back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πού στοχεύει και ποιους θα χρηματοδοτεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Διαβάστε επίσης

Το πλαίσιο ίδρυσης, οργάνωσης λειτουργίας και στόχευσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας καθορίζει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Μαρτίου.

Κεντρικός πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) σε Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Οικονομίας τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και για το οποίο όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν συνεχείς διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς.

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα δέχεται καταθέσεις, θα στοχεύει σε έμμεσες χρηματοδοτήσεις (indirect finance), μέσω του δικτύου των εμπορικών τραπεζών που θα συνεργάζεται, θα συντονίζει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις εμπορικές τράπεζες. Ακόμη, θα λειτουργήσει ως πρεσβευτής και συνομιλητής της χώρας με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς και με χρηματοδοτικούς διεθνείς οργανισμούς (EIB, EBRD, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ).

Σημειώνεται πως πέρα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα η Αναπτυξιακή Τράπεζα, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία, θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε σύνθετα έργα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εταιρικών μετασχηματισμών, εξαγορών και συγχωνεύσεων κλπ.
Από την έναρξη της λειτουργίας της η Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται να διακινήσει μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους 5 δισ. ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας αναμένουν ότι η συνολική επίπτωση στην ελληνική οικονομία περισσότερων των 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την επιθυμητή αυτοτέλεια της και, άρα για την αποτελεσματική λειτουργία της ίδιας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία, με τον περιορισμό ότι η Γενική Συνέλευση δεν θα μπορεί να τροποποιεί τα καταστατικά άρθρα που προβλέπουν την επωνυμία, τη διάρκεια και την πλειοψηφική συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία δεν μπορεί να μειωθεί πέραν του 50% συν μία μετοχή.

Η προσοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Με την έναρξη της διαβούλευσης ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά το πάνελ της συζήτησης που διοργανώνει σήμερα το υπουργείο Οικονομίας στο Φόρουμ των Δελφών. Για την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα τοποθετηθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Αντώνης Γεωργακάκης αλλά και ο γενικός διευθυντής και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής, Έρευνας & Ανάπτυξης της BPIFRANCE, της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας από την οποία αντλήθηκε εμπειρία για τη δημιουργία της ελληνικής.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα