back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Α. Τσίπρας: Οι ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης με στόχο να δοθεί τέλος στις αυστηρές μορφές λιτότητας αλλά κυρίως να αντιμετωπιστεί με δυναμικό τρόπο το φαινόμενο του ακροδεξιού λαϊκισμού έστειλαν οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας παρουσία του προέδρου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, κατά την εκδήλωση με τίτλο “Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη” κατά την διάρκεια της οποίας παρουσιάσθηκε η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την ισότητα.

Πρόκειται για 110 προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η συμπρόεδρος της επιτροπής, Λούκα Κατσέλη. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ομάδα της Προοδευτικής συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, το ελληνικό γραφείο του ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής του οποίου ηγείται η κ. Κατσέλη.

Αλέξης Τσίπρας: Αναγκαιότητα σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων

Νέο κάλεσμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου. Να πείσουμε για την αναγκαιότητα στρατηγικής σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη. Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η σημερινή συνάντηση αν έκαναν αποδεκτή την πρόσκληση οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Θα ήμουν ευτυχής, πρόσθεσε, αν μπορούσα να διαφωνήσω εδώ με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη κάνοντας λόγο για έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό τους λόγο. Με φόντο τη σφοδρή κριτική που δέχεται για τα περί άλωσης του κεντρώου χώρου , ο κ. Τσίπρας αντέκρουσε το επιχείρημα λέγοντας: θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ο ιστορικός αυτός χώρος μπορεί να λεηλατηθεί και να εξαϋλωθεί, υπονοώντας το ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο τόπος για να κυβερνηθεί χρειάζεται συμμαχίες, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αριστεράς , όχι της κεντροαριστεράς, χρειάζεται να βρει συμμάχους στο δημοκρατικό κέντρο. Με αφορμή τα περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που πρεσβεύει το ΚΙΝΑΛ, ο Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε με αιχμηρό τρόπο: η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπάγεται στρατηγική νίκη της δεξιάς δηλαδή επιλέγεις να αυτοακυρωθείς ως χώρος. Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, υπενθύμισε οτι έλαβε απόφαση για ένα πλατύ κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες της προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ενόψει των ευρωεκλογών, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς.
Γνωρίζω ότι κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία αυτή τη πρωτοβουλία. Είναι όμως ειλικρινής και ταυτόχρονα αναγκαία, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ακροδεξιά και νεοφιλελευθερισμός

Πως επιτρέψαμε στον νεοφιλελευθερισμό να γίνει η επίσημη Ευρωπαϊκή οικονομική θρησκεία, το επίσημο δόγμα, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αρχίζουν να διευρύνονται ακριβώς ως συνέπεια της σταδιακής επικράτησης αυτού του αδηφάγου πλαισίου αξιών και πολιτικών.
Και ήταν αυτή ακριβώς η πολιτική διαχείριση της κρίσης που καλλιέργησε το έδαφος για την δημιουργία του ρεύματος του ακραίου δεξιού λαϊκισμού που σήμερα απειλεί την Ευρώπη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Από τον Όρμπαν, μέχρι τον Βίλντερς και από τον Κούρτς μέχρι το AFD. Και αυτό το πάντρεμα -όπως είπε- ο Αλέξης Τσίπρας, ακραίας δεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού είναι που συγκροτεί τελικά μια απεχθή και βαθιά συντηρητική, αντιευρωπαϊκή Διεθνή, στη καρδιά της Ευρώπη. Κυρίως όμως χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη. Είναι η πιο κρίσιμη πολιτική μάχη από την ίδρυσή της.

Ούντο Μπούλμαν- Εύσημα σε Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Καμίνη

Η Ευρώπη δέχεται πυρά, οι λαοί απειλούνται από τους ακραίους δεξιούς και νεοφιλελεύθερους τόνισε ο κ. Ούντο Μπούλμαν, “ποιος αν όχι οι Σοσιαλδημοκράτες θα δώσει απαντήσεις” διερωτήθηκε και αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες σημείωσε ότι έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια για λόγους εγχώριους και διεθνείς. Άσκησε σφοδρή κριτική στους νεοφιλελεύθερους, την τρόικα και τον κ. Σόιμπλε οι οποίοι ,όπως είπε, χειρίστηκαν με ανεύθυνο τρόπο το ελληνικό θέμα τα χρόνια της κρίσης γιατί δεν ενθάρρυναν τη λύση του αλλά δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα. Παράλληλα, έκανε λόγο για εξτρεμισμό που γεννά μίσος , ξενοφοβία και εθνικισμό και ο εθνικισμός , όπως τόνισε, σημαίνει πόλεμος. Η Ελλάδα είναι μέρος της προοδευτικής λύσης τόνισε ο Ούντο Μπούλμαν. Παράλληλα, εξήρε τον Γιώργο Παπανδρέου -με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί- ως πρωθυπουργό της καινοτομίας που έδωσε έμφαση σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφέρθηκε με θερμά λόγια και στο δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη κάνοντας λόγο για αριστεία στη δημόσια διοίκηση για αυτό και ,όπως είπε ,δεν είναι τυχαίο ότι του απονεμήθηκε το βραβείο της καινοτομίας.

Λούκα Κατσέλη: Οργή και ανασφάλεια ευρωπαίων πολιτών

Εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα ανεβαίνουν ανησυχητικά, κρύβεται οργή και ανασφάλεια συμπολιτών μας δήλωσε η κ. Κατσέλη. Η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής φιλοδοξεί να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης.
Αναφερόμενη σε ορισμένα σημεία της έκθεσης δήλωσε: ότι 118 εκ. συμπολίτες μας βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού
50 εκ άνθρωποι πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια ,
1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν από το 2007 εως το 2015.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Προτεραιότητα σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς

Σήμερα η συζήτηση μεταξύ προοδευτικών δημοκρατικών ευρωπαικών δυνάμεων είναι απαραίτητη όχι μόνο εξαιτίας των επικείμενων ευρωεκλογών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος . Αλλά κυρίως , όπως είπε, λόγω της διαχείρισης της ευρωπαικής πορείας από τις πλειοψηφούσες μέχρι σήμερα συντηρητικές δυνάμεις που έχουν οδηγήσει στην υποχώρηση του ευρωπαικού οράματος και στην απαξίωσης της ευρωπαικής ιδέας στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών. Προτεραιότητα σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς , τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Μίλτος Κύρκος: Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είναι εδώ

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού , Μίλτος Κύρκος ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ στο πλαίσιο της εκδήλωσης , άσκησε κριτική για τις απουσίες από την εκδήλωση λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είναι εδώ κάνοντας λόγο για φοβική προσέγγιση και περιχαράκωση. Εμείς( το Ποτάμι) οφείλουμε να χαράσσουμε ένα διαφορετικό καλύτερο αύριο δήλωσε ο κ. Κύρκος .

Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων :οι Δημήτρης Βίτσας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης, Άγγελος Τόλκας Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Τόσκας, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Γιαννης Μουζάλας, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης και Ευάγγελος Αντώναρος.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα