back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συμβούλιο της Ευρώπης κατά Γαλλίας για τις πλαστικές σφαίρες

Διαβάστε επίσης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Γαλλία να σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες (όπλα τύπου LBD) εναντίον των διαδηλωτών και να σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορμή, η υπερβολική, όπως σημειώνεται, χρήση τους στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων”.

“Ο αριθμός και η σοβαρότητα των τραυματισμών” που προκάλεσαν οι σφαίρες σε διαδηλωτές “θέτει υπό αμφισβήτηση την συμβατότητα της μεθόδου που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, σημειώνει η ανακοίνωση.

Οι πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποιεί η γαλλική αστυνομία τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη διάρκεια των διαδηλώσεων των “κίτρινων γιλέκων”, έχουν ξεσηκώνει πολλές αντιδράσεις και από νομικούς αλλά και από πολλές οργανώσεις.

Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς καταδίκασε σθεναρά “τη βία που διαπράχθηκε σε βάρος των μελών των δυνάμεων της τάξης” και εξέφρασε την λύπη της “για τον σημαντικό αριθμό των τραυματιών στις τάξεις τους”, ωστόσο υπογράμμισε ότι “το κύριο καθήκον τους συνίσταται στην προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους”.

Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση απάντησε ότι “το Συμβούλιο της Επικρατείας εκτίμησε πως τα όπλα τύπου LBD ήταν πλήρως προσαρμοσμένα στις καταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν”.

Κριτική και στο νέα νόμο κατά των ταραξιών

Στο επίκεντρο της κριτικής της Επιτρόπου, βρέθηκε και ο νέος νόμος που έχει προτείνει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ενισχύσει τις ποινές των ταραχοποιών και τον έλεγχο των επεισοδίων στις διαδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς επέκρινε “την εξουσία που δόθηκε στους νομάρχες να απαγορεύουν σε ένα άτομο που αποτελεί ‘απειλή ιδιαίτερης βαρύτητας για τη δημόσια τάξη’ από το να συμμετέχει σε μια διαδήλωση”, εκτιμώντας πως πρόκειται για “μια σοβαρή επέμβαση στην άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης συνάθροισης”.

Το νέο αυτό – αμφιλεγόμενο για πολλούς ακόμα και μέσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία – νομοθετικό πλαίσιο, εγκρίθηκε πριν λίγες εβδομάδες από την Εθνοσυνέλευση και αναμένεται να εγκριθεί από την Γερουσία στις 12 Μαρτίου.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα