back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το συγκρουσιακό κλίμα που επικράτησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο υπό την Μέι και κυρίως το ενδεχόμενο καθυστέρησης του Brexit είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Brexit: Σε κλίμα έντασης όπου ακούστηκαν ακόμα και σκληροί χαρακτηρισμοί πραγματοποιήθηκε χθες το υπουργικό συμβούλιο γυρω από το Brexit σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.
Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών Άντρεα Λιντσομ κόντεψε να ξεσπάσει σε κλάματα όταν αντιμετώπισε αγριεμένους βουλευτές υπέρ του Brexit που απειλούσαν με μαζική παραίτηση. Λέγεται ότι κατηγόρησε συγκεκριμένους υπουργούς για “απαράδεκτη και κακόπιστη” συμπεριφορά καθώς ανάγκασαν την πρωθυπουργό να ανοίξει τον δρόμο για καθυστέρηση του Brexit
Ένα μέλος του υπουργικού μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στους Financial Times περιέγραψε την επίθεση της Λίντσομ εναντίον των τριών ως ιδιαίτερα σκληρή.
Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός σε άρθρο της στην Daily Mail ζητά από τους βουλευτές “αυτοσυγκράτηση” και “προσήλωση” στα καθήκοντά τους στηρίζοντας επί της ουσίας τη συμφωνία της ώστε να βγει η χώρα απο την Ε.Ε και να προχωρήσει μπροστά. Επιμένει ότι έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των αλλαγών σε σχέση με το backstop, που αποτελεί αποτρεπτικό μέτρο ώστε να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι – και πως “αυτή η συμφωνία είναι πλέον εφικτή”.
Από την πλευρά της η Daily Mirror πιστεύει ότι η Μέι είναι “στριμωγμένη” και πως “ειναι πολύ αργά για μια αδύναμη πρωθυπουργό να ανακτήσει τον έλεγχο”
Στην απέναντι… όχθη, η γαλλική εφημερίδα Liberation πιστεύει ότι η Μέι δεν έχει επιλύσει τίποτα και γι αυτό αυξάνεται η πιθανότητα της καθυστέρησης και πως σε κάθε περίπτωση το Brexit θα είναι “σκληρό” ουτως ή άλλως.
Στην Ισπανία η Pais αναφέρει πως τελικά εγκατέλειψε το βασικό της διαπραγματευτικό όπλο εναντίον των Βρυξελλών – την πιθανότητα μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.
Στη χώρα του… Brexit η πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε αναφέρει το Politico. Είπε ότι θα ζητήσει μια “σύντομη και χρονικά περιορισμένη επέκταση” του άρθρου 50 και της συνεπαγόμενης περιόδου διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε αν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει εκ νέου τη συμφωνία που έχει διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες ή αν οι βουλευτές απορρίψουν το σενάριο της μη συμφωνίας. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει χρονικά το Brexit, η Ε.Ε πολύ πιθανον να συμφωνήσει. “Το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συζητηθεί και θα πρέπει να αποφασιστεί στις Βρυξέλλες” αναφέρουν διπλωμάτες. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι η Βρετανία θα χρειαστεί να δεσμευθεί σε μια μακροπρόθεσμη αναβολή που θα αναγκάσει το Λονδίνο να μετάσχει στις ευρωεκλογές, μια επιλογή ομως που θα εξοργίσει τους υπέρμαχους του Brexit. “Μια ακόμα ιδέα είναι να προειδοποιηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ότι μόνο μια φορά θα του επιτραπεί μια “επέκταση” χρονική ώστε να μην ζητήσει ξανά παραπάνω χρόνο. Για τους ίδιους τους Βρετανούς ψηφορόρους η καθυστέρηση είναι αποδεκτή μόνο αν είναι σύντομη δηλαδή περίπου 3 μήνες σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενήργησε το Politico. Ενώ οι ψηφοφόροι παραμενουν προβληματισμένοι σχετικά με την όποια πρόθεση αφορά μια καθυστέρηση, γενικά στηρίζουν πάντως το να καθυστερήσει η ημερομηνία εξόδου (47% τάσσονται υπέρ, 26% κατά) αν χρειάζεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ή να επικυρωθεί η συμφωνία.
Οι πολίτες σε όλη την Ε.Ε ανησυχούν περισσότερο σε ο,τι αφορά το μέλλον του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την έξοδό του με το 44% να πιστεύουν ότι η χώρα θα βρεθεί σε “χειρότερη κατάσταση” μετά την αποχώρηση της από την Ε.Ε. Γερμανοί και Ισπανοί εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι. Αλλά ένα 25% των πολιτών της Ε.Ε πιστεύει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι καλύτερα εκτός με την πλειοψηφία εξ αυτών να είναι Ιταλοί πολίτες.

Για έκθεση Κομισιόν: Υπάρχει μια ευκαιρία κάθε χρόνο για την Κομισιόν να “επιπλήξει” διάφορες χώρες για “μακροοικονομικές ανισορροπίες” (επί της ουσίας αυτός ο όρος αναφέρεται σε χώρες που βασίζονται κατά κύριο λόγο σε εισαγωγές και εξαγωγές). Αυτή η μέρα ήρθε και φέτος, σχολιάζει το Politico. Πάνω από δέκα χώρες έχουν γίνει το αντικείμενο μιας εκτεταμένης “αξιολόγησης” σε ό,τι αφορά αυτές τις ανισορροπίες. Αξιωματούχοι που έχουν γνώση γύρω από αυτή την αξιολόγηση δήλωσαν πως Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Κροατία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ιρλανδία και Σουηδία βρίσκονται στη λίστα των “άτακτων”. Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο της Κομισιόν για επιδεινούμενων “υπερβολικών ανισορροπιών”.
Η ελληνική υπόθεση: Φαίνεται τελικά… κάτι που δεν αποτελεί φυσικά έκπληξη ότι τα προβλήματα της Αθήνας δεν εξαφανίστηκαν με το τέλος του προγράμματος διάσωσης, το καλοκαίρι. Για την Ελλάδα η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει μια λίστα εκκρεμών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η Ελλάδα είχε δεσμευθεί πέρυσι. Αρκετές από αυτές έχουν ήδη επιτευχθεί., όμως η ελληνική κυβέρνηση “χρειάζεται να ολοκληρώσει” τις εκκρεμότητες “προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση” δήλωσε αξιωματούχος. Η Ελλάδα έχει προθεσμία έως τις 11 Μαρτίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το επομενο Γιούρογκρουπ.

Για Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν: Με μια σύντομη συνάντηση θα ξεκινήσει η συνοδος μεταξυ του Αμερικανού προέδρου με τον βορειοκορεάτη ηγέτη σημερα και θα ακολουθήσει ιδιωτικό δείπνο εργασίας, αναφέρει ο Guardian. Αναμένεται να συζητήσουν ένα “οδικό χάρτη” για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου στη διάρκεια της διήμερης συνόδου στο Ανόι. Η Ουάσιγκτον απαιτούσε πριν από λίγες μέρες να παραιτηθεί μονομερώς η Βόρεια Κορέα από το πυρηνικό πρόγραμμά της. Η κυβέρνηση της Πιονγκ Γιανκ κάνει λόγο για την ανάγκη αποπυρηνικοποίησης ολόκληρης της χερσονήσου, δηλαδή και των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή από την εποχή του Πολέμου της Κορέας, ενώ πιέζει για τη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Νότια Κορέα. Η Ουάσιγκτον παρουσιάζει το Βιετνάμ – που φιλοξενεί τη δεύτερη συνάντηση Τραμπ-Κιμ, μετά από εκείνη στη Σιγκαπούρη τον περασμένο Ιούνιο- ως ένα παράδειγμα συνεργασίας με τον πρώην εχθρό που μπορεί να φέρει αμοιβαία οφέλη. Όμως εκείνο που επιχειρούν ταυτόχρονα οι ΗΠΑ είναι η στρατηγική περικύκλωση της Κίνας, που αποτελεί τον σημαντικότερο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.
Οι ειδικοί λένε ότι η Σύνοδος στο Ανόχι χρειάζεται να παράξει ένα πλαίσιο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκειμένου οι ΗΠΑ να ισχυριστούν πρόοδο σε ό,τι αφορά την αποπυρηνικοποίηση. Είναι υψηλές πάντως οι προσδοκίες για συγκεκριμένα αποτελέσματα πέραν δηλαδή της συμβολικής αξίας που είχε η Σύνοδος της Σιγκαπούρης, το 2018. “Ο βαθμός αξιολόγησης για την πρώτη σύνοδο ήταν αρκετά καλός και οι δύο ηγέτες βλέπουν τα πλεονεκτήματα μιας δεύτερης” αναφέρει στην DW o Σκοτ Σνάϊντερ, διευθυντής του προγράμματος πολιτικής ΗΠΑ – Κορέας στο US Council on Foreign Relations. Ο Σνάϊντερ προσέθεσε ότι η βελτιωμένη σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη θα πρέπει πλέον να εξελιχθεί σε συγκεκριμένες δράσεις. “Ο Τραμπ καυχιέται κάνοντας λόγο για χημεία… μεταξύ τους αλλά αυτή δεν έχει μετεξελιχθεί σε θεσμικό επίπεδο” είπε ο Σνάϊντερ. “Αυτό πρέπει να συμβεί γι αυτού του είδους προσέγγισης ηγετών ώστε να έχει ένα καταλυτικό και βιώσιμο αποτέλεσμα” προσέθεσε επισημαινοντας ότι αυτή η τελευταία συνάντηση θα τεστάρει τη θεωρία που θέλει τέτοιου είδους σύνοδοι να είναι αποτελεσματικές μόνο εάν καταλήγουν σε συμφωνίες για να συνεχιστούν και άλλες διαπραγματεύσεις.

Για Πακιστάν – Ινδία: Δύο ινδικά μαχητικά υποστηρίζει ότι κατέρριψε το Πακιστάν, στον εναέριο χώρο του στο Κασμίρ, μία ημέρα αφότου η Ινδία είχε ανακοινώσει από την πλευρά της ότι διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα σε «τρομοκρατικά στρατόπεδα» στη γειτονική χώρα αναφέρει το BBC. Σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών, το Πακιστάν ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε τον έναν πιλότο από τα δύο μαχητικά που κατέρριψε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, το ένα αεροπλάνο έπεσε σε πακιστανικό έδαφος ενώ το άλλο σε ινδικό. Οι σχέσεις των χωρών δοκιμάζονται έπειτα και από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ, στις 14η Φεβρουαρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότερα από 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας. Οι ινδικές επιδρομές είχαν στόχο το στρατόπεδο εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Το Πακιστάν επιχείρησε να υποβαθμίσει τις επιθέσεις υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα και τονίζοντας το έθνος «δεν πρέπει να ανησυχεί» για αυτή την ινδική ενέργεια, διότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «εντελώς έτοιμες να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα