back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παραζάλη από τις εκτιμήσεις του αμερικανικού κολοσσού για τα κοιτάσματα του “Γλαύκου”

Διαβάστε επίσης

Ίλιγγο προκαλούν στην Κύπρο οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις των Exxon Mobil-Qatar Petroleum, για το περιεχόμενο του οικοπέδου «Γλαύκου» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπολογίζεται ότι η αξία του κοιτάσματος κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 δισ. δολαρίων και μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε σχέση με τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή, όπως θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, αυτό το κοίτασμα θα μπορούσε να ικανοποιήσει το νησί για τα επόμενα 200 χρόνια. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία.

Η ExxonMobil, όχι μόνο μένει στην Κύπρο για τουλάχιστον ακόμα 20 χρόνια, αλλά εμμέσως πλην σαφώς, ο «Γλαύκος» συνδέει πλέον την κυπριακή ΑΟΖ με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Εντός του μήνα θα γίνουν γνωστά τα δεδομένα για την επόμενη, επιβεβαιωτική γεώτρηση στον «Γλαύκο» και εντός 120 ημερών η περίοδος που θα πραγματοποιηθεί, μαζί με γεώτρηση και σε τρίτο στόχο με σκοπό την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στο τεμάχιο 10.
Αυτό προσδιορίζεται εντός του 2020.

Βλέπουν πέραν των πέντε στόχων εντός του τεμαχίου 10, ωστόσο ο «Γλαύκος» επαναπροσδιορίζει τις προτεραιότητες, αφού στόχοι τύπου «Γλαύκος» περνούν στην πρώτη γραμμή, απ’ όπου υποχωρούν στόχοι τύπου «Δελφύνη» για την οποία ανακοινώθηκε και επίσημα ότι δεν βρέθηκε κοίτασμα. Δεν γίνεται άλλη αναφορά, αλλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η περιοχή της «Δελφύνης» εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον και η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum θα επανέλθει και εκεί.

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil επιβεβαίωσε χθες και δημόσια, ενώπιον του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, ότι ο αμερικανικός κολοσσός ενδιαφέρεται και για άλλες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η κοινοπραξία αγόρασε ήδη, έναντι σημαντικού αντιτίμου, όλα τα σεισμογραφικά που έγιναν στο τεμάχιο 12 που πλην της «Αφροδίτης» έχει επιστραφεί στη Δημοκρατία. Ταυτόχρονα ο αμερικανικός κολοσσός ρίχνει τα βλέμματά του και στο τεμάχιο 11.

Θ. Ντόκος: Υπολογίσιμος παραγωγός η Κυπριακή Δημοκρατία

Την αποψη ότι, είναι ακόμη νωρίς, καθώς υπάρχει μια σειρά από τεχνικές διαδικασίες, που πρέπει να υλοποιηιούν προκειμένου να επιβεβαιωθεί το μέγεθος του κοιτάσματος, εξέφρασε γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι, με τα σημερινά δεδομένα είναι «κάτι αντοίστιχο της Αφροδίτης. Αρα, η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται υπολογίσιμος παραγωγός».

Όπως είπε στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και στη Νόνη Καραγιάννη, «μεγαλώνει το ενεργειακό διακύβευμα άρα αυξάνεται το ενδιαφέρον της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κ. Ντόκο, «η Τουρκία λέει ότι όχι μόνο γεωπολιτικά θέλω να είμαι παρούσα και να με λαμβάνετε υπόψιν σε ότι σχεδιάζετε στην περιοχή αλλά και συμφερόντων. Η Τουρκία προβάλει μια εικόνα μεγάλης περιφερειακής δύναμης».

Ιδανικά, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα έπρεπε να διαμορφώσουμε μια κατάσταση win-win.Όλοι να έχουν μια συμμετοχή και όλοι να έχουν ένα κίνητρο αυτή η ιστορία να πάει καλά με χαμηλές εντάσεις. Δεν είναι καθόλου απλό να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη μετάβαση», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι, «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ δύσκολη σχέση μεταξύ όλων».

Χριστιάννα Κούσιου

Με πληροφορίες από το philenews.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα