back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι αποσκιρτήσεις βουλευτών και η αναμόρφωση του πολιτικού τοπίου στη Βρετανία

Διαβάστε επίσης

Στις αρχές της εβδομάδας στους διαδρόμους του Ουέστμινστερ κανείς δεν πίστευε ότι η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών που συγκροτήθηκε από τους επτά “αντάρτες” του Εργατικού κόμματος σήμερα θα είχε περισσότερα μέλη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και το ίδιο αριθμό μελών με το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Η νέα “Ανεξάρτητη Ομάδα” συγκεντρώνει μέχρι τώρα 11 βουλευτές, όσους διατηρεί το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, και έναν περισσότερο από το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP (10 βουλευτές), που στηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Η ρήξη στο Εργατικό κόμμα

Την Δευτέρα επτά βουλευτές του Εργατικού κόμματος υπέβαλαν την παραίτησή τους στον Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι παραιτηθέντες εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο στον ηγέτη τω Εργατικών την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αποτυχία της ηγεσίας τους να χειριστεί τόσο το Brexit όσο και τα αντισημιτικά περιστατικά, αλλά και την “κουλτούρα εκφοβισμού” εντός του κόμματος, τα οποία δεν τους άφησαν, όπως υποστηρίζουν, άλλη επιλογή.

Οι βουλευτές που παραιτήθηκαν και οι οποίοι αυτοαποκαλούνται – “Ανεξάρτητη Ομάδα” (The Independent Group) – είναι οι Τσούκα Ουμούνα, Μάικ Γκέιπς, Λουτσιάνα Μπέργκερ, Αν Κόφειϊ, Κρις Λέσλι, Γκάβιν Σούκερ και Αντζελα Σμιθ.

Την Τετάρτη και η Τζοάν Ράιαν αποφάσισε και αυτή να εγκαταλείψει το Εργατικό κόμμα και να ενταχθεί στην ανεξάρτητη ομάδα των επτά βουλευτών. Σε συνέντευξη της στους Times (20/02) η Ράιαν κατηγόρησε τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος ότι επέτρεψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – “να μεταβληθεί σε έναν πολιτικό οργανισμό που θεσμικά πλέον αποδέχεται τον αντισημιτισμό”, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η απόφασή της να αποχωρήσει από το Εργατικό κόμμα ήταν – “μια οδυνηρή απόφαση” – θεώρησε όμως ότι είχε – “το ηθικό καθήκον” – να πάρει αυτή την απόφαση.

Οι Τόρις φυλλοροούν

Την ίδια μέρα τρεις βουλευτίνες των Συντηρητικών αποχώρησαν από το κόμμα και εντάχθηκαν στην ομάδα των ανεξάρτητων. Οι Άνα Σούρμπι, Σάρα Γούλαστον και Χάιντι Άλεν δήλωσαν ότι το Συντηρητικό Κόμμα στρέφεται προς τα δεξιά αντί να εκσυγχρονιστεί. Και οι τρείς τάσσονται υπέρ της διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Η αποσκίρτηση των τριών βουλευτίνων του Συντηρητικού κόμματος είναι μια σημαντική εξέλιξη, επισημαίνει το BBC (Laura Kuenssberg, 20/02) . Με την αποχώρησή τους μειώνεται η πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος στη Βουλή. Oι Τόρις έχουν πλέον τρεις λιγότερους βουλευτές (314) από όσους είχαν στις γενικές εκλογές του 2017. Η συντηρητική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όταν υποστηρίζεται από το DUP δηλαδή 324 βουλευτές, αφού το σύνολο των εδρών όλων των άλλων κομμάτων ανέρχεται σε 318.

Μολονότι θεωρείται απίθανο ότι οι τρείς βουλευτίνες θα στήριζαν ποτέ μια συμφωνία Brexit που θα έφερνε προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι , τώρα με την ανεξαρτητοποίηση τους ανοίγει ο δρόμος για το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή για το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να τις- προσεγγίσουν και να επιδιώξουν τη στήριξη τους στις μελλοντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.

Με την αποσκίρτηση των τριών γίνεται εμφανές πόσο βαθιές είναι διαχωριστικές γραμμές που διαπερνούν όλο το εύρος της συντηρητικής παράταξης. Όπως όμως συμβαίνει και με την περίπτωση των οκτώ βουλευτών που εγκατέλειψαν το Εργατικό κόμμα , η αποχώρηση των Άνα Σούρμπι, Σάρα Γούλαστον και Χάιντι Άλεν δεν συνιστά – “διάσπαση του κόμματος” – αλλά πρόκειται για “φράξια ή ομάδα αποστατών”. Δεν πρέπει πάντως να υποβαθμίζεται το γεγονός το πόσο επίπονη είναι η απόφαση για οποιονδήποτε βουλευτή να εγκαταλείψει το κόμμα του όταν μάλιστα επί πολλά χρόνια έχει προσφέρει στην παράταξη την οποία υποστηρίζει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος το 2016, ήταν σαφές ότι στο Συντηρητικό κόμμα είχε εκδηλωθεί διάσταση απόψεων μεταξύ των “παραδοσιακών” και των “εκσυγχρονιστών”, δηλαδή αυτών που επεδίωκαν την επίσπευση της εφαρμογής του λεγόμενου – “εκσυγχρονιστικού σχεδίου” – του πρώην ηγέτη των Τόρις , Ντέιβιντ Κάμερον.

Το σχέδιο του Κάμερον και των υποστηρικτών του απέβλεπε περισσότερο στην προσέλκυση των ψηφοφόρων του κέντρου και λιγότερο στην ικανοποίηση των επιθυμιών της παραδοσιακής δεξιάς. Επρόκειτο για μια προσπάθεια το Συντηρητικό κόμμα να γίνει ο αληθινός καθρέπτης των πραγματικοτήτων που επικρατούσαν σε μια μεταλλασσόμενη χώρα. Δεν ήταν απλώς ένα σχέδιο για τη διατήρηση της εξουσίας αλλά ένας οδικός χάρτης για το πώς έπρεπε να εξελιχθεί το κόμμα κάτω από τις νέες συνθήκες.

Η ρήξη παραδοσιακών – εκσυγχρονιστών επισκιάσθηκε από τις “πολεμικές ιαχές” του Brexit. Η διάσταση όμως απόψεων στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ δεν αντανακλά απόλυτα αυτή τη ρήξη, μολονότι είναι ένα από τα βασικά συστατικά της.
Οι φόβοι για ένα “σκληρό Brexit” και η μετατόπιση του κόμματος προς τα δεξιά – μακριά από την προσπάθεια εκσυγχρονισμού – προβληματίζουν όχι μόνο τις τρείς βουλευτίνες που απεχώρησαν αλλά και αρκετούς άλλους βουλευτές μεταξύ των οποίων είναι και υπουργοί της κυβέρνησης.

Σείεται το πολιτικό σκηνικό

Όπως και το Εργατικό κόμμα, έτσι και οι Τόρις έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση και αδυνατούν να απαντήσουν στα δύσκολα ερωτήματα που έχουν προκύψει. Δεν είναι καθόλου σαφές ότι οι ηγεσίες και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα διλήμματα περίπου πέντε εβδομάδες πριν από τις 29 Μαρτίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αποχώρηση των τριών γυναικών βουλευτών από το Συντηρητικό κόμμα και η σύμπλευσή τους με τους οκτώ αντάρτες – βουλευτές του Εργατικού κόμματος σημαίνει ότι τώρα στο βρετανικό κοινοβούλιο έχουμε μια Ομάδα Ανεξάρτητων βουλευτών που αντιστέκεται και είναι αντίθετη με τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές.

Βεβαίως υπάρχουν τεράστια εμπόδια ώστε η ομάδα αυτή να μεταβληθεί σε ενεργό πολιτικό οργανισμό . Γνωρίζουμε τι τους απωθεί αλλά πέρα από το καυτό ζήτημα του Brexit δεν γνωρίζουμε ακόμη τι άλλο τους συνδέει. Δεν είναι βέβαιο αν ποτέ θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα (μανιφέστο) ή αν δεν θα έχουν τον ικανό αριθμό υποψηφίων με την ελπίδα να συμμετάσχουν και να πετύχουν νίκες σε εκλογές.

Αλλά η “νευρική κρίση” λόγω Brexit που χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες την πολιτική ζωή της Βρετανίας ξεπερνά πλέον τα όρια των παραδοσιακών κομμάτων που συνταράσσονται από εσωκομματικές συγκρούσεις. Η κρίση μπορεί να οδηγήσει στην αναδιαμόρφωση του πολιτικού τοπίου και η αρχή μπορεί να έχει γίνει με τους “αντιφρονούντες” βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι Τόρις και οι Εργατικοί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την Ομάδα των Ανεξάρτητων.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα