το παρόν, βέβαια, εφημερεύει καθημερινά μόνο το Κέντρο Υγείας στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ δεν έχει γίνει σαφές αν το προσωπικό επαρκεί για διεύρυνση του ωραρίου στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο οτι οι ασθενείς θα «πειστούν» να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και όχι σε νοσοκομεία.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν πως «για τα ράντζα φταίει η προτίμηση των ασθενών στα μεγάλα νοσοκομεία που διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα και παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες, αλλά και το στρεβλό και δυσλειτουργικό σύστημα εφημερίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής».

Ο υπουργός είπε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, ώστε να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Το βασικό μέτρο για την καλύτερη διαχείρηση των περιστατικών είναι η ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με ειδικευμένους γιατρούς, ώστε να γίνεται πιο ορθολογική διαχείριση των περιστατικών και των εισαγωγών.

Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη εκδόθηκε προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων γιατρών στοχευμένα για τα ΤΕΠ, αλλά ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί νέοι γιατροί στα ΤΕΠ…

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα