back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στους θεσμούς το νέο πλαίσιο για την προστασία της α΄κατοικίας

Διαβάστε επίσης

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένεται να αξιολογήσουν σήμερα την νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως αυτή -σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση- συμφωνήθηκε χθες.

Σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα θα κριθεί το εάν περιλαμβάνεται και το σχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια, ή εάν αποφασίσει σχετικά το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Στόχος, το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ερχόμενης εβδομάδας. 

Τα χρονικά περιθώρια για να συμπεριληφθεί η πρόταση αυτή στ’ την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ευρωπαΐκής επιτροπής είναι εξαιρετικά στενά. Ωστόσο το ουσιαστικό χρονικό περιθώριο είναι αυτό της 11ης Μαρτίου όταν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση περίπου 750 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα (ANFAs, SMPs). Η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα είναι ευρύτερη με δεδομένο ότι αφορά σε μία λίστα 16 δεσμεύσεων, ωστόσο η αλλαγή του νόμου Κατσέλη παραμένει η βασικότερη.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά, με δεδομένο ότι το αντίστοιχο σημερινό επιτόκιο δε βρίσκεται σε απαγορευμένα επίπεδα, επιδιώκει να τεστάρει εκ νέου τις αγορές με δεκαετές αυτή τη φορά ομόλογο. Σύμμαχος τους στη συγκεκριμένη προσπάθεια αναμένεται να είναι η έκθεση της Moody’s η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, μία θετική έκθεση των θεσμών θα ήταν εξαιρετικά βοηθητική προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά δύο άλλες εκθέσεις έρχονται ταυτόχρονα για να θολώσουν το συγκεκριμένο θετικό τοπίο. Η Κομισιόν μαζί με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να δημοσιεύσει την ερχόμενη Τετάρτη και την ανάλυση μακροοικονομικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για έκθεση που καταρτίζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και η οποία αναμένεται νς επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς “υπερβολικών ανισορροπιών”. Η Ελλάδα θα έχει στη συνέχεια διορία έως το ερχόμενο καλοκαίρι προκειμένου να καταρτιστεί σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις συγκεκριμένες ανισορροπίες.

Επίσης, στις 6 Μαρτίου θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του διεθνούς νομισματικού ταμείου η πρώτη δική του μεταμνημονιακή έκθεση γις τη χώρα. Θεωρείται βέβαιο, όπως άλλωστε έγινε και μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα, ότι η έκθεση θα περιλαμβάνει αναφορές στους κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της οικονομίας. Μάλιστα, αναμένεται να επισημανθεί εκ νέου η αρνητική επίδραση που θα επιφέρει η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

Καθίσταται συνεπώς προφανές ότι αθροιστικά μία αρνητική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δημιουργούσε δυσμενές σκηνικό. Και αυτό την ώρα που η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην έκδοση 10ετους ομολόγου.

Το πιθανότερο σενάριο παραμένει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων είτε αυτό γίνει εντός της ημέρας -το αργότερο μέχρι την Δευτέρα- είτε έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Στην περίπτωση αυτή, η υστερήσεις της κυβέρνησης στην εφαρμογή των δεσμεύσεων οι οποίες αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις (Εγνατία, Ελληνικό, λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ) και στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θα μπορούν να κρυφτούν “κάτω από το χαλί”. Για την ακρίβεια θα περάσουν “απαρατήρητες” κάτω από το ραντάρ κρατών-μελών, ειδικά αυτών που θα κληθούν να συζητήσουν το θέμα της επόμενης εκταμίευσης προς το ελληνικό Δημόσιο στα κοινοβούλια τους.

Η αντίθετη περίπτωση, θα πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης, βάζοντας και πάλι στην κορυφή της ατζέντας άλλα θέματα όπως η διατήρηση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά.

Κατά συνέπεια η θετική αξιολόγηση της τελικής (;) πρότασης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων από τους θεσμούς αποτελεί κλειδί για μία σειρά θετικών εξελίξεων. Ακόμα κι αν δεν καθορίσει τις ίδιες, θα τις ορίσει χρονικά…

«Θα μπορούσε να υπάρχουν πιο σαφείς όροι για όσους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς την έγκριση της Κομισιόν», δήλωσε στον ΑΘήνα 9.84 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα