back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιατί οι Έλληνες δεν ενισχύουν τη δωρεά οργάνων – Τελευταίοι στις μεταμοσχεύσεις

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη σε δωρητές οργάνων και μεταμοσχεύσεις, αφού την τελευταία πενταετία, για κάθε ένα εκατομμύριο του ελληνικού πληθυσμού αντιστοιχούν από 3 μέχρι 6 δότες, ενώ χρειάζονται περίπου 200 για να φτάσουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Την ίδια ώρα, δεκάδες ή και εκατοντάδες ασθενείς με νοσήματα τελικού σταδίου περιμένουν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, π.χ. οι νεφροπαθείς ενδεχομένως να περιμένουν και δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα για την Υγεία, η υπ’ αριθμόν 1 αιτία για την έλλειψη μοσχευμάτων είναι ότι αυτά δεν εντοπίζονται έγκαιρα!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΜ, οι μονάδες εμφραγμάτων σχεδόν ποτέ δεν έχουν αναφέρει πιθανούς δότες, ενώ υπάρχουν μέχρι σήμερα μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα, με πολλές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ειδικά τμήματα αντιμετώπισης πολυτραυματιών, τα οποία εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια δεν συμμετέχουν στην προσφορά οργάνων.

Με βάση τα στοιχεία για τα μοιραία περιστατικά, οι ειδικοί υπολογίζουν οτι “χάνονται” τουλάχιστον 150 υποψήφιοι δότες οργάνων ετησίως.

Υπ’ αριθμόν δύο αιτία έλλειψης δοτών είναι η άρνηση των συγγενών να δωρίσουν τα όργανα των ανθρώπων τους που χάνουν.

Οι συντονιστές μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ παρατηρούν πως πάνω από 50% των συγγενών που ερωτώνται, λένε όχι στη δωρεά, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω του 20%.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 65% των Ελλήνων δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, ενώ σε ποσοστό 45% αναφέρουν ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα Υγείας στο θέμα αυτό.

Γίνεται αντιληπτό ότι η έλλειψη ενημέρωσης είναι ο πραγματικός και κυριότερος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες δεν δωρίζουν τα όργανά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε φορά που ο ΕΟΜ διοργανώνει σεμινάρια ή άλλες ενημερωτικές δράσεις, το ποσοστό δωρητών αυξάνεται. Στην τελευταία τέτοια δράση μέσα σε νοσοκομεία – την περίοδο 2015 – 2017 – μέσα σε ένα εξάμηνο οι δότες αυξήθηκαν κατά 25%.

Αν και από τον περασμένο Νοέμβριο ισχύει νέο πλαίσιο για τη δωρεά οργάνων, μέχρι σήμερα από το υπουργείο Υγείας δεν έχει υπάρξει συστηματική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα