back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εξελίσσεται σε μάστιγα

Διαβάστε επίσης

Στην τρομακτική σκιά της αύξησης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ανά τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, πραγματοποιείται σήμερα το διεθνές συνέδριο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών: Τα Επόμενα Βήματα για την Ολιστική Στήριξη των Παιδιών» που διοργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού.

Έγκριτοι επιστήμονες από την Αγγλία Σουηδία Αμερική και την Ελλάδα κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να μοιρασθούν με επαγγελματίες του χώρου εμπειρίες, γνώσεις και καλές πρακτικές. Οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες με 1200 άτομα να παρακολουθούν τις εργασίες του συνεδρίου.

«Μετά από δύο χρόνια προσπάθειας για να βρούμε λύσεις αναφέρει στον Αθήνα 9.84 ο Κώστας Γιαννόπουλος πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, «σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και μετά την πανελλαδική εκστρατεία μας ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών με το σύνθημα «Μένει μυστικό», καταλήξαμε ότι θα πρέπει να προσφέρουμε εργαλεία, καλές πρακτικές έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και να στηρίξουμε τα παιδιά με ολιστική προσέγγιση. Επίσης να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Δυστυχώς η κατάσταση χειροτερεύει. Τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα από αυτά που καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αλαλούμ με τα παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά είτε από το οικογενειακό τους περιβάλλον είτε από το ευρύτερο. Έτσι λοιπόν σήμερα έγκριτοι επιστήμονες από την Αγγλία, Σουηδία, Αμερική και την Ελλάδα κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να μοιραστούν με επαγγελματίες του χώρου τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους. Από τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα προκύψει και ένα ψήφισμα το οποίο θα σταλεί στους αρμόδιους και στα πολιτικά κόμματα της χώρας μας. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.»

Οι θεματικές προσεγγίσεις του Συνεδρίου είναι:

Κοινωνικές Πολιτικές για την Αντιμετώπιση και Πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης
Θεραπεία του Παιδιού Θύματος
Προστασία του Παιδιού Θύματος
Θέματα Δικανικής Εξέτασης Παιδιών Θυμάτων Βίας

Στοιχεία που σοκάρουν

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς στο 22% των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων, ενώ στο 31% υπήρξε καταγραφή άλλων ασελγών πράξεων. Τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών, ενώ πάνω από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδάκια ηλικίας μόλις 1-6 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 33% των περιστατικών που καταγγέλθηκαν δεν διαπιστώθηκε κακοποίηση από τους ιατροδικαστές λόγω κυρίως στην καθυστερημένη προσέλευση των ανηλίκων προς εξέταση, αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων.Ταυτοχρόνως σε κανένα Νοσοκομείο Παίδων της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής.

Πρόσφατη τραγική είδηση

Στην φυλακή οδηγήθηκε μετά την καταδίκη του για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, μέχρι πρότινος τρίτος ισχυρότερος άντρας στο Βατικανό.

Info

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη των Πρεσβειών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας.
Μεταδίδεται ζωντανά στο www.livemedia.gr

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα