back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επανένταξη και ενδυνάμωση αστέγων μέσω της τέχνης του θεάτρου

Διαβάστε επίσης

Η θεατρική ομάδα αστέγων στην πρώτη τους σαιξπηρική απόπειρα

Η Walkabout του οργανισμού Equal Society, η μοναδική θεατρική ομάδα στην Ελλάδα από συμπολίτες μας, που οι συγκυρίες τους οδήγησαν στην αστεγία και την κοινωνική περιθωριοποίηση παρουσιάζει την 5η της παράσταση.

Η θεατρική ομάδα αστέγων ανεβάζει το έργο «Τα άπαντα του William Shakespeare» των Adam Long, Daniel Singer και Jess Borgesson στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός» στο Μεταξουργείο, 4 Μαρτίου στις 18.00 το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν μια σακούλα τρόφιμα για τη δομή κοινωνικού συσσιτίου «Ανθρώπων Γεύματα» της Equal Society.

Walkabout

Η ομάδα

«Η θεατρική ομάδα Walkabout ξεκίνησε το ταξίδι της τον Ιούλιο του 2017» λέει στον Αθήνα 9.84 ο υπεύθυνος επικοινωνίας του οργανισμού Equal Society Φώτης Σπυρόπουλος, «σε μία εποχή που και εμείς ως οργανισμός δεν γνωρίζαμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο κινητοποίησης και επανένταξης στην κοινωνία. Αποδείχθηκε ότι η δραματοθεραπεία και το θέατρο μπορούν να αποτελούν όχι πανάκεια αλλά απάντηση για τοους ανθρώπους που βιώνουν την αστεγία και τον αποκλεισμό. Με προβλήματα ήδη «βαριά» στις πλάτες τους, τα μέλη της θεατρικής ομάδας καλούνται να υπερβούν τον εαυτό τους και να κάνουν βήματα μπροστά».

Ο σκηνοθέτης

Η πρωτοβουλία συντονίζεται από τον υπεύθυνο της θεατρικής ομάδας και σκηνοθέτη των παραστάσεων, Παναγιώτη Δορλή, ηθοποιό, σκηνοθέτη και Facilitative Teacher (Using the Arts in working with groups), με πείρα από το 2011 στην ενασχόληση με ευπαθείς ομάδες.

Το αποτέλεσμα

Μέχρι σήμερα η θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout, έχει πραγματοποιήσει 5 παραστάσεις στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο θέατρο Σταθμός και στο χώρο σίτισης «Ανθρώπων Γεύματα» της Equal Society. Απαρτίζεται από 10 άτομα τα οποία ωστόσο ανανεώνονται καθώς μέσα στην πορεία της θεατρικής ομάδας πολλά από τα μέλη της  κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από την αστεγία και την περιθωριοποίηση και να βρουν δουλειά. «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το αποτέλεσμα» επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της ομάδας».

«Ένα γεμάτο θέατρο είναι η δικαίωση των προσπαθειών αυτών των ανθρώπων που προσπαθούν να πατήσουν στα πόδια τους»

«Δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί αλλά σας διαβεβαιώνω ότι το μεράκι με το οποίο παρουσιάζουν το έργο και γενικότερα ο τρόπος που αντιλαμβάνονται το θέατρο είναι τόσο αξιοζήλευτος όσο και απόλυτα ποιοτικός. Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση. Μια τρελή παρέλαση ηρώων του Σαίξπηρ μπαίνει από το ένα έργο στο άλλο, μπερδεύει την πλοκή των ξακουστών έργων του Άγγλου βάρδου και υπόσχεται γέλιο. Από μπροστά σας θα περάσουν με έναν ιδιαίτερο και σπαρταριστό τρόπο ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, ο Τίτος Ανδρόνικος, ο Μάκμπεθ, ο Άμλετ και πολλοί άλλοι» καταλήγει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Equal Society.

Walkabout

Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών συστάθηκε το Φεβρουάριο του 2010 ως ένας ανεξάρτητος μη κυβερνητικός φορέας με δράσεις κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, της ανεργίας και της φτώχειας, επιδιώκοντας να συμβάλλει στη δημιουργία μιας περισσότερο αλληλέγγυας κοινωνίας μέσα από διαδικασίες ανοικτού διαλόγου και συμμετοχής φορέων και φυσικών προσώπων.

Υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, δράσεις που αφορούν θέματα υγείας, χορηγεί υποτροφίες εκπαίδευσης, λειτουργεί κέντρο ημέρας αστέγων, κοινωνικά συσσίτια και κοινωνικά φαρμακεία.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα