back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη – Κατέρρευσαν γέφυρες

Διαβάστε επίσης

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει στην Κρήτη το κύμα κακοκαιρίας μετά τις πολύ ισχυρές βροχές.

Στα Χανιά έξι γέφυρες κατέρρευσαν, μεταξύ αυτών και η ιστορική γέφυρα του Κερίτη, 111 ετών. Στο Ρέθυμνο εκκενώθηκε προληπτικά ο Πλατανιάς, υπό τον φόβο υπερχείλισης ποταμού.

Όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης για τους 7 εγκλωβισμένους από κατολίσθηση στην περιοχή Χλιαρό, εκεί επιχειρεί ομάδα της ΕΜΑΚ έχοντας επαφή μαζί τους.

Εξάλλου στις 6.00 το πρωί, μετά από συντονισμένη προσπάθεια των αρχών, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το Κέντρο Υγείας Κανδάνου στο νοσοκομείο Χανίων τρεις ασθενείς, η μετακίνηση των οποίων καθυστερούσε λόγω της κακοκαιρίας.

Υπάρχουν αποκλεισμένοι άνθρωποι που χρήζουν και ιατρικής βοήθειας, είχε δηλώσει σήμερα το πρωί στον Αθήνα 9.84 ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, τονίζοντας ότι με τη βοήθεια του στρατού θα αποκατασταθεί η επικοινωνία των αποκομμένων περιοχών.

Θα δοθούν άμεσα 10 εκατομμύρια ευρώ στην περιφέρεια Κρήτης, ανακοίνωσε από τα Χανιά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα δύο μεγάλες γέφυρες, ώστε να αποκατασταθεί προσωρινά η σύνδεση με οικισμούς.

Σύσκεψη τα ξημερώματα

«Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί», τόνισε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στα Χανιά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης έφτασε μέσω Ηρακλείου στα Χανιά, όπου προήδρευσε σε ευρεία, μαραθώνια σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα (Τρίτη) δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.

«Οι καταστροφές είναι αρκετά μεγάλες (…). Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ακραία φαινόμενα, υπάρχουν και κακοτεχνίες σε αρκετά έργα. Το δικό μας μέλημα ήταν πρώτα να αντιμετωπίσομε έκτακτες καταστάσεις και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο υποστράτηγος της ΕΜΑΚ Γιάννης Πετρούτσος, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αργότερα σήμερα το πρωί, κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Απεγκλωβισμοί οδηγών

Μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν σε βοήθεια οδηγών που είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους.

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν 9 άτομα, από ακινητοποιημένα οχήματα, λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα, στην περιοχή Χλιαρό Χανίων και ένα  άτομο, από ακινητοποιημένο όχημα, λόγω υψηλής στάθμης υδάτων, στην περιοχή Γαζί Ηρακλείου.

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν δύο άτομα από ακινητοποιημένο όχημα λόγω ισχυρής βροχόπτωσης στην περιοχή Εμπρόσνερο Αποκορώνου στα Χανιά και άλλα δύο  από ακινητοποιημένο ΙΧ λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα στην περιοχή Χλιαρό του δήμου Πλατανιά Χανίων.

 

Πολύ μεγάλα ποσά βροχής έπεσαν χθες στη Δυτική Κρήτη. Στον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων είχαν καταγραφεί 309 χιλιοστά έως χθες το απόγευμα, ενώ η βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων συνεχιζόταν.

Απομάκρυνση κατοίκων στον  Πλατανιά

Σε επιφυλακή οι αρχές και η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού Πλατανιανού στον Πλατανιά Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης αρχιπύραρχο Νίκο Λαγουδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ «Το ποτάμι Πλατανιανός, βρίσκεται 30 εκατοστά πριν την υπερχείλιση του και για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε σε επιφυλακή.

Στο σημείο επιχειρούν 20 συνεργεία για απαντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένες περιουσίες, αρκετά υπόγεια και για να απομακρύνουμε κατοίκους που διαμένουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού».

Ο κ. Λαγουδάκης εξήγησε πως δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αλλά η μερική απομάκρυνση γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο βρίσκονται και ενεργούν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όλη η προσπάθεια έχει στόχο να αντληθούν νερά από το σημείο και να σταλούν στην παραλία δεδομένου ότι ο ποταμός βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

Το ποτάμι φούσκωσε λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων η σφοδρότητα των οποίων δεν επέτρεψε την ταχύτερη απαστράγγισή του.

Εκτιμώμενη  εξέλιξη των βροχοπτώσεων στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη έως αργά τo βράδυ σήμερα Τρίτη 26/02. (meteo.gr)

Κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου

Τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, κατέρρευσε, αργά το βράδυ, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Mεγάλη προσοχή χρειάζεται στο δρόμο προς Σίσσες – Ηράκλειο λόγω των κατολισθήσεων που έχουν συμβεί στα πρανή τμήματα του βουνού και στα οποία δεν υπάρχει η προφύλαξη τους από τα ειδικά πλέγματα όπως σε άλλα σημεία στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Στην είσοδο επίσης, του Ρεθύμνου από το Ηράκλειο, λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης έχουν σχηματιστεί μεγάλες λακούβες με νερά οι οποίες είναι επικίνδυνες καθώς επίσης και μικροί χείμαρροι επί του οδοστρώματος από την έλευση των ομβρίων που κινούνται από τα ορεινά τμήματα και τις πλαγιές προς τη θάλασσα.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στις περισσότερες περιοχές του νομού Χανίων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή.

Όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν με κυριότερη την αδυναμία πρόσβασης σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο το νομό.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά τέλος την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού και ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία τους, ενώ υπογραμμίζει ότι τα συνεργεία του βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των βλαβών, όταν και εφόσον είναι εφικτή η πρόσβαση στα σημεία του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές.

Κ. Μητσοτάκης: Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπιστούν το συντομότερο οι καταστροφές

Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπιστούν το συντομότερο οι καταστροφές στην Κρήτη και τα Χανιά, αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter με αφορμή τις καταστροφές από την κακοκαιρία.

«Η Κρήτη και η ιδιαίτερη πατρίδα μου τα Χανιά δοκιμάζονται πρωτόγνωρα από την ισχυρή κακοκαιρία. Ενημερώθηκα πριν λίγο από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη για τις εκτεταμένες καταστροφές. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπιστούν το συντομότερο» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα