back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Υπερβολικές οι ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία των χωρών των οποίων οι οικονομίες εμφανίζουν «υπερβολικές ανισορροπίες» κατατάσσει την Ελλάδα η Κομισιόν. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται επίσης η Κύπρος και η Ιταλία.

Σύμφωνα με την Έκθεση που καταρτίζεται στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού Εξαμήνου», η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και το χαμηλό αναπτυξιακό δυναμικό.

«Οι βαθιές θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και του κράτους άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, όπως αντανακλάται από την επιτυχή ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος μηχανισμού σταθερότητας, την ανάκαμψη της ανάπτυξης καθώς και τη μείωση της ανεργίας. Αυτή η διαδικασία μεταρρύθμισης απαιτεί βιώσιμη εφαρμογή για να αναπτυχθεί πλήρως ο αντίκτυπός τους» επισημαίνεται.

Η Έκθεση τονίζει ότι παρά τις σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισορροπίες συμπεριλαμβανομένης μιας βαθιά αρνητικής καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης, η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται λόγω της μέτριας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ αλλά και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει αρνητικό.

Επισημαίνεται ότι σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στο κόστος της ανταγωνιστικότητας οι οποίες ακυρώθηκαν πρόσφατα, μόλις εμφανίστηκε μία υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με την Έκθεση, ο ρυθμός μείωσης του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία βιώσιμης αύξησης του αναπτυξιακού δυναμικού.

Παράλληλα τονίζεται Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ευάλωτος λόγω ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας, παρεμποδίζοντας την πιστωτική επέκταση και την ανάκαμψη των επενδύσεων.

Με βάση τις ανισορροπίες που καταγράφει η Κομισιόν, η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει πλάνο προτεραιοτήτων για την αντιμετώπισή τους έως τα μέσα Απριλίου.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα