back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το ελληνικό μπάσκετ διαθέτει παρόν και μέλλον

Διαβάστε επίσης

Η εθνική ομάδα μπάσκετ κατάφερε να πάρει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας που θα διεξαχθεί στο διάστημα 31 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου τερματίζοντας μάλιστα πρώτη στον όμιλό της.

Την επιτυχία αυτή μάλιστα έφεραν παίκτες από την… πίσω αυλή του ελληνικού μπάσκετ. Η διαμάχη ανάμεσα στη ΦΙΜΠΑ και την Ευρωλίγκα υποχρέωσε τους παίκτες των ομάδων, που παίζουν στη λίγκα να μην μπορούν να αγωνιστούν στα προκριματικά με την εθνική ομάδα. Κι αυτό διότι τα περισσότερα ματς διεξάγονταν την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη αγώνων της Ευρωλίγκας!

Οι παίκτες υποχρεώθηκαν να πειθαρχήσουν στις συμφωνίες που έχουν κάνει με τις ομάδες τους, με τις οποίες έχουν συνάψει συμβόλαια εκατομμυρίων με συνέπεια η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης να καταστρώσει ένα εναλλακτικό πλάνο.

Να συγκροτήσει μια λίστα τριάντα παικτών από ομάδες που δεν έχουν άμεσα πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό μπάσκετ. Από το Περιστέρι, τον Προμηθέα, τον Κολοσσό Ρόδου, τον ΠΑΟΚ, τον Αρη και φυσικά την ΑΕΚ, η οποία έδωσε χωρίς δεύτερη σκέψη τους παίκτες της στη διάθεση του Ομοσπονδιακού προπονητή.

Οι παίκτες αυτοί λοιπόν όπως οι: Σάκοτα, Λαρεντζάκης, Ξανθόπουλος, Μαργαρίτης, Βασιλόπουλος, Μαυροειδής, Μποχωρίδης, Γκίκας, Κασελάκης τα κατάφεραν και με το παραπάνω.

Εμβληματική φιγούρα αυτής της προσπάθειας ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος αγωνίζεται στους Τσετσιάνγκ Λάιονς της Κίνας. Ηταν πάρα πολλές οι φορές που μέσα σε 48 ώρες έκανε ταξίδι από το Πεκίνο στην Αθήνα, αγωνιζόταν σε ένα ματς της εθνικής και αμέσως επέστρεφε, διότι βρισκόταν εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων στην Κίνα.

Τελείωσαν λοιπόν την προκριματική φάση έχοντας 11 νίκες σε 12 παιχνίδια, παίζοντας πολύ καλό μπάσκετ με τον Ομοσπονδιακό προπονητή Θανάση Σκουρτόπουλο να καθοδηγεί υποδειγματικά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Οι περισσότεροι από όσους αγωνίστηκαν στα προκριματικά ξέρουν πως δεν θα βρίσκονται στα γήπεδα της Κίνας, άλλωστε αυτό είχε ξεκαθαριστεί από την προεπιλογή. Κι όμως δεν προέβαλαν απαιτήσεις, ούτε έβαλαν αστερίσκους στη συμμετοχή τους. Επαιξαν όλα τα ματς σαν να ήταν τα τελευταία της καριέρας τους, με συγκέντρωση και αυταπάρνηση.

Το πλάνο της Ελληνικής Ομοσπονδίας κρίνεται εκ του αποτελέσματος επιτυχημένο, καθώς πέτυχε το στόχο της πρόκρισης. Κυρίως όμως έδειξε πως το ελληνικό μπάσκετ έχει παρόν και μέλλον, διαθέτει «χρυσές εφεδρείες» και παίκτες που αν πάρουν την ευκαιρία μπορούν να καταφέρουν πολύ σημαντικά πράγματα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΝΙΑΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα