back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η ΝΔ παρουσιάζει το πρόγραμμά της για την Υγεία

Διαβάστε επίσης

Μετά την ανακοίνωση των 15 νέων υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η επόμενη κίνηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά στο προγραμματικό πεδίο και είναι η επίσημη παρουσίαση του προγράμματός του για την Υγεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, σε ειδική εκδήλωση παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για ένα “ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο” σχέδιο, η εκπόνηση του οποίου ξεκίνησε πριν από 2,5 περίπου χρόνια και διαμορφώθηκε μετά και από πολυάριθμες συναντήσεις με φορείς του κλάδου, αλλά και πλήθος επισκέψεων στελεχών του κόμματος, καθώς και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, σε δομές και μονάδες υπηρεσιών υγείας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε άλλωστε και κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες κύκλο συναντήσεων με φορείς από τον χώρο της Υγείας, ενώ στελέχη της Πειραιώς που έχουν ασχοληθεί ενεργά με την διαμόρφωση του προγράμματος επισημαίνουν ότι “τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους, δεν αρκούν όμως πλέον η επίρριψη ευθυνών και τα εύκολα λόγια, αλλά χρειάζονται δραστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις”. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις φιλοδοξεί, όπως λένε, να σηματοδοτήσει το γαλάζιο σχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίες βασίζεται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος αφορά στην “εμπέδωση συνθηκών διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας” ώστε- όπως λένε στη Πειραιώς- “τα χρήματα που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι να επιστρέφουν σε αυτούς με τη μορφή προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας”

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων καθιέρωση “συστημάτων και διαδικασιών για τη μέτρηση και αξιολόγηση της απόδοσης σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας” με αξιοποίηση των “πολλαπλών δυνατοτήτων που προσφέρει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η σύγχρονη τεχνολογία για τη συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με το πώς λειτουργεί κάθε δομή ή υπηρεσία, πόσους εξυπηρετεί και τί πόρους απαιτεί η λειτουργία της”.

Δημοσιοποίηση επίσης όλων των οικονομικών στοιχείων του ΕΟΠΠΥ, των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων σε τακτική βάση, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της ενημέρωσης των πολιτών.

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την “μέριμνα για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη” και μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Καθιέρωση της διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον για συγκεκριμένες κατηγορίες (π.χ καρκινοπαθείς, άτομα με αναπηρία)

-Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες

-Δυνατότητα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Ο τρίτος άξονας αφορά την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση “ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι για την υγεία και να βελτιώνεται το επίπεδο της δημόσιας υγείας στη χώρα”.

Σύμφωνα με την Πειραιώς το σχέδιο της ΝΔ θα προβλέπει «ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης, στα πρότυπα αυτών που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού, που θα ενημερώνει σχετικά με τη σημασία διατήρησης ενός υγιούς τρόπου ζωής, θα ενθαρρύνει τον πληθυσμό να υιοθετεί πιο υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητα του, και θα ευαισθητοποιεί όλους τους πολίτες, από τα μικρά παιδιά έως τους ηλικιωμένους, για τους κινδύνους συνηθειών όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, οι εξαρτήσεις κ.α».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ αναμένεται να προαναγγείλει την καθιέρωση και να αποσαφηνίσει τον τρόπο λειτουργίας ενός δωρεάν προγράμματος προληπτικών εξετάσεων για όλους με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων, το οποίο θα καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ και θα ξεκινά από τον έλεγχο για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα προβλέπεται παράλληλα η ενημέρωση των πολιτών μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή μηνύματος SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. θα αναφέρεται εξάλλου σε ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της διοίκησης των δομών και υπηρεσιών υγείας, του επιπέδου εξυπηρέτησης των ασθενών, αλλά και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου αυτό είναι εφικτό με στόχο- όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση- «να εξασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες»

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες επαφές με φορείς της Υγείας ο κ. Μητσοτάκης είχεδιαβεβαιώσει ότι βασικό μέλημα της ΝΔ είναι η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, αλλά είχε επισημάνει ότι λειτουργεί και ο ιδιωτικός τομέας προσφέροντας υπηρεσίες και έχουμε σήμερα δύο συστήματα τα οποία λειτουργούν παράλληλα, χωρίς καμία ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασία. «Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το έχω ξαναπεί, το δημόσιο δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με το κρατικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ αναγνωρίζει και την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και αναμένεται να επαναβεβαιώσει ότι στο πλαίσιο του ένα προς ένα στη σχέση προσλήψεων προς αποχωρήσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει για το Δημόσιο, ο χώρος της Υγείας θα έχει προτεραιότητα στις προσλήψεις.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα