back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η μόδα πάει Μέγαρο

Διαβάστε επίσης

Ένα μοναδικό διεθνές γεγονός, το 1o Athens Fashion Film Festival, στο οποίο η Μόδα συναντά τον Κινηματογράφο φιλοξενείται από τις 25 έως και τις 27 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

140 ταινίες (Ντοκιμαντέρ, Μυθοπλασίας, Μικρού και Μεγάλου Μήκους), παράλληλες δράσεις με καλεσμένους διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της Μόδας και του Κινηματογράφου, fashion performance από Έλληνες Σχεδιαστές, μοναδικά events και μία Ομαδική Έκθεση θα αποτελέσουν το Σημείο Συνάντησης για όσους αγαπούν τη Μόδα και τις Τέχνες αλλά και μία δημιουργική πλατφόρμα συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για όσους ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στο χώρο της Μόδας και του Κινηματογράφου.

Nicole Αλεξανδροπούλου

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Nicole Αλεξανδροπούλου δήλωσε ότι «Το AFFF είναι Φεστιβάλ με διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μόδας, ως επί το πλείστον μικρού μήκους αλλά και ντοκιμαντέρ. Υπάρχουν παράλληλα αφιερώματα σε σημαντικούς σχεδιαστές, όπως ο Yamamoto κινηματογραφημένος από τον Βιμ Βέντερς, καθώς επίσης και οι ταινίες μόδας που γύρισε το 1970 ο ίδιος ο Γιάννης Τσεκλένης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα υπάρξουν διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια που θα πραγματευτούν θέματα όπως η ηθική στις επιχειρήσεις της μόδας, η βιώσιμη μόδα -με τις Ορσόλα Ντε Κάστρο και Ιωάννα Πεπελάση, η ενδυνάμωση και στήριξη του ταλέντου των γυναικών στους τομείς του σινεμά, της μόδας και της τέχνης (Constanza Cavalli Etro), η παρουσίαση του Firenze, Fashion Atlas με παρουσία του δήμου της Φλωρεντίας και του διευθυντή του Pitty foundation – Pitty Immagine».

 

Ο τόμος «Firenze. Fashion Atlas»

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζεται το σημαντικό εκδοτικό έργο «Firenze. Fashion Atlas» της διάσημης επιμελήτριας και κριτικού μόδας Maria Luisa Frisa, στο πλαίσιο του πρώτου Athens Fashion Film Festival.

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, στο βιβλίο παρουσιάζεται η ιστορία της Φλωρεντίας, μιας πόλης αναπόσπαστα συνδεδεμένης με την ιστορία της Μόδας, μέσα από τις δράσεις του PittiImmagine Discovery Foundation. Πρόκειται για έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος για το ρόλο της Φλωρεντίας στην ιστορία της μόδας τα τελευταία εξήντα χρόνια. Όπως λέει η Maria Luisa Frisa: «Γεγονότα, τόποι και άνθρωποι της μόδας είναι συνδεδεμένα με ένα ζωτικό, παλλόμενο σήμερα. Με ένα μαχητικό κι όχι γιορταστικό πνεύμα, το βιβλίο αποκαλύπτει πώς η Φλωρεντία είναι η μόνη ιταλική πόλη ικανή να επανενεργοποιήσει τη γεωγραφία και την ιστορία της κάθε φορά χάρη στα στοιχεία της μόδας. Και δεν είναι μόνο η μόδα που εδρεύει εκεί, αλλά και η μόδα απ’ όλο τον κόσμο που φτάνει κάθε χρόνο στα δρώμενα του PittiImmagine, κάνοντας διαφορετικές αναγνώσεις και επανερμηνείες των τόπων και δημιουργώντας νέους δρόμους».

Μία σειρά από χάρτες, που έχουν ταξινομηθεί ανά τόπο (κατοικίες και κήποι, βιομηχανικά κτήρια και αρτ γκαλερί, βιβλιοθήκες και καταστήματα, πλατείες και θέατρα κοκ) ζωντανεύουν την ιστορία της Φλωρεντίας και μας αφηγούνται τον τρόπο με τον οποίο το κάθε μέρος έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της Μόδας. Και μέσα από αυτή την ασυνήθιστη και κομψή εικονογραφία μας διηγούνται πώς το κάθε μέρος, από τα palazzo μέχρι τις ντίσκο, από το μουσείο μέχρι το βιομηχανικό κτήριο, υποδέχτηκε ή απέδιωξε κάθε φορά τις μυριάδες πτυχές της μόδας.

Η σειρά από χάρτες συνοδεύεται με κείμενα ποικίλων θεματικών: από τη Sala Bianca στους σημερινούς σχεδιαστές, από τη σχέση μεταξύ κλασικού και avant-garde μέχρι τη βιομηχανία της μόδας και την ανεξάρτητη παραγωγή, ενώ στη μέση του άτλαντα υπάρχουν μια σειρά εικόνων από τη μόδα των τελευταίων 60 ετών.

Στους συγγραφείς συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι: Giusi Ferrè, Stefano Tonchi, Cesare Peruzzi, Bruno Casini, Roberta Orsi Landini, Simone Sbarbati, Angelo Flaccavento. Το βιβλίο ανοίγει με πρόλογο του Stefano Ricci, προέδρου του CFMI, ακολουθεί ένα δοκίμιο της Maria Luisa Frisa για τη Φλωρεντία- πατρίδα της μόδας και η ιστορία του Centro di Firenze per la Moda Italiana από την Eva Desiderio.

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι Lapo Cianchi (Communications and Events at Pitti Immagine, General Secretary of Pitti Discovery Foundation), Giovanni Bettarini (Assessore Urbanistica, politiche del territorio, smart city, relazioni internazionali, cooperazione allo sviluppo locale) και Tommaso Sacchi (Coordinatore delle Attività Culturali presso Provincia di Firenze). Η παρουσίαση θα συνεχιστεί με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, μέσα από την οποία θα αναδυθούν οι ποικίλες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ιστορία της Πόλης, της Μόδας και των Τεχνών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 1ου Athens Fashion Film Festival στο http://www.athensfff.com/about.html

Το 1ο Athens Fashion Film Festival διοργανώνεται από την εταιρεία Athens Cultural Creatives και την Nicole Αλεξανδροπούλου και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείου Τουρισμού, Δήμου Αθηναίων, Ιταλικής Πρεσβείας, Δήμου Φλωρεντίας και ΕλληνοΙταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα