back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παράνομη η χρηματοδότηση της AfD;

Διαβάστε επίσης

Εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με φόντο το φερόμενο ως σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με ύποπτες δωρεές που έλαβε το κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο.

Τα εμβάσματα προς τη Βάιντελ

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Άλις Βάιντελ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού κόμματος στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας (Bundestag). Πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι άγνωστοι χρηματοδότες από την Ελβετία είχαν εμβάσει στον τραπεζικό της λογαριασμό σε 18 δόσεις συνολικό ποσό 130.000 ευρώ το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017. Η δωρεά θεωρήθηκε παράνομη διότι προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ.

Η παραπλανητική λίστα

Χθες έγινε γνωστό ότι ενδεχομένως η λίστα των δωρητών που το κόμμα της Βάιντελ είχε καταθέσει στο Μπούντεσταγκ είναι ψευδής. Τουλάχιστον, αυτή η υπόνοια διατυπώνεται από την εισαγγελία της Κωνσταντίας, γερμανικής πόλης που βρίσκεται στα σύνορα με την Ελβετία.

“Μέχρι στιγμής, οι ανακρίσεις επιβεβαιώνουν τις αμφιβολίες για την γνησιότητα των ονομάτων που έχουν κατατεθεί”, δήλωσε ο εισαγγελέας Αντρέας Μάτι στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), αποφεύγοντας να κάνει περαιτέρω σχόλια, καθώς οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Spiegel: ονόματα έναντι χρημάτων

Παράλληλα, σύμφωνα με το Der Spiegel, οι χρηματοδότες που κατονομάζονται στην λίστα διαψεύδουν ότι έχουν εμβάσει χρήματα σε λογαριασμούς της AfD. Στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού αναφέρεται ότι απλώς έδωσαν το όνομά τους και ότι τους είχαν προσφερθεί χρήματα ως αντάλλαγμα, χωρίς να αποσαφηνίζεται ποιος κρύβεται πίσω από την φερόμενη ως απάτη.

Σε άλλα Μέσα αναφέρεται ότι πίσω από την χρηματοδότηση βρίσκεται μεγάλη φαρμακευτική εταιρία. Αυτό, βεβαίως, δεν έχει διασταυρωθεί ακόμη.

Συνέπειες για Βάιντελ και AfD

Εάν επιβεβαιωθούν οι υπόνοιες, οι συνέπειες για την Βάιντελ αλλά και για το κόμμα της θα είναι πολυ σοβαρές. Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μέλος των Φιλελευθέρων και ένας εκ των αντιπροέδρων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, έκανε λόγο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. “Δεν περιμένω απλώς τον άμεσο τερματισμό της πολιτικής σταδιοδρομίας της Άλις Βάιντελ”, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, “αλλά και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο κόμμα εν συνόλω”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα