12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Βενεζουέλα: Λιποταξίες στρατιωτικών – Πιέζει η Ουάσιγκτον – Φήμες για στελέχη του Μαδούρο στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Συνολικά 156 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία, ανακοίνωσε η κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης, την ώρα που η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στην Μπογοτά και την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, εγκατέλειψαν τη δικτατορία του Μαδούρο» 146 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που πέρασαν στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ της Κολομβίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Κουκουτά, και 10 στην Αράουκα, νοτιότερα, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογοτά, χωρίς να διευκρινίσει τους βαθμούς των στελεχών αυτών.Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που έχουν αναγνωρίσει περίπου πενήντα χώρες ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας σε κρίση, έχει υποσχεθεί αμνηστία στα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που θα κόψουν τους δεσμούς τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο.
Οι πρώτες αυτομολήσεις αναφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου, όταν ανακοινώθηκε από την Κουκουτά η αναχώρηση των πρώτων φορτηγών με τρόφιμα και φάρμακα, ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, καθώς στη Βενεζουέλα, χώρα με άλλοτε πανίσχυρη οικονομία, πετρελαιοεξαγωγική χώρα, καταγράφονται ελλείψεις.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Μαδούρο έχουν καταφύγει στην Τουρκία;
Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας παραμένουν άφαντα τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει πυροδοτήσει φήμες στους κύκλους της αντιπολίτευσης ότι ίσως έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας παραμένουν άφαντα τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει πυροδοτήσει φήμες στους κύκλους της αντιπολίτευσης ότι ίσως έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Τη φήμη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι ο υπουργός Βιομηχανίας και Εθνικής Παραγωγής, Ταρέκ Ελ – Αϊσάμι επισκέφθηκε την Τουρκία τον Ιανουάριο και συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο υπουργός κατέφθασε στην Τουρκία συνοδευόμενος από τον τούρκο επιχειρηματία Αχμέτ Αλάτσι και τα social media πήραν φωτιά, καθώς κάποιοι εικάζουν ότι ο Βενεζουελάνος υπουργός καθώς επίσης και άλλα στελέχη του Μαδούρο ετοιμάζονται να μείνουν στη χώρα σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταρρεύσει. Όπως κατήγγειλε στο twitter το Σάββατο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και προσωρινός Πρόεδρος, Χουάν Γκουαΐδό, υψηλόβαθμα στελέχη της Τουρκίας έχουν ήδη καταφύγει στην Τουρκία.

Αυξάνει τις πίεσεις η Ουάσιγκτον
Η ένταση στα σύνορα της Βενεζουέλας αμβλύνθηκε έπειτα από την ημέρα των συγκρούσεων ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, αυξάνεται η διεθνής πίεση επί του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο, «οι μέρες του οποίου είναι μετρημένες», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον. Χαρακτηρίζοντας σε δηλώσεις του στο δίκτυο CNN τον πρόεδρο της Βενεζουέλας «χείριστο των τυράννων», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε «βέβαιος ότι, χάρις στους Βενεζουελάνους, οι μέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες».

Την ίδια στιγμή, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς πρόκειται να ανακοινώσει «συγκεκριμένα μέτρα» και «σαφείς ενέργειες» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Βενεζουέλα κατά την αυριανή του συνάντηση με ηγέτες της περιοχής στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ομάδας της Λίμα στην Μπογκοτά της Κολομβίας.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το είδος των νέων μέτρων που θα αναγγείλει ο Μάικ Πενς κατά την ομιλία που θα εκφωνήσει κατά την σύνοδο κορυφής αφού συναντηθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. «Αυτά που συνέβησαν χθες δεν θα μας αποτρέψουν από το να περάσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στο έδαφος της Βενεζουέλας…ο αντιπρόεδρος θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα…θα πρέπει να περιμένετε να ανακοινώσει σαφείς ενέργειες αύριο στην ομιλία του στην Ομάδα της Λίμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Την Παρασκευή, άλλος αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ο Πενς είναι έτοιμος να ανακοινώσει την επιβολή νέων κυρώσεων, εάν η επιχείρηση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετωπισθεί με βία.

Το Παρατηρητήριο για τη βία
Το Παρατηρητήριο για την Βία της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι από τις χθεσινές συγκρούσεις στα σύνορα της χώρας έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο τριών ανθρώπων, όλων στην πόλη Σάντα Ελένα, και τουλάχιστον 295 τραυματίες σε ολόκληρη την χώρα.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και φάρμακα, επιχείρησαν επανειλημμένα κατά την χθεσινή ημέρα να διασχίσουν τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία. Εμποδίσθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ. Στις συγκρούσεις οι δυνάμεις ασφαλείας συνεπικουρήθηκαν από ενόπλους με πολιτικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα