back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΘΕΑΜΑ: Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία

Διαβάστε επίσης

Είναι η πρώτη επαγγελματική ομάδα θεάτρου για άτομα με αναπηρία. Είναι ο πρώτος θίασος ατόμων με αναπηρία που ανεβάζει παιδική παράσταση. Είναι η ομάδα ΘΕΑΜΑ.

Για την ομάδα ΘΕΜΑ μίλησε στον Αθήνα 9.84 η σκηνοθέτης και ηθοποιός Ελιάνα Περηφάνου. “Πρόκειται για μία μεικτή ομάδα συμπεριληπτικού επαγγελματικού θέατρου όπου οι ανάπηροι ηθοποιοί είναι στην κύρια σύνθεσή τους και συνυπάρχουν επί ίσοις όροις εντός και εκτός σκηνής απέναντι στους θεατές”, εξήγησε στην εκπομπή Και Μία Και Δύο Μία Με Δύο και στις δημοσιογράφους Δομίνα Διαμαντοπούλου και Μυρσίνη Λιοναράκη.

Η κ. Περηφάνου αναφέρθηκε στον σχετικό νόμο που ίσχυε μέχρι πριν λίγα χρόνια και που απαγόρευε την είσοδο στις Ανώτατες Δραματικές Σχολές για άτομα που δεν ήταν αρτιμελή. Αυτό κατάφερε να αλλάξει με το πείσμα του ο εμπνευστής και ιδρυτής του ΘΕΑΜΑ, Βασίλης Οικονόμου. “Ήταν ο πρώτος που πέρασε τις εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού κατ’εξαίρεση – καθώς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις πλην της αρτιμέλειας εξού και το κατ’εξαίρεση”, εξήγησε η σκηνοθέτης.

Η ομάδα ΘΕΑΜΑ ξεκίνησε το το 2010 και ήδη μετράει 18 παραστάσεις συμπεριλαμβανομένου και του παιδικού “Νάρκισσος και Ηχώ” που παίζεται αυτήν την εποχή κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί στο Από Μηχανής Θέατρο. “Πρόκειται για την πρώτη συμπεριληπτική παιδική παραγωγή, με επαγγελματικούς όρους στην Ελλάδα”, σημείωσε η κ. Περηφάνου προσθέτοντας ότι είναι “μία παράσταση που θίγει το θέμα της αναπηρίας χωρίς να μιλάει γι’αυτό”.

Η παράσταση αυτή είναι διαδραστική από την αρχή μέχρι το τέλος και τα παιδιά συμμετέχουν έντονα. Όπως διευκρίνισε η κ. Περηφάνου “στόχος είναι να μιλήσουμε ρεαλιστικά για το θέμα της αναπηρίας” που εξήγησε ότι “στο τέλος της παράστασης γίνεται συζήτηση παρατηρητικότητας με τα παιδιά”.

Σε ερώτηση σχετικά με τον επαγγελματικό χαρακτήρα της ομάδας (όλα τα μέλη της είναι μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), απάντησε ότι “είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε επαγγελματίες και για την αντίληψη που επικρατεί στην κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία”, ενώ υπογράμμισε ότι μέλη της ομάδας “αντιμετωπίζουν όχι μόνο αναπηρία κινητικότητας αλλά υπάρχουν και άτομα που αντιμετωπίζουν αυτισμό και σύνδρομο down”.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα