back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το δημοσίευμα του BBC για το μακεδονικό

Διαβάστε επίσης

Νέα πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκλήθηκε με αφορμή ρεπορτάζ του BBC το οποίο χθες έκανε λόγο για ύπαρξη “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα.

Η ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει “εθνική μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα” με την κυβέρνηση να απαντά ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η ΝΔ γίνονται προπαγανδιστές απαράδεκτων ισχυρισμών επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι αλλά και επικίνδυνοι. Επιστολή προς το βρετανικό δίκτυο θα αποστείλει το υπουργείο Εξωτερικών.

Γιώργος Κύρτσος
Στο ρεπορτάz του BBC και τις αναφορές του βρετανικού πρακτορείου ότι στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη και μακεδονική μειονότητα, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στην εκπομπή «Καθαρή Έξοδος» στον Νεκτάριο Νώτη και την Τζίνα Μοσχολιού.
«Aκόμα και αυτό το ρεπορτάζ που είναι σε βάρος των αντιλήψεων των δικών μας είναι πιο προσεχτικό από τις θέσεις της κυβέρνησης. Αναφέρεται κυρίως σε σλαβομακεδόνες και δημιουργεί την εντύπωση τουλάχιστον ότι ομιλούν την βουλγαρική. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πιο πολύ, δηλαδή δέχεται Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά» σημείωσε ο κ. Κύρτσος εκτιμώντας ότι τις παραχωρήσεις αυτές «θα τα βρούμε αυτά μπροστά μας με τον α΄ ή β΄ τρόπο».

Απόστολος Τζιτζικώστας
Πάντως στη Μακεδονία, εξελίσσεται η μάχη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να επιμένει στο θέμα των πινακίδων. Μιλώντας στην εκπομπή «aftodioikisi.gr», ο κ. Τζιτζικώστας είπε χαρακτηριστικά: Οι πινακίδες πρέπει να γράφουν τις πόλεις και όχι τις χώρες. Τουλάχιστον αυτό θα εφαρμόσουμε στην Κεντρική Μακεδονία.
Επίσης ο κ. Τζιτζικώστας σχολιάζοντας εάν το θέμα είναι ήσσονος ή όχι σημασίας, υπογράμμισε ότι «αυτό θα το κρίνει ο κόσμος. Δεν θεωρώ τίποτα ήσσονος σε ότι αφορά μια συμφωνία που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Και χθες με το ρεπορτάζ του BBC είδαμε τι σημαίνει η συμφωνία αυτή. Είδαμε να σηκώνει την ύπαρξη μιας τάχας μακεδονικης μειονότητας εντός της χώρας μας».

Νίκος Ταχιάος
Ωστόσο, στην ίδια εκπομπή, ο υποψήφιος με τη ΝΔ, για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, χαρακτήρισε το όλο θέμα γελοίο, τονίζοντας ότι «είναι ένα ρεπορτάζ. Δεν μοιάζει να δεσμεύει ούτε την βρετανική κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα όσο και αν συζητιέται».
Για τις πινακίδες που αναγράφουν Σκόπια ο κ. Ταχιάος είπε «Δεν νομίζω ότι ο δήμος έχει ευθύνη για τις πινακίδες. Πρέπει να συγκρατηθούμε νομίζω. Αυτή η κουβέντα στο τέλος τέλος καταντάει αστεία. Το να συζητάμε αν οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια ή Β.Μακεδονία είναι αστείο. Οφείλουμε να είμαστε διακριτικοί στη διαχείριση της συμφωνίας ακόμα και εάν διαφωνούμε. Και εγώ διαφωνώ όσον αφορά την εθνότητα και την γλώσσα. Προφανώς δεν μας βγαίνει εύκολα από το στόμα να τους αποκαλέσουμε Μακεδόνες, οι άνθρωποι αυτοί όμως είναι άνθρωποι με τους οποίους θα συμβιώσουμε. Έρχονται το καλοκαίρι εδώ. Δεν πρέπει να πέσουμε στη παγίδα αυτή που μας έβαλε ο Τσίπρας να κάνουμε την επίλυση του ονοματολογικού εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα