back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ωκεανίς»: Χιόνια, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Διαβάστε επίσης

Η «Ωκεανίς» γίνεται αισθητή σε αρκετές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες καθώς φέρνει κρύο, χιόνια, βροχές καθώς και θυελλώδεις ανέμους.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της «Ωκεανίδας» περιλαμβάνονται η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, που θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου, οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Σύμφωνα, μάλιστα με την ΕΜΥ, από σήμερα Σάββατο μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής θα σημειωθούν τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Από την ΕΜΥ τονίζεται ότι η Αττική, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής, θα βρεθεί στον θερμό τομέα της κακοκαιρίας. Έτσι λοιπόν τα χιόνια αναμένεται να πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο:

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στην Αττική. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν βαθμιαία από το απόγευμα στα ορεινά-ημιορεινά και από τις βραδινές ώρες στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 02 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στη Θεσσαλονίκη. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς Κέλσιου.

Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι σε Μακεδονία και Θράκη. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές οι οποίες από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και γρήγορα 8 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 (μηδέν) έως 6 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στέρεα, τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονιά στα ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στέρεας. Άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και γρήγορα 8 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στέρεα, την Εύβοια, τη ανατολική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία στα πεδινά της Θεσσαλίας και στις υπόλοιπες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Ενδεικτικά στην ανατολική στέρεα 300 μέτρα και στην Πελοπόννησο 400-500 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές. Άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 και γρήγορα Θ με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις το βράδυ στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 6 με 7 και το βράδυ 8 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 08 έως 14 βαθμούς Κέλσιου.

Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νοτιά. Χιονοπτώσεις στα βόρεια. Άνεμοι στα νοτιά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και βαθμιαία τοπικά 10 μποφόρ. Θερμοκρασία από 06 έως 14 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα «λευκά» η Θεσσαλονίκη

Στα «λευκά» έχει ντυθεί από τα ξημερώματα η Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί προβλήματα στην πόλη.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται επί ποδός για να κρατηθούν βασικές οδικές αρτηρίες ανοιχτές. Μέχρι στιγμής παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι Χορτιάτη- Αγίου Βασιλείου και Μελισσοχωρίου Ωραιοκάστρου.

Στο μεταξύ η Περιφέρεια έχει στη διάθεσή της περίπου 5.000 τόνους αλατιού και 100 μηχανήματα για όλους τους νομούς, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προμηθευτεί 500 τόνους αλατιού για τις ανάγκες της πόλης.

Ο περιφερειακός της Θεσσαλονίκης και οι βασικές αρτηρίες της πόλης λειτουργούν χωρίς προβλήματα, ωστόσο όσοι κινούνται στους περιφερειακούς ορεινούς δήμους θα πρέπει να κινούνται προσεκτικά με τα οχήματά τους.

Με χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έκανε την εμφάνιση της η κακοκαιρία “Ωκεανίδα” στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 10 το πρωί η θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, την ίδια ώρα, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο ήταν “κολλημένο” στους 0 βαθμούς με τις νιφάδες χιονιού να πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ενώ 2 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία σε Καβάλα και Σέρρες.

Καθυστερήσεις στις αφίξεις πτήσεων στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” λόγω χαμηλής νέφωσης και ανέμων

Καθυστερήσεις στις αφίξεις των αεροπορικών πτήσεων σημειώνονται στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης λόγω της χαμηλής νέφωσης σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα μία πτήση από Λάρνακα δεν προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Αθήνα και καθυστερήσεις παρατηρούνται σε αφίξεις από άλλους προορισμούς, ενώ οι αναχωρήσεις διεξάγονται κανονικά.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβουν, καθώς η χιονόπτωση ξεκίνησε σχετικά αργά. Το πρόβλημα παραμένει η χαμηλή νέφωση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Που χρειάζονται αλυσίδες

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» που έφερε χιονόπτωση και παγετό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες χρειάζονται στα εξής σημεία:

Χαλκιδική

  • από το 50 έως το 58 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Κερασιά)
  • από το 44 έως το 53 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (διασταύρωση βάβδου έως Καμίνι)
  • από το 65 έως το 95 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού
  • από το 76 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού
    στην επαρχιακή οδό Αγ. Προδρόμου – Σανών
    στην επαρχιακή από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο
    στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας -Ολυμπιάδας
    στην επαρχιακή οδό Αρναίας – Στανού
  • από το 1 έως το 15 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου – Αγ.Νικολάου

Ημαθία

  • από το 91 έως το 98 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)
  • από το 20 έως το 26 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Πέλλα

  • οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας

Κιλκίς

  • στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας – Λιβαδίων

Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Λάρισα: Χιόνια σε ορεινές περιοχές του νομού

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» ορισμένες ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας, από το χιόνι που έφεραν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες

Στην περιοχή της Σπηλιάς Κισσάβου το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ παρόμοιο φαινόμενο σημειώνεται στη Καλλιπεύκη του δήμου Τεμπών, όπως και σε Μελιβοία, Καρίτσα, Σκλήθρο του δήμου Αγιάς.

Μηχανήματα των δήμων του νομού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν όπου χρειάζεται, ενώ δεν εντοπίζονται μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Έντονη χιονόπτωση στη δυτική Θεσσαλία

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στο νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει τα 20 εκατοστά.

Το ύψος του χιονιού σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει στα 20 εκατοστά. Χιονόπτωση έχουμε και στο νομό Καρδίτσας όπου το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου ξεπερνά τα 20 εκατοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων στα πελάγη. Από τη Ραφήνα είναι σε ισχύ γενικό απαγορευτικό, ενώ μετά τις τρεις αναμένεται να ισχύσει το ίδιο και για το λιμάνι του Πειραιά.

Κλειστές θα είναι μετά τις 2 το μεσημέρι και οι πορθμειακές γραμμές Κυλλήνης-Ζακύνθου και Κυλλήνης-Κεφαλονιάς.

Κλειστό το Ρίο Αντίριο και οι γραμμές Καβάλα-Θάσος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές των δήμων Τεμπών και Αγιάς στο νομό Λάρισας, λόγω των ισχυρών ανέμων. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν και οι περιοχές Αμπελώνα και Γιαννούλης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα