back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο 3,90% το επιτόκιο του δεκαετούς – Στα 12 δισ. € οι προσφορές

Διαβάστε επίσης

Μετά από 9 χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Σήμερα το πρωί άνοιξε το βιβλίο προσφορών.

Στα 12 δισ. ευρώ φθάνουν οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, το πρώτο, που εξέδωσε η Ελλάδα από το Μάρτιο του 2010, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,90%, έναντι αρχικής οδηγίας για 4,125%.

Η ισχυρή ζήτηση επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να αυξήσει στα 2,5 δισ. ευρώ το ποσό, που θα αντλήσει τελικά, έναντι αρχικού προγραμματισμού για 2 δισ. ευρώ.

Το στοίχημα τώρα είναι η ποιότητα των επενδυτών, που τοποθετήθηκαν στην έκδοση, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο επιθυμεί και σε αυτή την έκδοση, όπως και στην τελευταία του πενταετούς, να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο. Ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να διευρυνθεί η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων με ένα ακόμη benchmark ομόλογο, σε συνέχεια των εκδόσεων του πενταετούς πριν από λίγες εβδομάδες και του επταετούς πέρυσι τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε έκδοση δεκαετούς τίτλου από την Ελλάδα ήταν τον Μάρτιο του 2010, με το κουπόνι τότε να φτάνει στο 6,25%.

«Παταγώδη αποτυχία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την εκτίμηση της ΝΔ ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές, λέγοντας ότι σήμερα η Ελλάδα βγαίνει με δεκαετές ομόλογο, με πολύ καλύτερους όρους από όσους είχε βγει από την κρίση και με προσφορές σε αξιοθαύμαστο επίπεδο.

Σοφία Δήμτσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα