back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καναδάς: πολιτική κρίση με παραιτήσεις υπουργών

Διαβάστε επίσης

Βαθαίνει ακόμη περισσότερο η πολιτική κρίση που συνταράσσει την κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό με την απροσδόκητη παραίτηση άλλης μιας υπουργού του, εν μέσω των καταγγελιών περί ανάμιξης του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του σε μια δικαστική διαδικασία.

Αφού εξέτασε σε βάθος «τα γεγονότα που συνταράσσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες» και «έπειτα από σοβαρό στοχασμό», η Τζέιν Φίλποτ, η υπουργός αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τις δημόσιες δαπάνες, υπέβαλε την παραίτησή της στην επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό των Φιλελεύθερων. Η 58χρονη Φίλποτ, πρώην υπουργός Υγείας και πρώην υπουργός αρμόδια για τις Υποθέσεις των Αυτοχθόνων, προήχθη στη θέση της προέδρου του Conseil du Trésor, που καταρτίζει τον προϋπολογισμό και επιβλέπει τις δημόσιες δαπάνες, όταν ο Τριντό προχώρησε σε ανασχηματισμό στα μέσα Ιανουαρίου.

Σκληρό χτύπημα
Το πλήγμα χαρακτηρίζεται σκληρό για τον καναδό πρωθυπουργό, που κατέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 εξαγγέλλοντας περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, αλλά και την ενδυνάμωση των γυναικών στην πολιτική και την αύξηση του αριθμού τους σε υπουργικούς θώκους, μεταξύ άλλων, καθώς οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου βρίσκονται πλέον στον ορίζοντα: πρόκειται για την τρίτη παραίτηση στενού συνεργάτη του, αρχής γενομένης με εκείνη της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, της Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, η οποία αποκάλυψε προ ημερών ότι υπέστη ανάρμοστες «πιέσεις» από τον Τριντό και το περιβάλλον του ώστε να φροντίσει να αποφευχθεί η προσαγωγή της εταιρείας-κολοσσού των κατασκευών SNC-Lavalin ενώπιον των δικαστηρίων.

Η αντίδραση Τριντό
Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτησή του για την απροσδόκητη παραίτηση της Φίλποτ ο Τριντό επεσήμανε πως παρότι τον «απογοητεύει» η απόφασή της, την «κατανοεί» και τη «σέβεται», ενώ υπογράμμισε ακόμη πως «οι ανησυχίες αυτού του είδους πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τις παίρνω σοβαρά». Ο Τριντό εξάλλου ευχαρίστησε για την προσφορά της στο έργο της κυβέρνησής του παραιτηθείσα υπουργό, αν και δεν είχε κάνει το ίδιο όταν παραιτήθηκε η ι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, την 12η Φεβρουαρίου. Ο Τριντό απέφυγε πάντως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους λόγους που επικαλέστηκε στην επιστολή της παραίτησής της η Φίλποτ, μια από τις πιο επιτυχημένες υπουργούς των Φιλελεύθερων, που συνδέεται φιλικά με την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ.

Η αποκάλυψη
Ο σάλος που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα, αρχικά της εφημερίδας Globe & Mail, για τηνη υπόθεση διαφθοράς δεν σταματά έκτοτε να παίρνει διαστάσεις. Ο Τζέραλντ Μπατς, πρώην προσωπικός γραμματέας και στενός σύμβουλος του Τριντό που επίσης παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου τον περασμένο μήνα, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων για την υπόθεση SNC-Lavalin αύριο Τετάρτη.

Τα περισσότερα μέλη των Φιλελεύθερων στο κοινοβούλιο ως τώρα στηρίζουν σε γενικές γραμμές τον Τριντό, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως σιγοβράζουν εντάσεις. Ο βουλευτής Γουέιν Λονγκ ζήτησε να υπάρξει έρευνα για την παραίτηση της Φίλποτ, πράγμα που ο πρωθυπουργός απέρριψε. Η Σελίνα Σίζαρ-Σεβάνες, βουλεύτρια που δεν διεκδικεί την επανεκλογή της, ανέφερε μέσω Twitter πως όταν κανείς προσθέτει γυναίκες στην κυβέρνηση, καλό θα είναι να μην περιμένει να «σέβονται το status quo»: «Να περιμένετε ότι θα λαμβάνουμε ορθές αποφάσεις, θα ορθώνουμε το ανάστημά μας για αυτό που είναι σωστό, και θα αποχωρούμε όταν οι αξίες μας τίθενται υπό αμφισβήτηση ή παραβιάζονται», υπογράμμισε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα