back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Vasko Naumovski: Εύχομαι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μου να μην «χρησιμοποιηθεί» για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Η “επόμενη μέρα” για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να περιλαμβάνει την επιτάχυνση και επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο λαών. Αυτό εκτιμά ο Vasko Naumovski, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, πρώην Αναπλ. Πρωθυπουργός (2009-2011) πρώην πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο κ. Ναουμόφσκι, που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τόσο το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” όσο και να αναφερθεί ονομαστικά στη Συμφωνία των Πρεσπών -καθώς πολιτικά ανήκει στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO- ευχήθηκε να μην εξελιχθεί σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Επίσης ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια ανήκει στο παρελθόν.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα μετά και την επικύρωση της από τις δύο χώρες. Παρ΄όλα αυτά υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Πόσο καιρό θα χρειαστεί να “χτιστεί” αυτή η εμπιστοσύνη;

Πιστεύω ότι ζούμε στην ίδια περιοχή εδώ και πάρα πολύ καιρό για να αντιληφθούμε ότι έχουμε πολλά κοινά και ενδιαφέροντα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιταχύνουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα με ανταλλαγές επισκέψεων νέων, μαθητών, αλλά και με συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, μη κυβερνητικών οργανώσεων. Επίσης μπορούμε να συνεργαστούμε και στους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας, αλλά και στην από κοινού διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων για τη διασυνοριακή συνεργασία καθώς και στον τομέα των υποδομών και στον ευρύτερο τομέα της οικονομίας αλλά και του τουρισμού. Η απόσταση μεταξύ Σκοπίων και Θεσσαλονίκης είναι μόλις 2 ώρες και 1 μόνο ώρα η απόσταση με αεροπλάνο προς Αθήνα. Δεν είναι λογικό λοιπόν να έχουμε μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με χώρες που είναι χιλιομετρικά πολύ μακριά μας. Επομένως, η γεωγραφική εγγύτητα θα πρέπει να μεταφερθεί και σε όλους τους τομείς, που ανέφερα και μην ξεχνάμε πως οι λαοί μας δεν βρέθηκαν ποτέ σε εμπόλεμη κατάσταση κάτι που φυσικά δεν ισχύει για άλλους λαούς στα Βαλκάνια. Δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, ώστε να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία, καθώς αυτό αυτόματα θα αυξήσει τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη.

Έχετε πει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ηγηθεί σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων περιλαμβανομένης και της Βόρειας Μακεδονίας. Παρ΄ολα αυτά ανησυχείτε όταν ακούτε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει θα θέσει “βέτο” σε ενταξιακά κεφάλαια στη διάρκεια αυτής της ούτως ή άλλως μεγάλης σε διάρκεια διαδικασίας ενταξιακών σας διαπραγματεύσεων;

Πιστεύω ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε όπως και η ένταξη μας στο ΝΑΤΟ θα είναι και προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, κάτι που δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερες συνεργασίες και ευημερία μεταξύ των εθνών. Δεν θα με ανησυχούσαν τόσο (οι δηλώσεις Μητσοτάκη), καθώς όσο θα περνά ο καιρός θα βλέπουμε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση όλων χωρών της περιοχής, κάτι που θα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Ελλάδας και θα επιτρέπει μεγαλύτερες ευκολίες σε ό,τι αφορά το ελεύθερο εμπόριο εντός ευρωπαϊκών συνόρων. Φυσικά κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί με τα πολιτικά κόμματα και τους ηγέτες τους. Εύχομαι αυτό το θέμα να μην χρησιμοποιηθεί για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, στην Ελλάδα στο μέλλον.

Σε ποιους τομείς θα πρέπει να επικεντρωθεί η συνεργασία των δυο χωρών;

Αυτό που βασικά δεν συμβαίνει είναι η ανταλλαγή εκπαιδευτικών επισκέψεων νέων και η συνεργασία στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της Αλβανίας να ανοίξει τα σύνορα με το Κόσοβο αλλά και με τη Βόρεια Μακεδονία. Πως βλέπετε αυτή την πρόταση;

Είμαστε στο κατώφλι του ΝΑΤΟ και δεν έχω ακούσει ποτέ ξανά ένα μέλος του ΝΑΤΟ να προτείνει αλλαγή συνόρων και ήταν ακριβώς ένας από τους λόγους, που θεωρώ ότι όλες οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να ενταχθούν στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτό που συμβαίνει και αλλού, αλλά και στην Αλβανία είναι ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, αλλά πιστεύω ότι το θέμα της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια ανήκει πλέον στο παρελθόν και όχι στο μέλλον.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα