back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Αρκετά και διαφορετικά τα θέματα στον διεθνή Τύπο σήμερα από την “απάντηση” της Κομισιόν στην ουγγρική εκστρατεία εναντίον του Ζ Κ Γιούνκερ έως την νέα διαφαινομενη σύγκρουση Ιταλίας – Βρυξελλών

Για Ουγγαρία – Ε.Ε: “Η Κομισιόν αντεπιτίθεται…”σχολιάζει το Politico σχετικά με την επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης εναντίον του προέδρου της, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. “Η Κομισιόν συμφωνεί, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια για το τι κάνει η Ε.Ε” επεσήμανε η Επιτροπή. “Αλλά πιστεύουμε ότι δικαιούνται γεγονότα και όχι κατασκευασμένες πληροφορίες. Η εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης διαστρεβλώνε την αλήθεια και επιδιώκει να μαυρίζει την εικόνα κάνοντας λόγο για μυστικό σχέδιο ώστε να ενισχυθεί η μετανάστευση στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνωμοσία. Η Κομισιόν θα ηθελε λοιπόν να θέσει τα πράγματα όπως έχουν και με κάθε λεπτομέρεια” ανέφερε η ανακοίνωση. Η εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης περιλαμβάνει διαφημίσεις, πινακίδες και μια επιστολή του πρωθυπουργού της, Βίκτορ Όρμπαν προς κάθε πολίτη με την οποία ισχυρίζεται ότι “οι Βρυξέλλες απειλούν την ασφάλεια των Ούγγρων”. “Οι ισχυρισμοί της ουγγρικής κυβέρνησης είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων εξαιρετικά αποπροσανατολιστική” αναφέρει η Κομισιόν σε έγγραφο που μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα ουγγρικά. Τίποτα δεν σχετίζεται με τον Τζορτζ Σόρος σημειώνει επίσης η Επιτροπή θέλοντας να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της ουγγρικής κυβέρνησης. “Τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται από κινδύνους ασφάλειας αλλά θα πρέπει να εξυπηρετούν νόμιμους ταξιδιώτες. Είναι πέραν από κάθε φαντασία να διαβάζει κανείς αυτή την ορολογία ως σχέδιο που υπονομεύει την άμυνα των συνόρων” προσέθεσε η Κομισιόν.
Την ίδια ώρα “σχίσμα στο ΕΛΚ” καθώς τέσσερα εθνικά κόμματα εντός του ΕΛΚ ζήτησαν από τον πρόεδρο της ομάδας, Ζόζεφ Ντόουλ χθες είτε να εκδιώξει είτε να παγώσει τη συμμετοχή του κόμματος του Όρμπαν από την ευρωπαϊκή τους οικογένεια ώστε με αυτόν τον τρόπο να “απαντηθούν” οι επιθέσεις του εναντίον του Γιούνκερ. Πρόκειται για το φλαμανδικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, το Βαλονικό και το Χριστιανοκοινωνικό Λαϊκό Κόμμα του Λουξεμβούργου. Το τέταρτο κόμμα είναι το Λαϊκό Κόμμα της Πορτογαλίας. Τουλάχιστον 7 συνολικά κόμματα του ΕΛΚ ζητούν την αποβολή του Fidesz καθώς είχαν προηγηθεί άλλα από τη Δανία, τη Σουηδία και την Φινλανδία. Το επτά… είναι ο “μαγικός” αριθμός για να εκκινήσει η σχετική συζητηση στο ΕΛΚ.

Για Ιταλία: Η Ιταλία δεν αλλάζει κατεύθυνση, παρά τις κριτικές των Βρυξελλών για ασθενή οικονομική ανάπτυξη και επιλογές που δεν αναμένεται να φέρουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αναφέρει η DW. «Τα μέτρα μας δεν μπλοκάρουν την ανάπτυξη. Με τις κινήσεις μας θέλουμε να βγούμε από την κρίση, η οποία πλήττει όλη την Ευρώπη», λένε τα Πέντε Αστέρια, μέσω του αρχηγού του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο. Παράλληλα ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προσθέτει «Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να δράσουμε, τα μέτρα μας δεν θα μείνουν σε καμία περίπτωση μόνο στα χαρτιά». Και τονίζει ότι η κύρια προτεραιότητά του παραμένει η «κοινωνική συνοχή», ενώ διαψεύδει ότι η χώρα του σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ατλαντική Συμμαχία. Ουσιαστικά η Ρώμη υπερασπίζει το «εισόδημα του πολίτη» που θα αρχίσει να καταβάλλεται την άνοιξη. Οι δικαιούχοι υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίξουν τους πέντε εκατομμύρια πολίτες. Βάσει των τελευταίων αποφάσεων, οι πολίτες αυτοί θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται νέες προτάσεις εργασίας μόνον αν ο μισθός ξεπερνά τα 850 ευρώ. Στο μεταξύ όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες αιτήσεις για το «εισόδημα», φτάνουν από την Νότια Ιταλία. Κυρίως, από την Σικελία και την περιοχή της Νάπολης, οι οποίες μαστίζονται από χρόνια ανεργία. Πολλοί σχολιαστές όμως θεωρούν ότι ο μηχανισμός αυτός για εύρεση εργασίας είναι δύσκολο να λειτουργήσει, διότι δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος για τον εκσυγχρονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών του δημοσίου. Και λόγω του ότι παράλληλα η όλη ευθύνη για τον εντοπισμό των κατάλληλων προτάσεων εργασίας θα βαραίνει μόνο διάφορους «επαγγελματικούς κηδεμόνες», οι οποίοι θα προσληφθούν με συμβόλαια ορισμένου χρόνου. Το κύριο θέμα δηλαδή είναι ότι δύσκολα θα βρεθούν ξαφνικά εκατομμύρια δελεαστικές θέσεις εργασίας. Υπάρχει, τέλος, και το θέμα των έκτακτων οικονομικών μέτρων. Η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει να διαψεύδει ότι θα χρειαστούν. Αλλά οι αναλυτές τα θεωρούν πλέον σχεδόν βέβαια και πιστεύουν ότι θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή.

Για Ιταλία – Τουρκία- Γερμανία: Στο μεταξύ ένα έγγραφο της ιταλικής κυβέρνησης που στήριζε το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιου κράτος – μέλος της Ε.Ε απορρίφθηκε χθες από μέλη της ιταλικής κυβέρνησης, αναφέρει το Politico. Το έγγραφο – μακροσκελές κείμενο – που περιγράφει την προσέγγιση της Ιταλίας σε ό,τι αφορά την Ε.Ε το 2019 προκάλεσε κάποια νευρικότητα όταν κατατέθηκε στο κοινοβούλιο. Επειδή προκάλεσε ενόχληση όταν η Stampa ανέφερε πως επισημαίνει ότι η πολιτική της Ιταλίας για την Τουρκία είναι “στην ίδια γραμμή” με το έγγραφο που εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον περασμένο Ιούνιο και το οποίο διακηρύττει ότι “η Τουρκία παραμένει υποψήφιο κράτος – μέλος της Ε.Ε”. Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της ακροδεξιάς Λέγκας, ενός από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο το 2013 ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας διακήρυξε ότι “η Τουρκία δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει Ευρώπη”. Μετά τη δημοσίευση του εγγράφου ανώτατα στελέχη της Λέγκας ανέφεραν ότι εξακολουθούν να πιστεύουν το ίδιο. Ο Τζουλιέλμο Πίτσι, υφυπουργός Επικρατείας στο υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε χθες ότι όχι μόνο το κόμμα αλλά και όλη η χώρα είναι εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ε.Ε. Η καταιγίδα ξέσπασε από τον απερχόμενο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πάολο Σαβόνα του οποίου το τμήμα στο υπουργείο Εξωτερικών ειναι “υπεύθυνο” για το έγγραφο. Ο Σαβόνα θα εγκαταλείψει τη θέση αυτή για να αναλάβει την αρχή που θα επιβλέπει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, Consob.

Στη Γερμανία πάντως η οργάνωση Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα ζήτησαν ευθέως από τις τουρκικές αρχές να μην εμποδίζουν τη δουλειά των ξένων ανταποκριτών στη χώρα. Η ομάδα ανέφερε πως αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι, μισοί εκ των οποίων είναι Γερμανοί ανταποκριτές στην Τουρκία αναμένουν από την αρχή του έτους την ανανέωση των διαπιστεύσεων τους. Χθες σε κάποιους εξ αυτών απαγορεύθηκε η είσοδος σε συνεντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν στην Κωνσταντινούπολη ακριβώς επειδή δεν είχαν μαζί τους δημοσιογραφικές ταυτότητες. Οι Ρεπορτερς Χωρίς Σύνορα αναφέρουν πως η καθυστέρηση αυτή της ανανέωσης των διαπιστεύσεων αποτελεί μια “θρασύτατη προσπάθεια” από την Άγκυρα “να περιορίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία των ξένων ανταποκριτών”. “Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει άμεσα να διαβεβαιώσουν ότι οι ξένοι ανταποκριτές θα μπορούν να εργαστούν ελεύθερα” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική οργάνωση πάνω από 100 ρεπόρτερς παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία που σύμφωνα με την ομάδα “πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο επαγγελματιών δημοσιογράφων”. Μόλις τον Ιανουάριο μια ακόμα δημοσιογράφος της DW η Πελίν Ούνκερ καταδικάστηκε σε 15 μέρες φυλάκισης για ρεπορτάζ της που αναφερόταν σε πιθανή διασύνδεση μεταξύ ενός πρώην πρωθυπουργού και ενός τραπεζικού λογαριασμού offshore.

Στην Ισπανία: Ενίσχυση για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ καταγράφει δημοσκόπηση του ινστιτούτου CIS στην Ισπανία μόλις δύο μήνες πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές. Οι Σοσιαλιστές έχουν ενισχυθεί κατά τρεις μονάδες φθάνοντας στο 33,3%, ποσοστό διπλάσιο από το 16,7% του Λαϊκού Κόμματος. Το Λαϊκό Κόμμα ανακτά τη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τους φιλελεύθερους Ciudadanos που πέφτουν από το17,7% στο 15,3%. Το ακροδεξιό Vox υποχωρεί από το 6,5% στο 5,9%.

Στη Γαλλία: Μια τροπολογία που κατέθεσε χθες η βουλευτής του En Marche Βαλερί Πετί με την οποία αντικαθιστούσε στα έγγραφα των σχολείων τον όρο “πατέρας” και “μητέρα” με αυτούς του “γονιός 1” και “γονιός 2” προκάλεσε χθες αντιδράσεις. Η τροπολογία πάντως είχε στόχο να καταπολεμήσει τις διακρίσεις εις βάρος των γονέων του ίδιου φύλου και να ενισχύσει τον νόμο Γάμος για Ολους, που ψηφίστηκε στη Γαλλία το 2013. Παρότι η τροπολογία δεν υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, ούτε από την εισηγήτρια του νομοσχεδίου για ένα «σχολείο εμπιστοσύνης», πέρασε σε πρώτη ανάγνωση από την Εθνοσυνέλευση. Προκάλεσε όμως την έντονη αντίδραση της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς, καθώς και υπερσυντηρητικών οργανώσεων. Τόσο έντονη, που η κυβέρνηση προσανατολίζεται, ενόψει της επιστροφής του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, σε μία “συμβιβαστική λύση”. Ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπανκέρ δεν υποστήριξε ποτέ την ιδέα αυτή. Μιλώντας France Info στις 18 Φεβρουαρίου μάλιστα είπε πως το “Γονιός 1, γονιός 2, ασφαλώς και δεν είναι ιδανικό, γιατί μοιάζει να εγκαθιδρύει μία ιεραρχία ανάμεσα στους δύο γονείς” λίγες ημέρες αφότου πέρασε η επίμαχη τροπολογία σε πρώτη ανάγνωση από την Εθνοσυνέλευση. «Είναι πολλά τα προβλήματα που δημιουργούνται. Μπορεί κανείς να συμφωνεί με έναν αγώνα. Πρέπει όμως να είναι προσεκτικός να μην κάνει, στο όνομα αυτού του αγώνα, πράγματα αντιπαραγωγικά για αυτόν».Υποσχέθηκε παράλληλα ότι θα αναζητηθεί μια καλύτερη φόρμουλα καθώς όπως ισχυρίστηκε πως υπάρχουν πολλές που να επιτρέπει τον όρο “πατέρας” και “μητέρα” και να σέβονται την οικογενειακή δομή. Η εισηγήτρια του νομοσχεδίου Αν-Κριστίν Λανγκ προσανατολίζεται σε μία φόρμουλα του τύπου «πατέρας – μητέρα / πατέρας μητέρα», που θα αφήνει τους γονείς ελεύθερους να κάνουν όποιον συνδυασμό επιθυμούν – πατέρας / μητέρα, πατέρας / πατέρας, μητέρα / μητέρα. Στο μεταξύ, μία άλλη τροπολογία στο νομοσχέδιο για ένα «σχολείο εμπιστοσύνης» που κατέθεσε η Δεξιά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, θέλει τη γαλλική σημαία και μία αφίσα με τους στίχους της Μασσαλιώτιδας σε όλες τις σχολικές τάξεις. Η τροπολογία πέρασε τελικά, αφού πρώτα συμπεριελήφθη και η υποχρεωτική τοποθέτηση της ευρωπαϊκής σημαίας.

Για Κύπρο- ΑΟΖ: Ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακκοτρύπη ότι στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα κοιτάσματα υπολογίζονται γύρω στα 140 με 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ότι «αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από ένα μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων. Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου: «Ήδη πριν από ένα χρόνο η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων «Saipem 12.000», το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου. Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και μετά από λίγες μέρες αποχώρησαν. Ο θαλάσσιος αποκλεισμός έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο. Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους. Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο». Και το άρθρο καταλήγει: «Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε την Τρίτη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις δυνατότητες για νέες συνομιλίες. Ωστόσο μετά τη συνάντηση ο Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα