back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν στο Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Στο Παρίσι μεταβαίνει η Άνγκελα Μέρκελ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν θέματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκου ενδιαφέροντος.

Περίπου έναν μήνα μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Άαχεν, οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για το Brexit, τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, την συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας στον τομέα της άμυνας και τη ενίσχυση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα της Καγκελαρίας και του Ελιζέ.

Οι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, με φόντο την επιβολή τελωνειακών δασμών από πλευράς ΗΠΑ στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Brexit

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Τερίζα Μέι.

Εξαγωγές ολπικών συστημάτων

Η αμυντική πολιτική θα αποτελέσει θέμα συζήτησης της γερμανίδας καγκελαρίου και του γάλλου προέδρου. Και οι δύο έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού.

Σημείο διαφωνίας, ωστόσο, είναι η πρόθεση του Εμανουέλ Μακρόν για από κοινού επεμβάσεις σε περιοχές κρίσεων. Το Βερολίνο κρατά πιο επιφυλακτική στάση.

Και οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων αναμένεται να συζητηθούν. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, πριν από λίγες ημέρες ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση εκ νέου χαλάρωση των αυστηρών κανονισμών που τις διέπουν.

Με αφορμή την υπόθεση Κασόγκι, το Βερολίνο επέβαλε παύση εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία, ενώ το Παρίσι συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα το Ριάντ.

Μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ

Ασαφές παραμένει το μέλλον το προτάσεων Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ενώ οι Ευρωεκλογές του Μαΐου τις καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικές.

Το φυσικό αέριο

Βερολίνο και Παρίσι, έπειτα από την διαφωνία που είχαν για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, κατέληξαν σε συμβιβασμό στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο αγωγός που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο από την Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία θα υπόκειται στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτό τον τρόπο η Γαλλία θεωρεί ότι θα αποτρέψει περαιτέρω εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα