back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Ορθόδοξη θεολογία προβάλλει ως απαραίτητο μέσο διπλωματίας τον διάλογο»

Διαβάστε επίσης

«Η Ορθόδοξη θεολογία και πράξη προβάλλει ως απαραίτητο μέσο διπλωματίας τον διάλογο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Διημερίδα «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας» που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Διευκρίνισε, ότι κάνει λόγο για «έναν διάλογο αληθείας και αγάπης που στόχο θα έχει την άρση προσωπικών αγκυλώσεων, την αποσαφήνιση ιστορικών παρεξηγήσεων και κυρίως την αποκατάσταση της ορατής ενότητας των χριστιανών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σημείωσε πως «είναι όντως καίριας σημασίας τα πλαίσια μέσα από τα οποία περιγράφεται και ασκείται η λεγόμενη εκκλησιαστική διπλωματία, όρος που δεν αποδίδει στο μέγιστο την παραπάνω λειτουργία, αφού η καλύτερη περιγραφή ακούει στο όνομα διεκκλησιαστικές σχέσεις και συνεργασία μετά των λοιπών χριστιανικών εκκλησιών – ομολογιών και θρησκειών ανά τον κόσμο».

«Ο ρόλος της Πολιτείας είναι απαραίτητος και χρήσιμος. Φτάνει μόνο να κινείται στα όρια των διακριτών σχέσεων και να μην επεμβαίνει στην ελεύθερη άσκηση των πνευματικών σκοπών εκάστης Εκκλησίας και θρησκείας», επισήμανε.

Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «είναι ζωτική λειτουργία της Εκκλησίας ο διάλογος και κάτω από τον συντονισμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα, χωρίς εκπτώσεις στην πίστη και στα δόγματα της Ορθοδόξου παραδόσεώς μας, ως άλλωστε διετρανώθη και κατά το κοινό ανακοινωθέν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το έτος 2016». Και πρόσθεσε: «Στην πράξη της Εκκλησίας δεν μιλάμε για διπλωματία, αλλά για διάλογο και συνεργασία. Προς πάντας. Με μόνες προϋποθέσεις τον Ευαγγελικό Λόγο και την πατερική παράδοση της Ορθοδόξου ζωής, σεβόμενοι το δικαίωμα της συνύπαρξης μεταξύ θρησκειών και διαφόρων πολιτισμών.

Και στόχο, την επικράτηση της ειρήνης ως υψίστου αγαθού για την πρόοδο και την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας σε κάθε εποχή».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα