back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καμία προστασία για κόκκινα στεγαστικά πρώτης κατοικίας από 1-1-2019 – Οι διατάξεις που συμφώνησαν Μαξίμου-τραπεζίτες

Διαβάστε επίσης


Εκτός οποιασδήποτε προστασίας τίθενται οριστικά όσα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από 1-1-2019 μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το νέο νόμο που θα αντικαταστήσει το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με τα ίσα συμφωνήθηκαν η προστασία θα παρέχεται σε όσους πληρούν τα κριτήρια του νόμου έως 31/12/2019 και σε όσους έχουν λάβει δικάσιμο μέχρι σήμερα μετά από προσφυγή στο νόμο Κατσέλη υπό την προϋπόθεση ότι θα ελεγχθούν από την πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και θα διαπιστωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια.

Η συμφωνία κυβέρνησης τραπεζών είναι ωστόσο ημιτελής καθώς αφορά μόνο στο άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη με την κυβέρνηση να δεσμεύεται έναντι των θεσμών ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προωθήσει αλλαγές στο σύνολο του νόμου Κατσέλη ενοποιώντας την πτωχευτική διαδικασία.

Στην διαπραγμάτευση που κράτησε περί τις οκτώ ώρες επιλύθηκαν διαφορές που υπήρξαν και συγκεκριμένα;
1. Όποιος υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα και δεν πληροί τα κριτήρια θα έχει μεν τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη αλλά όχι και προστασία πρώτης κατοικίας όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση
2. Η επιδότηση του δανείου από το δημόσιο θα προσδιορίζεται με αλγόριθμο από την πλατφόρμα και όχι από δικαστήριο.
3. Όσοι μέχρι 31/12/2018 είχαν κόκκινο δάνειο πρώτης κατοικίας έχουν περιθώριο ενός έτους να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα
4. Υπάρχει δυνατότητα σε όλους όσους έχουν προσφύγει στο δικαστήριο να επιλέξουν την ένταξη στην πλατφόρμα και να σταματήσει η δικαστική διαδικασία. Το κίνητρο είναι η επιδότηση της δόσης
5. Θα ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις προσφυγής στο νόμο Κατσέλη από την πλατφόρμα και για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια θα ενημερώνεται άμεσα το δικαστήριο
6. Όσοι δανειολήπτες ενταχθούν στο νέο καθεστώς και δεν πληρώνουν επί εννέα μήνες θα χάνουν την προστασία του νόμου για την πρώτη κατοικία και θα καταπίπτει η ρύθμιση. Το ίδιο θα ισχύει και αν το δημόσιο δεν καταβάλλει στην τράπεζα το ποσό της επιδότησης επί εννέα μήνες.
7. Για το διάστημα από 1ης Μαρτίου έως και τη λειτουργία της πλατφόρμας υπάρχει νομοθετικό κενό αλλά οι τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι δεν κινήσουν διαδικασίες κατά δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια του νόμου.
8. Σε περιπτώσεις που ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν λάβει επαγγελματικά δάνεια, προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη και απορρίφθηκε η αίτησή τους καθώς δεν πληρούσαν το τυπικό κριτήριο του στεγαστικού δανείου δίδεται η ευκαιρία ένταξης στο νέο νόμο εφ όσον πληρούν τα κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο πως η συμφωνία κυβέρνησης τραπεζών θα καταλήξει ως έχει στη Βουλή καθώς την τελική έγκριση θα δώσουν οι θεσμοί που ήδη έχουν εκφράσει ενστάσεις.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα