back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Brexit: διατεθειμένη για παράταση η Μέρκελ-πιο αυστηρός ο Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Διατεθειμένη να δώσει περισσότερο χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία για την αποχώρησή της από την ΕΕ δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

“Εάν η Βρετανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο, δεν θα της το αρνηθούμε. Καταβάλλουμε, πάντως, προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση συντεταγμένης λύσης“, είπε χαραΕυρπωκτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

Ο γάλλος πρόεδρος από πλευράς του επεσήμανε ότι η χώρα του θα δεχθεί παράταση των διαπραγματεύσεων υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δικαιολογείται από μία νέα απόφαση των Βρετανών. “Έχει έρθει η ώρα για τους Βρετανούς να κάνουν τις επιλογές τους“, δήλωσε.

Εξαγωγές οπλικών συστημάτων

Η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής νέων ρυθμίσεων στις εξαγωγές των από κοινού παραγόμενων προϊόντων εξοπλισμού. “Η Γερμανία πρέπει να είναι ανοιχτή στις συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους της. Δεν είναι δυνατόν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία να υποστηρίζει την δημιουργία ευρωπαϊκών προγραμμάτων εξοπλισμού και να μην είναι ανοιχτή στον διάλογο”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι εξαγωγές ολπικών συστημάτων που παράγονται από κοινού αποτελούν ακανδώθες ζήτημα στις σχέσεις των δύο κρατών. Εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι, το Βερολίνο επέβαλε παύση εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία. Κίνηση που έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση από Παρίσι και Λονδίνο, καθώς επληγησαν τα κοινά προγράμματα στον τομέα της άμυνας. Παράλληλα, οι Σοσιαλδημοκράτες, κυβερνητικοί εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ, είναι εναντίον της χαλάρωσης των αυστηρών γερμανικών κανόνων.

Ο γερμανογαλλικός άξονας

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν εκ νέου τη σημασία της γερμανογαλλικής συνεργασίας στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επεσήμαναν ότι απαιτούνται κοινές απαντήσεις στο πλαίσιο των νέων γεωπολιτικών συνθηκών, για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η ψηφιοποίηση και η κλιματική αλλαγή.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα