back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Brexit: Η Μέι αντιμέτωπη με νέες παραιτήσεις

Διαβάστε επίσης

Με την απειλή νέων παραιτήσεων βρίσκεται αντιμέτωπη η Τερέζα Μέι, μία εβδομάδα αφότου τρεις ακόμη βουλευτίνες του κόμματος προσχώρησαν στην επίσης νέα Ανεξάρτητη Ομάδα του κοινοβουλίου.

Προϋπόθεση και για τους τρεις Τόρις, προκειμένου να παραμείνουν στο άρμα της Μέι, εν όψει μάλιστα ενός πολύ σημαντικού υπουργικού συμβουλίου σήμερα με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, είναι να αποκλείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός διά παντός το σενάριο της αποχώρησης από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Από την Ντάουνινγκ Στριτ δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα σχετικό σχόλιο. Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει γίνει γνωστό, είναι να καταλήξει σε συμπέρασμα σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα στην ατζέντα το Brexit. Αμέσως μετά, η Μέι θα ενημερώσει σχετικά τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο μεταξύ, στην περίπτωση που η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 13 Μαρτίου, βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης θα ζητήσουν την αναβολή του Brexit αλλά και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Η Μέι επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, όπου είχε συναντήσεις με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες και πίεσε εκ νέου για παραχωρήσεις, κυρίως στο θέμα του backstop, για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Το μήνυμα ωστόσο που φαίνεται να έστειλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι κινείται περισσότερο προς την κατεύθυνση της αναβολής του Brexit, δεδομένου ότι από τις Βρυξέλλες δεν υπάρχουν περιθώρια παραχωρήσεων στο κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης.

Οι κινήσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν πρόκειται να ανακοινώσει στους βουλευτές των Εργατικών ότι το κόμμα θα στηρίξει την έκκληση για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, σύμφωνα με το Reuters

Οι Εργατικοί θα υποβάλουν ως αύριο Τετάρτη τροπολογία στην πρόταση της κυβέρνησης για την διαδικασία αποχώρησης, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίξουν την τροπολογία που θα καταθέσει η βουλευτής τους Ιβέτ Κούπερ μαζί με τον βουλευτή των Τόρις, Όλιβερ Λέτουιν, η οποία προβλέπει νομοσχέδιο για την καθυστέρηση της εξόδου της Βρετανίας με στόχο να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Ακόμη δεν έχει γίνει σαφές εάν το κόμμα των Εργατικών θα καταθέσει ή θα υποστηρίξει τροπολογία αυτή την εβδομάδα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή θα δρομολογήσει αυτή την επιλογή σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή στην επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης, που η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι, δεσμεύτηκε ότι θα διεξαχθεί ως τη 12η Μαρτίου.

«Δεσμευόμαστε να προτείνουμε ή να στηρίξουμε μια τροπολογία υπέρ ενός δημοψηφίσματος για να αποτραπεί η επιβολή στη χώρα ενός καταστροφικού Brexit των Τόρις», πρόκειται να δηλώσει ο Κόρμπιν στους βουλευτές του, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

 

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα