back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης: «Στρατηγικός μας εταίρος η Β. Μακεδονία – Αναλαμβάνουμε την ασφάλεια του εναερίου χώρου της»

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής θέσης που κατέχει στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καλείται να αντιμετωπίσει θέματα περιφερειακής ασφάλειας, τα οποία συνθέτουν αυτό που σήμερα ονομάζουμε «πλέγμα νέων προκλήσεων ασφαλείας», όπως: η διεθνής τρομοκρατία, η διακίνηση Όπλων Μαζικής Καταστροφής, το οργανωμένο έγκλημα, οι κυβερνοεπιθέσεις, η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η μεταναστευτική -προσφυγική κρίση, που συνιστά, μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, σε ομιλία του στη Βουλή, σε Βουλευτές των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, είπε ότι, «προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Βόρεια Μακεδονία, γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον. Είμαστε έτοιμοι να προσφέραμε υπηρεσίες έλεγχου και ασφάλειας στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης είπε: «αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης. Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, αποφασίσαμε με τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, στη συνάντησή μας στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.»

Οι αποστολές του ΝΑΤΟ
Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, σε στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης είπε: «τα τελευταία έτη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συμμετέχουν ενεργά σε ποικίλες δράσεις για την διατήρηση της ειρήνης αλλά και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως η νατοϊκή δύναμη SNMG-2, η Επιχείρηση SEA GUARDIAN, η νατοϊκή αποστολή Resolute Support Mission στο Αφγανιστάν, η Επιχείρηση Joint Enterprise της KFOR, η Επιχείρηση ENDURING FREEDOM στο Ιράκ, η επιχείρηση UNIFIL στο Λίβανο, καθώς και η υποστήριξη της FRONTEX, για την ενίσχυση της ασφάλειας των Ευρωπαϊκών Συνόρων.»

Η Ρωσία στα Βαλκάνια
Για την δραστηριότητα της Ρωσίας στα Βαλκάνια, ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης είπε: «Εξετάζοντας την παρουσία και δραστηριότητα της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, διαπιστώνουμε ένα διαχρονικό ενδιαφέρον που οφείλεται στις στρατηγικές επιδιώξεις της Μόσχας για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση της παρουσίας της στον οικονομικό και κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Σε κάθε περίπτωση, ως υποστήριξα και στη πρόσφατη Σύνοδο ΥΠΑΜ ΝΑΤΟ, αποτελεί ισχυρή μας πεποίθηση ότι, έχει ιδιαίτερη σημασία η διατήρηση της σύνδεσης της Ρωσίας με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Στο πνεύμα αυτό, θεωρούμε ότι η «διττή προσέγγιση» έναντι της Ρωσίας εξακολουθεί να έχει πραγματική αξία και ως εκ τούτου οι δίαυλοι επικοινωνίας σε στρατηγικό επίπεδο πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί.

Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας διατηρεί ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία και συνεκτιμώντας ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δύναται να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.»

Μαντλίν Μουν
“Είστε ένας από τους πολύ σημαντικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, είστε η ελίτ μέσα στη συμμαχία” είπε αναφερόμενη στην Ελλάδα η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Μαντλίν Μουν, κατά τη συνάντησή της που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Νϊκο Βούτση.

Κατερίνα Παπακώστα
΄Η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι σάκος του μποξ στο στόμα κάποιων για πολιτικούς λόγους’ δήλωσε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα μιλώντας σε δύο υποεπιτροπές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Αναφερόμενη στα επεισόδια των τελευταίων ημερών η κ. Παπακώστα είπε ότι η πραγματικότητα χάνεται μέσα σοτν κυκεώνα της δημοσιογραφίας χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι ζητάμε ασυλία για να μην μας ελέγξει ο τύπος. Πάντως επέμεινε στην ανάγκη ενός ειλικρινούς διαλόγου για να αποφασιστεί όπως σημείωσε τί είδους ασφάλεια θέλουμε παρατηρώντας ωστόσο ότι από μόνη της η καταστολή δεν βοηθάει στα νέα δεδομένα.

Χρήστος Καπούτσης – Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα