back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διεθνείς παρεμβάσεις για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Διαβάστε επίσης

Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης απηύθυναν σε Ινδία και Πακιστάν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Οι δύο γειτονικές χώρες και κάτοιχοι πυρηνικών οπλαστασίων, βρίσκονται σε διαμάχη για την περιοχή του Κασμίρ από το 1947.

Αμερικανική διαμεσολάβηση
Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν καταβάλλει προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν και απηύθυνε έκκληση τόσο στο Νέο Δελχί όσο και στο Ισλαμαμπάντ να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το αμερικανικό Πεντάγωνο, χωρίς να διευκρινίσει εάν έχει συνομιλήσει με τους ομολόγους του.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σημειώνεται πως ο Σάναχαν συζήτησε με κορυφαία στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων σχετικά με την κρίση.

«Το επίκεντρο της προσοχής του υπηρεσιακού υπουργού (Άμυνας) Σάναχαν βρίσκεται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», καθώς «προτρέπει αμφότερα τα έθνη να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτική δράση», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

Η ανησυχία του Πεκίνου
Τη «βαθιά ανησυχία του» για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, εξέφρασε την Τετάρτη και κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Κουρέσι επικοινώνησε με τον Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας, για τον ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει «εποικοδομητικό ρόλο» ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο Ουάνγκ «επανέλαβε την ελπίδα του ότι τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης», καθώς και την πάγια θέση της κινεζικής διπλωματίας πως η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή.


Βρετανία – Γαλλία – ΗΠΑ στ Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Μασούντ Άζχαρ, ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις ι Μοχάμαντ, που εδρεύει στο Πακιστάν κι έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 μέλη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Οι τρεις δυτικές χώρες θέλουν ο Μασούντ Άζχαρ να προστεθεί στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ που περιλαμβάνει πρόσωπα τα οποία ενέχονται στην «τρομοκρατία», κάτι που συνεπάγεται δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων σε διεθνές επίπεδο και παγκόσμιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Πρόκειται για το τρίτο αίτημα που υποβάλλεται για τον σκοπό αυτό από το Λονδίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον. Το Σ.Α. του ΟΗΕ έχει στη διάθεσή του 10 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα των τριών χωρών.

Η ένταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, μετά την επίθεση στο ινδικό Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 μέλη μιας παραστρατιωτικής δύναμης. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η Τζάις ι Μοχάμαντ. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά η μία της άλλης την Τετάρτη ενώ οι στρατοί ξηράς των δύο κρατών αντάλλαξαν πυρά σε τουλάχιστον 10 τοποθεσίες.

Ο ΟΗΕ προέτρεψε τις δύο κυβερνήσεις να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να λάβουν «άμεσα μέτρα αποκλιμάκωσης» της έντασης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ απηύθυνε από την πλευρά του αίτημα στον γ.γ. του ΟΗΕ να παρέμβει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα