Search

Μπήκαμε στον «Κόσμο του Banksy»

1383

Παράνομος,αιρετικός, ιδιοφυής, ακτιβιστής, σφοδρός πολέμιος του καπιταλισμού και του υπέρ-καταναλωτισμού, ο Banksy, ο κορυφαίος ίσως street artist του κόσμου που κρατάει κρυφή την ταυτότητα του, ξεκίνησε τη δράση του στο Bristol τη δεκαετία του ’90, για να φτάσει χρόνια αργότερα να «εναποθέσει» έργα του ακόμη και στο τείχος της Παλαιστίνης. Πριν λίγους μήνες τράβηξε ακόμη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας όταν κατέστρεψε μια ρεπλίκα του κοριτσιού με το μπαλόνι λίγα λεπτά μετά την δημοπράτηση της για πάνω από 1 εκατ. λίρες.

Αυτή η καταστροφή, που αποτελεί ένα νέο έργο Τέχνης, αλλά και 30 ακόμα έργα του έχουν αναπαραχθεί πιστά και παρουσιάζονται στην έκθεση «Ο κόσμος του Banksy» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

«Έχουμε κάνει απόλυτη αναπαράσταση των σημείων που έχουν γίνει τα έργα» δήλωσε ο Γιώργος Ισαάκ, πρόεδρος της People Entertainment που διοργανώνει την έκθεση στον Αθήνα 9.84. «Οπότε έχει γίνει μια πολύ μελετημένη και ακριβής αναπαραγωγή, στην λογική του ότι αυτό ακριβώς που θα δείτε στην έκθεση είναι ολόιδιο με αυτό που θα δείτε έαν ήσασταν μπροστά στον τοίχο στον οποίο το ζωγράφισε. Ο τοίχος έχει κατασκευαστεί εκ νέου, το γκράφιτι έχει κατασκευαστεί ολόιδιο επάνω στον ίδιο τοίχο δηλαδή είναι ολόκληρο το σκηνικό αντικείμενο».

«Αυτό που θέλουμε» συνεχίζει «να μεταδώσουμε στον κόσμο είναι το ελάτε να δείτε τον κόσμο του Banky. Θεωρήσαμε ότι είναι πιο τίμιο και πιο σωστό, γιατί μιλάμε για έναν street artist, να δεις πραγματικά το έργο του πως το έχει οραματιστεί και σε πιο σημείο, γιατί έχει να κάνει και με το σημείο που έχει τοποθετηθεί το έργο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εκθέσεις που υπάρχουν στον κόσμο, που ουσιαστικά έχουν πάρει κάποιες ρεπλίκες των έργων σε καμβά και βλέπουμε αφίσες, εδώ θα πάρετε πραγματικά την αίσθηση του τι θέλει να πει ο καλλιτέχνης».

«Μιλάμε για έναν καλλιτέχνη καθαρά πολιτικοποιημένο ο λόγος που κάνει την τέχνη του είναι για να περάσει μηνύματα. Με αφορμή αυτή την λoγική συνδέσαμε το έργο του με τη διεθνή αμνηστία και αποφασίσαμε με δεδομένο ότι ο καλλιτέχνης είναι άγνωστος, οπότε και να θέλαμε να του δώσουμε χρήματα για δικαιώματα δεν μπορούμε θεωρήσαμε σωστό ταυτόχρονα να μην εισπράξει κανένας ιδιώτης χρήματα από τα εισιτήρια» δήλωσε ο κ. Ισαάκ για την απόφαση τους να αποδοθεί το σύνολο των κερδών στο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η λογική του είναι «παράνομη». Είμαι street artist πηγαίνω σε έναν τοίχο χωρίς να πάρω άδεια από κανένα και τοποθετώ το έργο μου. Δεν υπάρχει κάποιος εμπορικός μηχανισμός πίσω από το όνομα του».

Βάσια Μπακετέα

Πληροφορίες έκθεσης

Ημερομηνίες: Από 27 Φεβρουαρίου μέχρι και 26 Μαρτίου 2019
Μέρος: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα: 1:30 – 23:00
Τρίτη: 1:30 – 23:00
Τετάρτη: 1:30 – 23:00
Πέμπτη: 1:30 – 23:00
Παρασκευή: 1:30 – 23:00
Σάββατο: 10:00 – 23:00
Κυριακή: 10:00 – 23:00
Πληροφορίες: 216 800 48 68
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό εισιτήριο: 15 ευρώ (12 ευρώ για τα πρώτα 1.000 εισιτήρια)
Μειωμένο εισιτήριο*: 12 ευρώ (10 ευρώ για τα πρώτα 1.000 εισιτήρια)
Ομαδικά εισιτήρια**: 10 ευρώ (8 ευρώ για τα πρώτα 1.000 εισιτήρια)

*ισχύουν για τις παρακάτω κατηγορίες: Ανέργων, Φοιτητών, Παιδικό, ΑΜΕΑ.
**για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 εισιτήριων.

Το σύνολο των κερδών της έκθεσης θα διατεθεί για την ενίσχυση της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ. All the profits of the exhibition will be donated to the AMNESTY INTERNATIONAL.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *