back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανατροπές φέρνουν οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στα γαλλικά μέσα καταγράφουν την έντονη διαφωνία των πολιτών με τις διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων”, την πτώση της Μαρίν Λε Πεν και την άνοδο των ποσοστών του Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόθεση ψήφου για ευρωεκλογές

Παρά την εκτεταμένη πολιτική και κοινωνική κρίση που έχουν δημιουργήσει οι κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων”, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν όχι μόνο δεν δείχνει να πέφτει, αλλά επανέρχεται στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου για τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Figaro, η Δημοκρατία Μπροστά συγκεντρώνει 22%, παρόλο που ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τον επικεφαλής της λίστας της στις ευρωεκλογές. Το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο), ενώ είχε δείξει να ευνοείται ιδιαίτερα από τα “κίτρινα γιλέκα”, σήμερα δεν συγκεντρώνει πάνω από το 20% της πρόθεσης ψήφου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μένουν σταθεροί στο 12% ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα πέφτει στο 6%.

Εντυπωσιακή είναι η πτώση του ποσοστού που δείχνει να συγκεντρώνει μία ενδεχόμενη λίστα των “κίτρινων γιλέκων” στις ευρωεκλογές. Από το 13% που είχε φτάσει σε προηγούμενη δημοσκόπηση, σήμερα βρίσκεται στο μόλις 3%, χωρίς να διαθέτει έτσι την δυναμική να επηρεάσει σοβαρά τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας.

 

Όχι στις διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων”

Σύμφωνα με μία άλλη δημοσκόπηση για το France Inter, η πλειοψηφία των Γάλλων γυρίζει την πλάτης της στις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων”. Το 55% των ερωτηθέντων, για πρώτη φορά, απαντά ότι επιθυμεί την λήξη των διαδηλώσεων, όταν μόλις τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο κατά 10 μονάδες.

Η μειωμένη αυτή στήριξη των πολιτών, προκύπτει και από την συμμετοχή στις διαδηλώσεις που είναι κάθε εβδομάδα και μικρότερη. Αυτοί που επιμένουν να θέλουν την συνέχιση των κινητοποιήσεων, είναι στην πλειοψηφία τους ψηφοφόροι “ακραίων” κομμάτων, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της δημοσκόπησης.

Το 74% των ψηφοφόρων της Ανυπότακτης Γαλλίας και το 67% των ψηφοφόρων του Εθνικού Συναγερμού, δηλώνουν ανοιχτά ότι επιθυμούν όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά και να ενταθούν οι διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων” σε όλη τη χώρα.

 

Σε άνοδο ο Μακρόν

Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει μία άνοδο της τάξης των 2 μονάδων στην δημοφιλία του Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος που είδε τις θετικές γνώμες να πέφτουν κατακόρυφα ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, επανέρχεται στα παλιά του επίπεδα και έστω και δειλά συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά του.

Το 32% των πολιτών τον θεωρεί “έναν καλό πρόεδρο της Δημοκρατίας”. Πιο συγκεκριμένα, ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει περισσότερο στους ψηφοφόρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος (+6 μονάδες) και των Ρεπουμπλικανών (+9 μονάδες), ενώ χάνει στους ψηφοφόρους της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν (-7 μονάδες).

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα