back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συρρικνώνεται ο στόλος των λεωφορείων στο λεκανοπέδιο – Νέο συμβάν με πυρκαγιά στη Μεσογείων

Διαβάστε επίσης

Φωτιά εν κινήσει άρπαξε ένα ακόμη λεωφορείο την προηγουμένη εβδομάδα στη Μεσογείων, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, ευτυχώς χωρίς επιβάτες, καθώς το περιστατικό συνέβη στις 7.30 το πρωί, και το όχημα, το οποίο εξυπηρετεί φοιτητές, στην κυκλική γραμμή 250, κατευθυνόταν στην περιοχή του Ευαγγελισμού για να ξεκινήσει δρομολόγια προς την Πανεπιστημιούπολη.

Πρόκειται για το έβδομο παρόμοιο περιστατικό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία των εργαζόμενων στις αστικές συγκοινωνίες, κυρίως στα λεωφορεία, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τρομακτικά προβλήματα, με αυτοκίνητα που αποσύρονται λόγω αδυναμίας συντήρησης, έλλειψης προσωπικού και νταλλακτικών, με τα κοντέρ να γράφουν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Ο στόλος της ΟΣΥ αριθμεί σήμερα 1.657 λεωφορεία, ενώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν 2.023. Καθημερινά κυκλοφορούν στους δρόμους 950 λεωφορεία, ενώ πέρσι τέτοια περίοδο 1.100 λεωφορεία εξυπηρετούσαν τους επιβάτες. Αντίστοιχα, ο προγραμματισμός προβλέπει να γίνονται 11.000 δρομολόγια, ενώ μόνο 9.000 πραγματοποιούνται τελικά κάθε μέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ, περίπου 550 από τα 1.657 λεωφορεία βρίσκονται ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια. Μάλιστα, αρκετά εξ αυτών δεν προβλέπεται να κυκλοφορήσουν σύντομα, αφού βρίσκονται είτε σε συντήρηση είτε δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί τα απαραίτητα ανταλλακτικά για να μπορέσουν να βγουν στους δρόμους. Παράλληλα ο Οργανισμόςτο προηγούμενο καλοκαίρι, που έκλεισε το αμαξοστάσιο Ελληνικού, απέσυρε 366 οχήματα στο Θριάσιο, τα οποία δεν λειτουργούν και δεν αναμένεται να τεθούν εκ νέου σε κυκλοφορία.

Αξίζει να επισημανθεί πάντως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πυρκαγιές σε λεωφορεία συνοδεύτηκαν και από εκρήξεις σκορπώντας πανικό στους επιβάτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γραμμή 608 (Νεκροταφείο Ζωγράφου – Ακαδημία – Γαλάτσι) όπου δύο φορές εξερράγη ο κινητήρας των οχημάτων, τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018, στου Ζωγράφου και την Πατησίων αντίστοιχα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος επιβάτης.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα