back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βενεζουέλα: Συγκρούσεις στα σύνορα με την Βραζιλία- Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες

Διαβάστε επίσης

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τον στρατό στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία, όταν ένα πλήθος προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατό να αποκλείσει τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.

“Μια ιθαγενής και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη Γκραν Σαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την αυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς” υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση “Καπέ Καπέ”.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση σήμερα να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή βίας στη Βενεζουέλα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.  “Οποιαδήποτε απώλεια ζωής είναι ένα λυπηρό γεγονός” είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίτς. Πρόσθεσε ότι, εν αναμονή της αυριανής ημέρας, “ο γενικός γραμματέας κάνει έκκληση να αποφευχθεί η βία”.

Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθεί και αποθηκευτεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη αυτής της κοινότητας προσπάθησαν να εμποδίσουν τα στρατιωτικά οχήματα να περάσουν και να φτάσουν στα σύνορα με τη Βραζιλία. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία, αρνούμενος να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί ένα πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε μέσω του Twitter ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των Πέμον που “βρίσκονταν στον σταθμό ελέγχου της Εθνοφρουράς”. Ζήτησε επίσης να συλληφθούν οι υπεύθυνοι για την καταστολή και “τη δολοφονία των αδελφών μας Πέμον (…) που στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια”.

Οι στρατιώτες έφτασαν σε ένα οδόφραγμα όπου οι κάτοικοι της περιοχής είχαν μετακινήσει στην πόλη Σαν Φρανσίσκο ντε Γουρουάνι και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, μετέδωσε η καθημερινή εφημερίδα El Nacional, επικαλούμενη την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ταμάρα Σουζού, σύμφωνα με τηλεγράφημα του dpa.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ηγετικά στελέχη τοπικής κοινότητας στην νότια Βενεζουέλα επιχείρησαν να σταματήσουν μια στρατιωτική οχηματοπομπή που καθοδηγούταν προς τα σύνορα με την Βραζιλία, καθώς πίστευαν ότι οι στρατιώτες επιχειρούσαν να εμποδίσουν την είσοδο ξένης βοήθειας, εκτελώντας τις εντολές Μαδούρο.

Η οχηματοπομπή εισήλθε, ούτως ή άλλως, στο χωριό Κουμαρακαπάϊ, ανοίγοντας πυρ για να ανοίξει το δρόμο σκοτώνοντας μια γυναίκα την Ζοράϊδα Ροντίγκες, σύμφωνα με τους ηγέτες της κοινότητας Ρίτσαρντ Φερνάντες, και Ρικάρντο Ντελγάδο.

Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Συναυλίες για την Βενεζουέλα

Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην Κούκουτα της Κολομβίας για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη συναυλία που οργανώνει ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον με στόχο να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, κάτι που αρνείται μέχρι τώρα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Η συναυλία ξεκίνησε γύρω στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) και ο πρώτος που ανέβηκε στη σκηνή ήταν ένας Βενεζουελάνος μετανάστης, ο οποίος τραγουδούσε μέσα σε λεωφορεία στη Λίμα του Περού για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Μαδούρο και του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό συνεχίζεται έτσι με τη μορφή μιας “μονομαχίας” συναυλιών – η δεύτερη οργανώνεται από την κυβέρνηση του Καράκας στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Οι δύο συναυλίες δίνονται στη μία και την άλλη πλευρά της γέφυρας Τιεντίτας που συνδέει την Κούκουτα με την κοινότητα Ουρένια της Βενεζουέλας. Η γέφυρα έχει αποκλειστεί εδώ και δύο εβδομάδες από τον βενεζουελάνικο στρατό.

Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην περιοχή που γειτονεύει με την Κουκουτά

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά), που γειτονεύει με την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, από την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά» όλες οι διευλεύσεις μεταξύ των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα, γνωστοποίησε μέσω Twitter η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, η Ντέλσι Ροδρίγκες.

«Η ομαλότητα στα σύνορα θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο», συμπλήρωσε η Ροδρίγκες.

Στον ποταμό Τάτσιρα, που αποτελεί φυσικό σύνορο της Βενεζουέλας με την Κολομβία, υπάρχουν τρεις γέφυρες που ήταν ανοικτές. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι η γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο, που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι που κινούνται με τα πόδια.

Μια τέταρτη γέφυρα, η Τιενδίτας, που συνδέει το έδαφος τη Βενεζουέλας με την Κουκουτά, παραμένει κλειστή από τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, μετέβη στην Κουκουτά την Παρασκευή, αψηφώντας τη δικαστική διαταγή που του απαγορεύει να εγκαταλείψει την επικράτεια, κι ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας υποστήριξης της αντιπολίτευσης που οργάνωσε ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ο Γκουαϊδό θέλει να μπει σήμερα στη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τις ΗΠΑ και συγκεντρώνεται από την 7η Φεβρουαρίου σε αποθήκες στην Κουκουτά.

 

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα