back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο νόμος «του ποδαριού» για την πρώτη κατοικία και ο κίνδυνος νέας απόρριψης από τους θεσμούς

Διαβάστε επίσης

Οι απαιτήσεις της ΕΚΤ ικανοποιήθηκαν κατά τα δύο τρίτα-Καμία εκτίμηση επιπτώσεων στις τράπεζες και πολυνομία οι απειλές.

Όλα στο πόδι. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ΕΚΤ για το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάστηκε αρχικά για να αντικαταστήσει το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη αλλά σήμερα έχει αποσταλεί στους θεσμούς με σημαντικής έκτασης αλλαγές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καλύπτει τα ζητήματα που έθεσαν οι θεσμοί.

Τραπεζικοί κύκλοι μιλώντας στον Αθήνα 9.84 αναφέρουν ότι ναι μεν έγιναν μεγάλα βήματα μέχρι στιγμής σε σχέση με το αρχικό σχέδιο αλλά η βελτίωση αφορά στα δύο τρίτα του σχεδίου και είναι αυξημένος ο κίνδυνος να απορριφθεί εκ νέου το σχέδιο που έχει σταλεί.

Από την έκθεση της ΕΚΤ προκύπτει

Πρώτον ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος -με ευθύνη προφανώς της κυβέρνησης- δεν είχε καμία συμμετοχή, με κίνδυνο να υπάρχουν κρυφά σημεία που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα

Δεύτερον, στο σχέδιο νόμου υπήρχαν εξουσιοδοτικές διατάξεις (ορισμένες απαλείφθηκαν) έκδοσης υπουργικών αποφάσεων μεγάλων υπουργείων, οι οποίες προκαλούν δυσχέρεια στην αξιολόγηση των επιπτώσεων και

Τρίτον, στο νόμο δεν υπάρχει καμία συνολική αξιολόγηση των επιπτώσεων του σχεδίου νόμου στην κεφαλαιακή επάρκεια και τη χρηματοοικονομική θέση των πιστωτικών ιδρυμάτων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθώς και των συνεπειών του για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας.

Ουσιαστικά δηλαδή, η ΕΚΤ περιγράφει μια κατάσταση που δημιουργεί συνθήκες αλαλούμ στο τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα, θέτει και το μείζον ζήτημα της πολυνομίας για τη ρύθμιση χρεών, η οποία δεν επιλύεται αλλά μετατίθεται για το μέλλον με θεωρητική δέσμευση της κυβέρνησης που θα περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην έκθεση της ΕΚΤ αναφέρονται τα εξής:

«Το σχέδιο νόμου δεν εισάγεται υπό συνθήκες νομικού και δικαστικού κενού. Ιδιαίτερη συνάφεια με το σχέδιο νόμου έχουν οι ακόλουθοι νόμοι:

Ο Ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων προβλέπει επίσης διαγραφή και ρύθμιση χρεών μέσω δικαστικών διαδικασιών, επιτρέπει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης επί του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη για μεγάλα χρονικά διαστήματα και προβλέπει δυνατότητες συνεισφοράς του Δημοσίου.

Ο ν. 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιτρέπει την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών για διαφορετική κατηγορία δανειοληπτών. Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ορίζει τις διαδικασίες πλειστηριασμού και κατάσχεσης.

Οι νόμοι περί πτώχευσης, ειδικής διαχείρισης και λοιπών συλλογικών διαδικασιών ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζει κανόνες και διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν οι τράπεζες σε περιπτώσεις καθυστέρησης στην αποπληρωμή δανείων.

Οι νόμοι που προβλέπου νεπιδόματα στέγασης, ιδίως για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και διάφοροι φορολογικοί και λογιστικοί κανόνες είναι επίσης συναφείς με το σχέδιο νόμου».

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα