back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την άνοιξη έρχεται η πρόταση για την ψήφο στον απόδημο Ελληνισμό

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση του για την ψήφο των αποδήμων η οποία όμως θα συζητηθεί με τα κόμματα πριν προωθηθεί στην Βουλή.

Η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώνει τις εργασίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες και δεν αποκλείεται τον Μάρτιο η πρόταση να δοθεί στην δημοσιότητα.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης ο στόχος του υπουργείου είναι η πρόταση αφενός να είναι εφικτή σε ότι αφορά την υλοποίηση της και επιπλέον να έχει την όσο δυνατόν μεγαλύτερη κομματική συναίνεση.

Γι΄ αυτό το λόγο, μάλιστα, δεν έχει αποκλείσει το γεγονός η πρόταση, με τις όποιες διαμορφώσεις γίνουν κατά την διάρκεια της διαβούλευσης, να ζητηθεί να περάσει με 180 ψήφους από την Βουλή και όχι με το σύνηθες 151. Επιπλέον ο κ. Χαρίτσης αν και έχει επισημάνει ότι θα ήθελε η πρόταση αυτή να υλοποιηθεί στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ωστόσο δεν αποκλείει το γεγονός να ισχύσει από τις επόμενες προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην όλη προετοιμασία του εγχειρήματος.

Πάντως ο ίδιος έχει υπογραμμίσει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα όλες τις προτάσεις της επιτροπής, δηλαδή και την πλειοψηφούσα αλλά και την μειοψηφούσα ώστε να μην υπάρξουν πολιτικές κόντρες στην όλη διαδικασία του διαλόγου με τα κόμματα. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι στο ενδεχόμενο που η πρόταση για ψήφο στον απόδημο ελληνισμό απαιτεί μεγάλη προετοιμασία και συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών καθώς και επιλογή με βάσει τα δεδομένα που θα προκύψουν σε ποιες χώρες θα στηθούν κάλπες για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Η πρόταση που διαψεύστηκε

Η πρόταση της επιτροπής για την διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την ψήφο στον απόδημο ελληνισμό που δημοσιεύθηκε σε πρωινή εφημερίδα ανάφερε ότι η κυβέρνηση θα δώσει μεν δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (θα μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία του εξωτερικού), αλλά στην πραγματικότητα δεν θα μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Κι αυτό, διότι, οι Ελληνες του εξωτερικού δεν θα ψηφίζουν, όπως δέκα εκατομμύρια Ελληνες επί ελληνικού εδάφους, για την εκλογή της Βουλής. Θα ψηφίζουν μόνο για τρεις βουλευτές «Αποδήμων», αλλά η κατανομή των «υπολοίπων» 297 εδρών στην επικράτεια θα προκύπτει μόνο από τις ψήφους των Ελλήνων… εσωτερικού.

Πρακτικά, θα υπάρχουν δύο εκλογικές δεξαμενές, με απολύτως δυσανάλογη επιρροή επί του αποτελέσματος:
αυτή των 297 βουλευτών που θα εκλέγονται από τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων (εσωτερικού) και τρεις που θα εκλέγονται από όσους Ελληνες διαμένουν στο εξωτερικό, έχουν εκλογικά δικαιώματα και επιλέξουν να ψηφίσουν μέσω των προξενείων. Με απλά λόγια, αντί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετρείται στο σύνολο της επικράτειας, θα προσμετρείται αποκλειστικά και μόνο για τις τρεις έδρες των Αποδήμων.

Το δημοσίευμα αυτό διαψεύστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς όπως αποδείχθηκε ήταν μια από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην αρμόδια επιτροπή και όχι η τελική πρόταση. Μάλιστα το υπουργείο υπογράμμισε ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε ότι αφορά τις προθέσεις του για το όλο εγχείρημα.

Τα κριτήρια του υπουργείου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών, αν και δεν προεδρεύει στην σχετική επιτροπή για την ψήφο στο απόδημο Ελληνισμό, (προεδρεύει ο γγ του υπουργείου Κώστας Πουλάκης ) έχει ζητήσει να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες δημοκρατικές διαδικασίες. Ειδικότερα τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο καθώς και τα ζητήματα που θα προκύψουν είναι:

  • Σε πόσες χώρες θα πρέπει να στηθούν κάλπες για τους ελληνες που διαμένουν εκεί;
  • Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να γίνει με αυτοπρόσωπη δήλωση σε πρεσβείες και
    προξενεία;
  • Θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν και οι Έλληνες που λείπουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την
    χώρα για παράδειγμα άνω των 20 ετών;
  • Θα έχουν το δικαίωμα ψήφου και Έλληνες του εξωτερικού δεύτερης ή τρίτης γενιάς που
    θεωρούνται ομογένεια.
  • Η ψήφος τους θα καταμετρηθεί επί του συνόλου των ψήφων του εκλογικού αποτελέσματος της χώρας;
  • Υπάρχει το ενδεχόμενο να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια από τα κόμματα για βουλευτές αποδήμων;

Το υπουργείο Εσωτερικών περιμένει απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα καθώς και σε κάποιες άλλες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τους εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα κάθε πρόσωπο που εγγράφετε σε εκλογικό κατάλογο το όνομα του σβήνει μόνο μετά θάνατον και αυτό όταν γίνει γνωστό στις κρατικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν φύγει εδώ και δεκαετίες από την χώρα, και όχι μόνο λόγο κρίσης τα τελευταία χρόνια, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα ψήφου φτάνει να βρίσκονται στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα